„Doar da înseamnă da”. Proiectul spaniol privind consimţământul sexual devine lege

Proiectul spaniol privind consimţământul sexual, potrivit căruia „doar da înseamnă da”, devine lege, fiind supusă votului Congresului.

1229 afișări
Imaginea articolului „Doar da înseamnă da”. Proiectul spaniol privind consimţământul sexual devine lege

Legea, conform căreia consimţământul în relaţiile sexuale trebuie exprimat explicit, iar tăcerea nu reprezintă un acord, a fost elaborată în urma unui viol în grup din 2016.

Atunci, 5 bărbaţi au violat o tânără de 18 ani imobilizată, în Pamplona, un instanţa i-a găsit vinovaţi doar de abuz sexual. După proteste masive, acuzaţia a fost schimbată în viol, iar pedeapsa a fost majorată la 15 ani, notează The Guardian.

La scurt timp după acest caz, 5 bărbaţi acuzaţi de violarea unei fete de 14 ani în oraşul catalan Manresa au fost condamnaţi pentru abuz sexual, pe motiv că victima se afla sub influenţa drogurilor şi a alcoolului.

În 2015, Spania a ridicat vârsta de consimţământ de la 13 la 16 ani.

Noua lege elimină distincţia dintre abuzul sexual şi agresiunea sexuală (violul), făcând din consimţământul explicit factorul decisiv. Pasivitatea şi tăcerea nu mai pot fi interpretate drept consimţământ.

„Consimţământul poate fi considerat consimţământ doar atunci când a fost manifestat în mod liber prin acţiuni care, în funcţie de circumstanţe, exprimă în mod clar dorinţa persoanei”, arată legea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici