Dosarul Revoluţiei: Klaus Iohannis a avizat începerea urmăririi penale pe numele lui Emil (Cico) Dumitrescu

Preşedintele Klaus Iohannis a avizat începerea urmăririi penale pe numele lui Emil (Cico) Dumitrescu pentru faptele din dosarul Revoluţiei, unde acesta este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, informează Administraţia Prezidenţială.

1992 afișări
Imaginea articolului Dosarul Revoluţiei: Klaus Iohannis a avizat începerea urmăririi penale pe numele lui Emil (Cico) Dumitrescu

Dosarul Revoluţiei: Klaus Iohanni a avizat începerea urmăririi penale pe numele lui Cico Dumitrescu

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis ministrului justiţiei cererea de urmărire penală faţă de domnul Dumitrescu (Cico) Emil, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunii contra umanităţii, prevăzută de art. 439 alin. (1) lit. a), g), i) şi k) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) teza întâi din Constituţia României, republicată, ale art. 12 şi art. 18 din Legea nr. 115/1999, precum şi a celor reţinute prin Deciziile Curţii Constituţionale nr. 93/1999, nr. 665/2007 şi nr. 270/2008”, informează Administraţia Prezidenţială.

Potrivit comunicatului Preşedinţiei, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri.

”Rezultă suspiciuni rezonabile referitoare la activitatea cpt. rang I Emil (Cico) Dumitrescu, cu privire la care s-a stabilit că, în ţinută militară, a lansat personal prin intermediul TVR (începând cu 22.12.1989, orele 14.25) informaţii false, cu caracter diversionist, ce au avut drept efect instaurarea la nivelul întregii ţări a psihozei fenomenului terorist, cu consecinţele grave arătate mai sus, respectiv pierderi de vieţi omeneşti, vătămări corporale şi lipsirea de libertate a numeroase persoane pe teritoriul României. Acelaşi militar a făcut parte din comandamentul militar existent în TVR, iar din această poziţie a desfăşurat activităţi ce au avut drept efect intensificarea psihozei cu privirea la activitatea elementelor teroriste", a transmis Parchetul general în luna aprilie.

În acelaşi dosar, procurorii militari au anunţat că au extins cercetările în ceea ce îl priveşte pe fostul preşedinte Ion Iliescu pentru infracţiuni contra umanităţii comise în perioada 27-31 decembrie 1989

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici