Distribuitorii farmaceutici cer Ministerului Sănătăţii ca grila de inspecţie să fie unică şi unitară

Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România solicită Ministerului Sănătăţii ca grila de inspecţie care se face pentru autorizarea farmaciilor să fie unitară şi unică la nivelul întregii ţări, precizând că aceasta ar trebui să fie elaborată şi aprobată de Ministerul Sănătăţii.

139 afișări
Imaginea articolului Distribuitorii farmaceutici cer Ministerului Sănătăţii ca grila de inspecţie să fie unică şi unitară

Distribuitorii farmaceutici cer Ministerului Sănătăţii ca grila de inspecţie să fie unică şi unitară

Reprezentanţii Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) au prezentat, marţi, în cadrul unei dezbateri, mai multe solicitări Ministerului Sănătăţii, printre care şi aprobarea normelor privind înfiinţarea organizarea şi funcţionarea unităţilor farmaceutice.

“În primul rând, în textul normelor se spune: grila de inspecţie este elaborată de către personalul împuternicit din cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. Noi suntem de părere că autorizarea şi respectiv grila după care se face inspecţia în vederea autorizării sau neautorizării farmaciilor ar trebui să fie unitară şi practic unică la nivel de ţară. Să fie o grilă unitară elaborată şi aprobată de Ministerul Sănătăţii", a declarat, reprezentantul Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), Robert Popescu, în cadrul dezbaterii organizate la Ministerul Sănătăţii.

Robert Popescu spune că prevederea conform căreia este interzisă amplasarea farmaciei în clădirea spitalelor publice sau private, respectiv în curtea spitalelor, limitează drepturile unităţilor medicale.

“Ştim cu toţii că, în condiţiile în care funcţionează spitalele din România, existenţa unei farmacii cât mai aproape de pacienţii de spitale este bine-venită. Sunt multiple situaţii în care pacienţii trebuie să îşi cumpere fie medicamente, fie alte dispozitive şi în cazul celor care au probleme de mobilitate este chiar foarte util să fie acolo. Pe de altă parte, interdicţia de a avea farmacii în clădirea spitalelor private - nu vedem de ce nu ar putea să existe o farmacie în curtea unui spital privat cu atât mai mult cu cât prin lege până acum era stipulat clar că se poate în condiţiile în care spitalul respectiv nu are farmacie de circuit închis”, a explicat Robert Popescu.

Reprezentantul Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România spune că prevederea afectează şi pacienţii spitalului privat.

“Credem că ar trebui să rămânem în situaţia în care ne aflăm până acum cu legea - interzicem existenţa farmaciilor în incinta spitalelor publice", a precizat Robert Popescu.

De asemenea, Popescu spune că sunt mai multe condiţii în care se poate suspenda voluntar activitatea unei farmacii.

"Legea este inaplicabilă din mai multe puncte de vedere, în sensul în care cererea de suspendare a activităţii trebuie făcută cu cinci zile înainte de momentul la care vrei să se întâmple suspendarea, ceea ce în cazuri normale, în care poţi să anticipezi că se vor întâmpla anumite evenimente care să conducă la cererea de suspendare, este ok. Dar, dacă o să aibă loc un incendiu sau dacă se întâmplă alte lucruri inclusiv îşi dau demisia intempestiv angajaţii, sunt multe cazuri în care, deşi legea spune că ar trebui ca cererea să se poată face cu cinci zile înainte, este evident că este imposibil”, a spus Robert Popescu.

Reprezentantul ADRFR spune că după ce s-a suspendat activitatea unei farmacii, trebuie depuse documentele care să arate că se întrunesc condiţiile reluării activităţii cu minimum 60 de zile înainte de expirarea termenului de 180 de zile.

Dezbaterea a fost organizată la solicitarea Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România privind proiectul de Ordin pentru aprobarea Normelor privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unităţilor farmaceutice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici