Dobrogenii cred că berea are darul de a-i aduce pe cei dragi împreună

Doi din trei dobrogeni cred că berea aduce prietenii şi familia laolaltă, iar 65 la sută din ei sunt de acord că este o băutură preferată în egală măsură de bărbaţi şi femei, arată un studiu efectuat la solicitarea Asociaţiei Berarii României, citat de corespondentul MEDIAFAX.

208 afișări
Imaginea articolului Dobrogenii cred că berea are darul de a-i aduce pe cei dragi împreună

Dobrogenii cred că berea are darul de a-i aduce pe cei dragi împreună (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Potrivit aceluiaşi studiu, prezentat, marţi, în cadrul unui eveniment organizat la Constanţa, unul din doi dobrogeni crede că berea se potriveşte perfect oricărei ocazii, fie că e vorba despre obişnuitele întâlniri cu familia şi prietenii, fie de evenimentele festive.

“Fabricată din ingrediente naturale, modernă şi contemporană, berea se potriveşte perfect stilului de viaţă actual al locuitorilor Dobrogei, reprezentând un adevărat liant social. Spiritul său convivial îi aduce pe cei dragi împreună, completând perfect momentele pe care le petrecem alături de familie şi prieteni”, a declarat Ciprian Dragoş Sandu, secretar general Asociaţia Berarii României.

Însuşirea berii de a adăuga savoare preparatelor culinare reiese şi din prezentul studiu, peste 40 la sută din dobrogeni afirmând că berea este o băutură care se potriveşte foarte bine în timpul mesei. Totodată, unul din doi dobrogeni susţine afirmaţia potrivit căreia berea nu îngraşă.

“Atributele berii, recunoscute nu doar de locuitorii Dobrogei, ci de români în general, au completat foarte bine contextul economic al anului trecut, readucând piaţa berii pe un trend ascendent. Astfel, în 2015, volumul pieţei berii din România a atins 15,8 milioane hl, în creştere cu 6,5 la sută faţă de cel înregistrat anul precedent. Contextul favorabil creat printr-o evoluţie pozitivă a indicatorilor economici, şi-a pus indiscutabil amprenta asupra vieţii de zi cu zi a românilor, implicit asupra deciziilor lor de consum, mai mulţi români alegând să savureze o bere în momentele plăcute petrecute cu cei dragi”, a spus Sandu.

El a adăugat că, anul trecut, nivelul consumului pe cap de locuitor a crescut la 80 litri, iar eforturile investiţionale ale membrilor Asociaţiei au fost aproape constante de-a lungul timpului, în 2015 ridicându-se la 55,5 milioane de euro.

"După doi ani de scădere, 2014, 2013 când sectorul a înregistrat un regres de minus 10 la sută, minus 8,6 la sută, în 2015 am crescut cu 6,5 la sută, de la 14,9 la 15,8 milioane hectolitri, iar în ceea ce priveşte consumul pe cap de locuitor acesta a crescut de la 74 de litri la 80 de litri. Această cifră plasează România într-un top european pe locul opt, după state precum Cehia, care este lider detaşat, Germania, Austria, state cu peste 100 de litri pe cap de locuitor”, a completat Ciprian Dragoş Sandu.

În 2015, importurile au scăzut cu 0,1 milioane hl faţă de 2014, atingând 0,35 milioane hl, astfel menţinându-se la nivelul de sub 3 la sută din piaţă, iar în ceea ce priveşte exporturile, acestea au înregistrat o uşoară creştere, de 0,2 milioane hl faţă de anul anterior, atingând 0,5 milioane hl.

"Importurile au scăzut de la 0,45 la 0,35 milioane hectolitri, în timp ce exporturile au crescut de la 0,30 la 0,50 milioane hectolitri. Principalele destinaţii de export ale berii produse în România pot să vă spun că merge către statele din zona Balcanică şi în state cu comunitate romanescă numeroasă, precum Italia de exemplu”, a afirmat Sandu.

Potrivit Asociaţiei Berarii României, producţia de bere rămâne unul dintre factorii importanţi în generarea creşterii economice la nivelul României, în special datorită caracterului său naţional: peste 97 la sută din berea consumată în România este produsă local, iar peste 70 la sută din materiile prime agricole folosite pentru producerea berii provin chiar din România. Ca o consecinţă imediată a acestui fapt, la nivelul întregii ţări, sectorul berii generează, direct şi indirect, peste 84.900 locuri de muncă.

"Sectorul berii are o dimensiune foarte naţională, în sensul că 97 la sută din berea consumată de români este produsă în România, suntem unul din puţinele sectoare care reuşim această performanţă, apelăm la importuri în foarte mică măsură, mai puţin de trei la sută. Mai mult decât atât peste 70 la sută dintre ingredientele, din materiile prime folosite în fabricarea berii provin din ţară, mă refer la malţ şi hamei”, a conchis secretarul general Asociaţia Berarii României.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici