DNA: Directorul Romarm şi şeful sucursalei Braşov, lăsaţi în libertate, vor influenţa martori

Directorul Romarm, Dan Tache, şi şeful sucursalei din Braşov a companiei, Aurel Velţan, trebuie arestaţi pentru că, în acest moment, există riscul real ca ei să încerce să influenţeze martorii, arată DNA, în referatul cu propunere de arestare a celor doi.

472 afișări
Imaginea articolului DNA: Directorul Romarm şi şeful sucursalei Braşov, lăsaţi în libertate, vor influenţa martori

DNA: Directorul Romarm şi şeful sucursalei Braşov, lăsaţi în libertate, vor influenţa martori (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"La acest moment există riscul real al influenţării martorilor, întrucât urmează a fi audiaţi angajaţi ai societăţii, care prin prisma statutului lor ar putea da declaraţii favorabile sau nesincere faţă de inculpaţii care au funcţii de conducere în unitate. De asemenea, din procesele verbale de redare a interceptărilor rezultă intenţia inculpaţilor de a preconstitui înscrisuri cu ajutorul cărora să poată justifica în mod credibil modul de încheiere a contractelor, deşi cunoşteau că la nivelul DNA Braşov există înregistrată o cauză care vizează activitatea pe care o desfăşurau", arată procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în referatul cu propunere a de arestare a celor doi şefi din cadrul Romarm.

În cadrul documentului citat, anchetatorii redau un dialof purtat între Aurel Velţan şi o altă persoană, prin care cei doi încearcă să stabilească limitele în care vor da declaraţii alte persoane:

"Domn: Să-l chemi neapărat joi.
Velţan Aurel: Da.
Domn: Vreau să am o discuţie între patru ochi să vedem ce ... auzi ...
Velţan Aurel: Da.
Domn: Ce i s-a spus ca să putem să vedem ce putem face.
Velţan Aurel: Categoric că o să-l chem.
Domn: Deci, înţelege-mă foarte bine. Şi s-ar părea că a deranjat foarte mult. …….
Domn: Să-mi pui şi mie copia procesului verbal întocmit de cei care au venit în control.
Velţan Aurel: Da, da………
Domn: Nu, că să ştii, să ştii că am intrat şi cu ... puţin cu Dan în alertă, deci, nu s-a, nu s-a întâmplat niciodată să dau telefon la patru inşi, patru gardieni de mediu din Garda Naţională de Mediu şi să nu-mi răspundă şi să-mi închidă telefonu'. …..
Domn: Aşa. Şi, te rog, te rog să ai o discuţie principială cu Marinescu.
Velţan Aurel: Îhî.
Domn: Că mi se pare că e ceva care i s-a spus şi nu a făcut. Lui ...
Velţan Aurel: Îhî, da.
Domn: Şi s-ar putea ca să ...
Velţan Aurel: Hai că ...
Domn: Nu, s-ar putea să ...
Velţan Aurel: Hai ...
Domn: Io nu am bătut moneda degeaba.
Velţan Aurel: Da, da, am înţeles.
Domn: Deci, el mi-a dat telefon acum 2 săptămâni ...
Velţan Aurel: Da.
Domn: I-am aflat număr de telefon, tot, şi trebuia să se ducă şi nu s-a dus.
Velţan Aurel: Îhî. Da, am înţeles, am înţeles", conform unui dialog surprins în cadrul referatului DNA.

Directorul Romarm, Dan Tache, şi şeful sucursalei din Braşov a companiei, Aurel Velţan, au fost reţinuţi, miercuri, pentru abuz în serviciu, în legătură cu încheierea ilegală a unor contracte de prestări servicii cu SC Gold Trans Tur SRL, care a încasat peste 770.000 de lei fără a executa serviciile prevăzute.

De asemenea, procurorii DNA au emis ordonanţă de reţinere pentru Daniel Liliac, administrator la SC Gold Trans Tur SRL Săcueni, pentru infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu, în forma continuată, şi complicitate la tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu.

Procurorii DNA spun că, în perioada iulie 2013 - iulie 2014, la iniţiativa directorului general al Romarm, Dan Tache, şi în urma unei înţelegeri cu Daniel Liliac, administratorul SC Gold Trans Tur SRL, Aurel Velţan, în calitate de director general al SC Carfil SA (filială a Romarm), a încheiat şase contracte de prestări servicii cu SC Gold Trans Tur SRL, cu încălcarea procedurilor de achiziţie publică (lipsă publicitate, lipsă cerere ofertă, ofertele avute în vedere depuse toate de Liliac Daniel, lipsă proces verbal al comisiei de selecţie a ofertelor). De asemenea, Velţan ar fi întocmit şi alte înscrisuri pentru perfectarea acestor contracte (decizii de comitet director, procese-verbale, referate).

Conform procurorilor anticorupţie, contractele aveau acelaşi obiect, respectiv igienizarea/curăţarea/ecologizarea unor spaţii, hale de producţie, din incinta societăţii braşovene, contaminate cu substanţe toxice, metale grele şi cianuri rezultate din procesul tehnologic de producţie.

Respectivele contracte fie au fost neexecutate, fie executate necorespunzător, prejudiciind societatea Carfil cu suma totală de 770.857,26 lei, care reprezintă, totodată, folos necuvenit pentru societatea comercială Gold Trans Tur.

Anchetatorii mai spun că, acţionând în acelaşi mod şi pentru a-l favoriza pe Daniel Liliac, directorul general al SC Carfil SA, Aurel Velţan, a încheiat un alt contract, având ca obiect cumpărarea a două mijloace fixe, un strung şi o maşină de filetat, pentru preţul de total de 48.646 lei, contract perfectat cu încălcarea procedurilor de achiziţie publică, ştiind că toate ofertele pentru această achiziţie au fost depuse de Daniel Liliac, cel care era adevăratul beneficiar al contractului. Contractul nu a mai fost executat datorită intervenţiei organelor judiciare, după efectuarea percheziţiei la sediul Carfil SA contractul fiind reziliat.

Tribunalul Braşov urmează să stabilească dacă va admite propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zileîn cazul celor trei.

Directorul general al Companiei Naţionale Romarm are, potrivit declaraţiei de avere din iunie 2014, un teren agricol de 6,6 hectare, în judeţul Călăraşi şi un teren intravilan în judeţul Braşov, de 0,1 hectare, ambele fiind moştenite.

Dan Tache mai deţine un apartament în municipiul Braşov, imobilul fiind moştenire, şi o casă de vacanţă în judeţul Braşov. De asemenea, Tache are un cont bancar, în care, la jumătatea anului 2014, avea 110.500 de lei.

Directorul Romarm are şi un autoturism Jeep, pe care l-a cumpărat în anul 2007.

Din declaraţia de avere rezultă şi că, în 2013, Dan Tache a obţinut venituri de peste 9.700 de lei, în calitate de director general adjunct al SC Carfil SA, peste 56.000 de lei, în calitate de director general al Romarm, 473 de lei, fiind membru al Consiliului de Administraţie al Carfil, peste 24.000 de lei din poziţia de administrator special al SC Şantierul Naval Mangalia, 376 de lei ca membru al SC Metrom, şi peste 2.500 de lei, ca membru al CA al SC Electra Communications. Dan Tache a avut şi venituri din activităţi agricole, el primind 2.500 de euro pentru arendarea unui teren.

La rândul său, Aurel Velţan, director general al SC Carfil SA Braşov, sucursală a Romarm, reţinut în acelaşi dosar, are, potrivit ultimei sale declaraţii de avere, din aprilie 2014, o cotă parte din două terenuri intravilane în judeţul Braşov, în suprafaţă totală de peste 2.600 de metri pătraţi, cumpărate în anii 1985, respectiv 2005.

De asemenea, Velţan deţine o casă de vacanţă în suprafaţă de 197 de metri pătraţi, cumpărată în 1985, în judeţul Braşov, dar şi un apartament de 54 de metri pătraţi în municipiul Braşov, cumpărat în 2009.

Directorul Carfil Braşov mai menţionează în declaraţia de avere şi un autoturism Daewoo Matiz cumpărat în 2006.

Velţan are şi un credit de 93.000 de euro contractat în 2009 la CEC şi scadent 2043.

La capitolul venituri, el menţionează suma de 48.889 de lei încasată de la Carfil în anul fiscal precedent, dar şi 822 de lei ca salariat la SC Emirva Consulting SRL, în timp ce soţia sa a primit tot de la SC Emirva Consulting 14.292 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici