DNA: Privatizarea ICA a condus la acuzarea a 27 de persoane

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a pus sub acuzare 27 de persoane implicate în privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), dosar în care, potrivit unor surse, ar fi vizat şi liderul PC Dan Voiculescu.

353 afișări
Imaginea articolului DNA: Privatizarea ICA a condus la acuzarea a 27 de persoane

Liderul PC, Dan Voiculescu (Imagine: Mediafax Foto)

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie efectuează acte de urmărire penală în dosarul penal 84/P/2007, dosar în care se cercetează legalitatea modului de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare”, precizează DNA.

Sursa citată susţine că, până în acest moment, au fost puse sub învinuire 27 de persoane, acuzate de spălare de bani şi de subevaluare a activelor în cadrul acţiunii de privatizare a ICA.

„La acest dosar, procurorii au dispus conexarea unei alte cauze penale care a fost pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi care a fost declinată la DNA”, mai spune DNA.

Această afacere a început în anul 2002, când s-a emis HG 451/2002 prin care Institutul de Chimie Alimentară (ICA) se transformă în societate comercială, devenind astfel Institutul de Cercetări Alimentare, cu unic acţionar statul român, prin Agenţia Domeniilor Statului (ADS), aflată în subordinea Executivului.

Ulterior, Consiliul de Administraţie al ADS a anunţat că vinde Institutul de Cercetări Alimentare.

La licitaţie s-au prezentat doar doi acţionari: GRIVCO SA, societatea deţinuta de Dan Voiculescu şi Gheorghe Mencincopschi, directorul ICA. În final, Voiculescu a câştigat licitaţia, ar fi schimbat structura acţionariatului ICA, a trecut 92 la sută din acţiuni pe numele său, iar diferenţa pe numele membrilor familiei sale, potrivit unor surse.

Fostul Ministrul al Justiţiei, Tudor Chiuariu, afirma, într-o conferinţă de presă din 19 septembrie anul trecut, că DNA a devenit un instrument în lupta politică, această situaţie fiind de o gravitate deosebită şi dădea ca exemplu cazul ICA.                                                   

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici