DNA: Preşedintele CJ Ialomiţa făcea demersuri pentru a primi susţinere în alegerea ca membru în CNI. INTERCEPTĂRI din dosar

Preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, făcea demersuri pentru a primi susţinere în alegerea sa ca membru în Consiliul Naţional de Integritate şi se interesa la colegi din PSD dacă percheziţiile făcute în 2014 la locuinţa sa şi la CJ puteau influenţa desemnarea sa în CNI, potrivit DNA.

119 afișări
Imaginea articolului DNA: Preşedintele CJ Ialomiţa făcea demersuri pentru a primi susţinere în alegerea ca membru în CNI. INTERCEPTĂRI din dosar

DNA: Preşedintele CJ Ialomiţa făcea demersuri pentru a primi susţinere în alegerea ca membru în CNI. INTERCEPTĂRI din dosar (Imagine: Codrin Prisecariu/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa, că Silvian Ciupercă, în contextul propunerii, din toamna anului trecut, ca el să candideze la o funcţie de membru titular al CNI, din partea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, ar fi luat legătura cu Ilie Sârbu, Victor Ponta, Marian Oprişan şi Liviu Dragnea, pentru a-l susţine.

"În contextul în care efectua demersuri pentru a avea susţinerea în alegerea ca membru în Consiliul Naţional de Integritate, instituţie care supraveghează Agenţia Naţională de Integritate, inculpatul Ciupercă Vasile Silvian a luat legătura cu senatorul Ilie Sârbu, cu Victor Ponta, Oprişan Marian, Dragnea Liviu, ocazie cu care a aratat că «i-a transmis lui Chelaru un document vizavi de povestea aceea cu favorizarea unei firme din Timişoara", au scris procurorii în referat.

Anchetatorii au surprins o discuţie din 28 noiembrie 2014, în cadrul căreia Ciupercă îl informat pe Dragnea că este propus pentru CNI şi îi spunea: "Au creat ăştia în presă, au creat o problemă, am vorbit cu Chelaru, legat de suspiciunea aceea de favorizare a unei firme pe o concesiune". În cadrul discuţiei, preşedintele CJ Ialomiţa l-a întrebat pe Liviu Dragnea dacă are mai multe informaţii decât îi poate spune acum, referindu-se la dosarul penal în care procurorii au făcut percheziţii acasă şi la biroul lui Ciupercă, în octombrie 2014.

"Ciupercă Silvian Vasile: …….Ai informaţii mai multe decât îmi poţi spune acum?
Dragnea Liviu: - N-am nicio informaţie aici.
Ciupercă Silvian Vasile: - N-ai nimic, nu?
Dragnea Liviu: - Ce informaţie să am? Decât că am văzut şi eu discuţiile şi te-am sunat.
Ciupercă Silvian Vasile: - Contextul ăsta. Îhî, îhî.
Dragnea Liviu: - De-asta am zis.
Ciupercă Silvian Vasile: - Dar sunt într-o zonă doar de presă? Sau sunt şi într-o altă zonă?
Dragnea Liviu: - Eu de unde să ştiu, SILVIAN? Ce am văzut la presă. Şi n-ai văzut că presa cotează foarte mult?
Ciupercă Silvian Vasile: - Sigur, sigur. Îhî!", notează procurorii anticorupţie.

Potrivit sursei citate, în contextul în care s-au făcut percheziţii la sediul Consiliului Judeţean Ialomiţa, la biroul şi la locuinţa lui Silvian Ciupercă, acesta s-a arătat îngrijorat, spunând: "Ceva nu e-n ordine cu povestea asta şi poate să fie ceea ce am mai discutat noi".

În contextul unei alte discuţii purtate tot în 28 noiembrie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa îi spunea lui Marian Oprişan: "Am trimis acum şi vreau să-ţi cer acordul, că am trimis lui Ocheşelu un document care explică de ce sunt eu implicat într-o cercetare privind favorizarea unei firme din Timiş şi care este speţa. Ca s-o vadă, trimitem pe e-mail la colegii noştri. Dar ţi-am trimis-o ţie întâi" (…) "Că e ... oricum, eu îţi mulţumesc că m-ai propus şi că lucrurile sunt aşa şi tu nu ţi-ai schimbat impresia despre mine că, da, băieţii ăia au intrat cu buldozerul în apartamentul meu şi ei sperau să mă cheme la audieri, dar nu m-a chemat nici dracu’ şi am venit la treabă în ziua aia ca în mod obişnuit, dar după trei ore de întârziere. Ceva nu e-n ordine în toată povestea asta şi poate să fie ceea ce am mai discutat noi", se mai arată în referat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa a fost reţinut miercuri, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, alături de directorul Serviciului Achiziţii din CJ, Cezar Vâlcan, în dosarul privind intervenţii la un consilier din Ministerul Sănătăţii şi la conducerea ADR Sud Muntenia.

Silvian Ciupercă şi Cezar Vâlcan au fost prezentaţi, miercuri, Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Instanţa a decis amânarea pronunţării unei decizii până joi.

În acelaşi dosar a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi s-a luat măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând din 10 februarie, faţă de Liviu Gabriel Mușat, preşedinte al ADR Sud Muntenia, şi Mariana Vişan, director adjunct în aceeaşi instituţie - ambii fiind acuzaţi de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, Marius Dragoş Constantinescu - pentru instigare la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie şi deturnarea licitaţiilor publice, şi Corina Elena Trandafir, beneficiar şi consultant în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană, depuse la ADR Sud Muntenia - pentru instigare la abuz în serviciu, folosirea şi prezentarea, cu rea-credinţă, de documente, declaraţii false, inexacte sau incomplete, din care rezulta achiziţionarea unor bunuri, executarea unor servicii şi executarea unor lucrări, obţinând pe nedrept fonduri europene, precum şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

La sfârşitul lunii octombrie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut percheziţii la sediile Consiliului Judeţean Ialomiţa, Spitalului Judeţean Ialomiţa şi Agenţiei de Dezvoltare Sud-Muntenia. Tot atunci au fost făcute percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ialomiţa şi Călăraşi, la sediile unor firme şi la locuinţele unor persoane.

Potrivit unor documente ale procurorilor DNA, obţinute de MEDIAFAX, preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, ar fi favorizat SC Green Harvest SRL Timişoara, căreia i-ar fi fost concesionat, în mod fraudulos, un teren agricol de 495 de hectare, în urma unei licitaţii din 14 aprilie 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici