Directorul Colegiului Bănăţean: Codul Etic să specifice şi obligaţiile părinţilor faţă de şcoală

Directorul Colegiului Naţional Bănăţean din Timişoara, Sorin Ionescu, spune că este necesar un Cod Etic în învăţământul preuniversitar, însă acesta ar trebui să prevadă şi obligaţiile părinţilor faţă de şcoală, dar şi să explice "noţiunea de cadou" în şcoli.

504 afișări
Imaginea articolului Directorul Colegiului Bănăţean: Codul Etic să specifice şi obligaţiile părinţilor faţă de şcoală

Directorul Colegiului Bănăţean: Codul Etic să specifice şi obligaţiile părinţilor faţă de şcoală (Imagine: Shutterstock)

Puteţi dezbate prevederile Codului etic din educaţie aici.

"Este normal ca în orice sector unde se lucrează cu publicul să existe un astfel de proiect. Sunt de acord cu Codul Etic. Pe de altă parte, există şi o presiune mare din partea părinţilor şi a comunităţii faţă de şcoală, cred că şi aici ar trebui reglementat. Codul Etic cred că ar trebui să specifice şi obligaţiile părinţilor şi comunităţii faţă de şcoală", a declarat Sorin Ionescu, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX.

Directorul Colegiului Naţional Bănăţean a mai spus că este de acord ca profesorii să nu mai dea meditaţii elevilor lor, însă crede că noţiunea de cadou ar trebui reglementată.

"Meditaţii, sigur că nu e în regulă să se facă, pentru că automat apar discuţii. Rolul e tocmai acela de a înlătura acele discuţii. E bine că prin Codul Etic se reglementează acestă chestiune pentru a înlătura orice speculaţie. Dacă vorbim de cadouri, uneori sunt exagerări. Stabilirea unui barem pentru o anumită sumă cred că ar fi necesar, pentru că altfel ajungem la discuţii că o floare e sau nu un cadou. Riscăm să cădem într-o anumită capcană în care nu cred că are rost să includem şcoala. Una e să primeşti cadou o maşină de spălat şi alta e să primeşti un mărţişor. Cat despre bani, regulamentele şcolare interzic, oricum, colectarea", a spus Ionescu.

La rândul său, liderul Sindicatului "Spiru Haret" Timişoara, Virgil Popescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că "în principiu, nu este rău" Codul Etic, dar că s-ar impune o "dezbatere reală" pe această temă.

"În principiu, nu este rău Codul Etic, că se discută şi, probabil, se va legaliza un asemenea document. Cred că ar trebui să apară şi o formulă prin care cadrele didactice să fie apărate când sunt agresate de părinţi sau de elevi. Acest Cod Etic face referire doar la obligaţiile pe care le au cadrele didactice, ceilalţi nu, ori din punctul acesta de vedere nu e nicio echitate. Poate s-ar impune o dezbatere reală pe acest cod, discuţii directe şi nu în formule din acestea afişate pe un site. Trimite omul părarea şi nimeni nu ia în seamă. Formula asta e foarte ticăloasă, nu ţine nimeni seama de ce se trimite", a declarat Popescu.

Elaborarea unui astfel de cod a început în urmă cu câţiva ani, însă s-a oprit la stadiul de proiect, pentru că prioritate a avut Strategia anticorupţie în educaţie, aprobată printr-un ordin al Ministerului Educaţiei în 2013. Strategia face referire la Codul etic pentru învăţământul preuniversitar, Codul de referinţă al eticii şi deontologiei universitare, precum şi la monitorizarea activităţii Consiliului Naţional de Etică pentru Învăţământul Preuniversitar şi a Consiliului de etică şi management universitar.

Codul de etică a fost readus în actualitate odată cu scandalul izbucnit la sfârşitul anului trecut, în urma mediatizării unor imagini în care învăţătoarea Dana Blându, de la Şcoala 10 din Capitală, le cerea părinţilor bani pentru cadouri de Crăciun.

În urma scandalului de la Şcoala 10, premierul Victor Ponta a cerut, în 15 ianuarie, Ministerului Educaţiei finalizarea proiectului în termen de două săptămâni, însă acest proiect nu a ajuns până în prezent pe masa guvernului.

Detalii despre Codul Etic al Profesorului puteţi afla aici şi aici, iar opinia Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI) o puteţi consulta aici.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici