Ministerul Sănătăţii va sesiza DNA după controlul efectuat la Spitalul Târgu Mureş privind achiziţia de dezinfectanţi

Ministerul Sănătăţii va sesiza DNA în urma controlului efectuat la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş, în urma căruia s-a descoperit că firmele Hexi Pharma şi Al Carina au fost favorizate la atribuirea de contracte, descoperindu-se şi nereguli referitoare la accesarea fondurilor europene.

998 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii va sesiza DNA după controlul efectuat la Spitalul Târgu Mureş privind achiziţia de dezinfectanţi

Ministerul Sănătăţii va sesiza DNA după controlul efectuat la Spitalul Târgu Mureş privind achiziţia de dezinfectanţi

Ministerul Sănătăţii va înainta Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), un raport privind concluziile anchetei de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş pentru analizarea unor eventuale fapte de natură penală, se arată într-un comunicat de presă remis marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a efectuat, în luna mai, o verificare a unităţii medicale din Târgu Mureş şi a constatat mai multe nereguli la achiziţia de dezinfectanţi în anul 2016, care s-a făcut prin licitaţie deschisă, procedură în cadrul căreia „a fost restricţionat artificial participarea firmelor ofertante în favoarea companiilor Hexi Pharma şi Al Carina”.

„Metoda folosită a fost introducerea unor standarde de calitate suplimentare în mod eronat şi nejustificat, standarde care nu se aplică produselor achiziţionate. Câteva exemple: la achiziţia de dezinfectanţi de suprafeţe au fost menţionate standarde specifice sistemelor apoase sau instrumentarului medical; la achiziţia de dezinfectanţi de nivel înalt pentru suprafeţe critice prin ştergere au fost introduse standarde specifice dezinfectanţilor industriali”, precizează sursa citată.

De asemenea, la unii dezinfectanţi nu au fost cerute standardele obligatorii, ci înlocuite cu altele. Mai exact, la dezinfectanţii prin ştergere pentru blocul alimentar, nu s-au solicitat cerinţele specifice.

În urma anchetei efectuate de minister, s-au mai constatat nereguli la derularea programului de reabilitare, modernizare şi echipare a ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş cu finanţare din fonduri europene (Programul Operaţional Regional).

„O parte a instrumentarului achiziţionat şi recepţionat nu era utilizat la data controlului. Inspectorii au găsit aparatura sigilată pentru secţiile de chirurgie ortopedie pediatrică şi pentru sala de aplicare de ghips în timp ce personalul folosea în continuare un isntrumentar uzat şi necorespunzător. Corpul de Control a desigilat instrumentarul şi a dispus folosirea acestuia. În proiect şi în caietul de sarcini sunt specificate 14 cabinete medicale care urmau să fie modernizate cu fondurile europene. Cu toate acestea, controlul a identificat alte două cabinete (planificare familială şi reumatologie) care au fost dotate cu aparatură deşi nu erau cuprinse în proiect sau în documentaţia de licitaţie”, se arată în comunicat.

De asemenea, echipa de control a mai descoperită că echipamentul repartizat cabinetului de planificare familială (ecograf cu sondă vaginală) nu putea fi folosit pentru că avea instalat un sistem de operare versiune demo specific pentru cardiologie. Astfel, pentru a funcţiona este necesară achiziţionarea unei sonde tip Doppler şi a softurilor pentru obstetrică-ginecologie. Cu acelaşi instrumentar au fost dotate şi două cabinete de obstetrică-ginecologie.

Ancheta Corpului de Control a venit în urma scandalului dezinfectanţilor folosiţi în spitale. În urma publicării de către minister a unei liste cu achiziţiile pentru dezinfectanţi făcute de spitalele de stat, s-a constatat că cel mai scump contract, în valoare de 10 milione de lei, a fost încheiat între Spitalul Tg. Mureş şi firma Al Carina. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici