DNA: Nelu Carpen, acuzat de luare de mită, favorizarea infractorului, grup infracţional organizat

Prim-procurorul Nelu Carpen a cerut 4000 euro pentru a ajuta un acuzat într-un dosar şi a constituit un grup infracţional organizat pentru fapte de corupţie în legătură cu derularea unor anchete, iar avocatul Adrian Zamfirachi a cerut 75.000 euro de la persoane cărora le promitea soluţii favorabile.

152 afișări
Imaginea articolului DNA: Nelu Carpen, acuzat de luare de mită, favorizarea infractorului, grup infracţional organizat

Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a procurorului Carpen şi a unui fost avocat

Nelu Carpen este acuzat de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi de favorizarea infractorului, iar Adrian-Richart Zamfirachi, avocat în Baroul Bucureşti, de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, informează, vineri seară, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Procurorii anticorupţie au stabilit că, în perioada octombrie - decembrie 2009, Carpen, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, a pretins de la două persoane, printr-un intermediar, 4.000 de euro pentru a facilita dispunerea unei soluţii de netrimitere în judecată faţă de una dintre aceste persoane, într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului pe care-l conducea.

În acest sens, Carpen a influenţat ancheta, rechizitoriul emis a fost infirmat, probele au fost administrate fraudulos, iar acuzatul a fost învăţat ce atitudine să adopte în cadrul unor proceduri judiciare.

În iulie 2009, procurorul şi alte două persoane au constituit un grup infracţional organizat a cărui activitate s-a desfăşurat în perioada iulie 2009 - martie 2010, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie.

"Aceste acţiuni, derulate în mod coordonat, vizau: racolarea unor persoane cercetate penal interesate să obţină măsuri judiciare favorabile, în schimbul remiterii unor sume de bani şi altor bunuri pentru influenţarea sau coruperea magistraţilor; asigurarea transmiterii foloaselor pretinse în cadrul grupării infracţionale; facilitarea dispunerii unor soluţii de netrimitere în judecată în diferite cauze penale aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea şi a altor unităţi de parchet", susţin procurorii anticorupţie.

Astfel, în septembrie 2009 - martie 2010, inculpatul Carpen Nelu, împreună cu cele două persoane din cadrul grupului infracţional organizat, a înlesnit obţinerea unor soluţii de netrimitere în judecată în două cauze penale.

În octombrie 2009, Adrian Richartt Zamfirachi, avocat în Baroul Bucureşti, şi alte trei persoane au constituit un grup infracţional organizat, a cărui activitate s-a desfăşurat în perioada octombrie 2009 - martie 2010, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie.

Aceştia au racolat persoane cercetate penal interesate să obţină măsuri judiciare favorabile în schimbul remiterii unor sume de bani şi a altor bunuri.

În perioada decembrie 2009 - februarie 2010, Zamfirachi a pretins 15.000 euro şi a primit 11.000 euro de la două persoane, lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor din cadrul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti şi ai Tribunalului Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe o hotărâre de punere în libertate a unei alte persoane, cercetată în stare de arest preventiv într-o cauză penală aflată pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

De asemenea, în perioada decembrie 2009 - martie 2010, Zamfirachi a pretins şi primit suma de aproximativ 45.000 euro de la o persoană, lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor din cadrul Tribunalului Bucureşti şi ai Curţii de Apel Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe o hotărâre de punere în libertate unei alte persoane arestate preventiv într-o cauză penală aflată pe rolul Tribunalului Bucureşti, precum şi pentru facilitarea aplicării unei pedepse mai blânde, au stabilit procurorii.

De asemenea, pentru a asigura punerea în libertate şi reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsă aplicabile acelei persoane arestate preventiv, în martie 2010, avocatul a pretins suma de 15.000 euro de la persoana de la care anterior primise 45.000 euro, lăsând să se creadă că ar avea influenţă asupra unui procuror de la DIICOT şi asupra unor poliţişti din cadrul structurii de crimă organizată a Poliţiei Române, în legătură cu organizarea unui flagrant realizat în temeiul unui denunţ mincinos formulat de persoana arestată preventiv.

Având în vedere calitatea de magistrat a lui Carpen Nelu, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea acestuia.

Celor doi li s-au adus la cunştinţă acuzaţiile, ei fiind reţinuţi şi ulterior arestaţi preventiv pentru 20 de zile de instanţa Curţii de Apel Bucureşti.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

În cadrul acestei anchete, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul MAI - Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă şi Direcţia Generală Anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici