Duşa: Mă voi opune vehement unei regionalizări pe criterii etnice

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că se va "opune vehement" unei regionalizări pe criterii etnice, adăugând că procesul şi dezbaterea privind regionalizarea sunt complexe şi de durată.

357 afișări
Imaginea articolului Duşa: Mă voi opune vehement unei regionalizări pe criterii etnice

Mircea Duşa (Imagine: Gabriel Petrescu/ Mediafax Foto)

Mircea Duşa a afirmat că sunt multe propuneri, sunt multe analize de făcute privind regionalizarea până în momentul în care se va finaliza strategia de regionalizare şi se va stabili numărul de regiuni.

"Sigur că procesul acesta şi dezbaterea privind regionalizarea este unul complex şi de durată (…) Însă chestiunea de principiu legată de atribuţii este aceea de a descentraliza de la nivel central multe atribuţii ale administraţiei centrale spre administraţia regională (...). Sigur că odată cu descentralizarea, este o problemă complicată, cu descentralizarea atribuţiilor pe regiuni trebuie să se producă şi descentralizarea financiară, fiindcă vorbim de descentralizare administrativă, de descentralizare economică, nu poate fi o descentralizare administrativă fără a exista şi o descentralizare financiară", a spus Duşa.

El a adăugat că administraţia regională va fi mai aproape de judeţe şi va putea să gestioneze mult mai bine problemele.

Ministrul Apărării a precizat că el se va opune "vehement" unei regionalizări pe criterii etnice.

"Eu sunt din Harghita, mă voi opune vehement unui regionalizări pe criterii etnice şi nici nu cred că poate fi vorba de o asemenea regionalizare şi descentralizare", a spus Duşa.

Întrebat dacă consideră că viitoarea capitală a regiunii centru ar trebui să fie la Alba Iulia, Duşa a spus că nu poate da un răspuns concret la această întrebare, pentru că dezbaterea legată de capitalele de regiuni este una foarte serioasă.

"Eu nu o să vă dau un răspuns concret la această întrebare, pentru că dezbaterea legată de capitalele de regiuni este una foarte serioasă. Eu cred că, până la urmă, în stabilirea capitalei de regiune sau reşedinţei regiunii respective trebuie să ai în vedere toate criteriile, pornind de la cele economice, de la cele administrative, dar şi de la ceea ce doresc cetăţenii, astfel încât odată creat centrul de regiune să nu bulverseze sistemul administrativ din regiunea respectivă", a spus Mircea Duşa.

România ar putea fi împărţită în şapte sau opt regiuni, luând în calcul influenţele culturale, migraţia populaţiei, stadiul de dezvoltare zonală, dar şi numărul de locuitori recomandat pentru fiecare regiune, conform raportului Consiliului Consultativ pentru Regionalizare, relatează PRO TV.

Noile regiuni, numărul lor, calculul pentru capitalele de regiune şi modul în care regionalizarea României va influenţa viaţa locuitorilor sunt abordate într-un document de 56 de pagini emis de către CONREG.

Conform raportului, regionalizarea României ar putea fi făcută în 7 sau 8 regiuni, luând în calcul influenţele culturale, migraţia populaţiei, stadiul de dezvoltare zonală, dar şi numărul de locuitori recomandat pentru fiecare regiune.

Preluând modelul regionalizării din Polonia, ţara cu cea mai mare rată de absorbţie a fondurilor europene, România ar putea fi împărţită în regiuni cu o populaţie medie între 2,4 şi 2,7 milioane de locuitori, în funcţie de numărul de regiuni, 7 sau 8.

"Construirea regionalizării din 2013 în România şi prin raportare la modelul polonez statuat prin reforma din 1998 trebuie să aibă în vedere nu numai situaţiile de similaritate, ci şi pe cele de diferenţiere contextuală între cele două ţări", scrie în raport.

Raportul prezintă o nouă hartă a României regionalizate, cu 7 sau 8 regiuni, în funcţie de modul în care Bucureştiul va fi repartizat.

Conform acestui raport, România va fi împărţită în:

1. Muntenia Sud, regiune care ar putea cuprinde şi regiunea Bucureşti (Regiunea 8)
2. Dunărea de jos (Regiunea Sud-Est)
3. Moldova de Nord (Regiunea Nord-Est)
4. Transilvania Centrală (Regiunea Centru)
5. Transilvania de Nord Vest (Regiunea Nord Vest)
6. Banat Vest (Regiunea Vest)
7. Oltenia

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici