Evoluţie alarmantă a virsului pestei porcine africane în judeţul Argeş: Cinci noi focare, confirmate

Trei noi focare de pestă porcină au fost confirmate în Argeş, pe un fond de vânătoare din Vultureşti şi în două locuri din comuna Vlădeşti. Peste 190 de mistreţi vor fi vânaţi, iar porcii din zona gospodăriilor afectate au fost deja omorâţi, a anunţat, miercuri, Prefectura Argeş.

252 afișări

Prefectura Argeş a anunţat, miercuri, într-un comunicat de presă, că Centrul Local de Combaterea a Bolilor la Animale a aprobat planurile de măsuri pentru alte 3 focare de pestă porcină africană apărute pe raza judeţului, după ce analizele de laborator au confirmat prezenţa virusului.

Un focar a fost declarat pe teritoriul fondului de vânătoare 24 Mâzgana, comuna Vultureşti, la un mistreţ găsit mort în pădure şi alte două, într-o exploataţie nonprofesională şi într-o gospodărie, în comuna Vlădeşti.

Potrivit autorităţilor, în situaţia focarului de pestă la mistreţ, se vor aplica măsurile specifice propuse de Direcţia Sanitară Veterinară Argeş, inclusiv vânarea tuturor exemplarelor din zona infectată şi se vor recolta analize la animalele vânate, înainte de îngroparea lor.

În zona infectată, sunt 192 de exemplare de mistreţ, iar în zona tampon, conform datelor deţinute de Garda Forestieră Argeş, sunt 106 animale.

Totodată, în comuna Vultureşti, au fost neutralizate toate animalele bolnave sau suspecte de boală, exploataţia şi gospodăria au fost dezinfectate, iar clădirile în care sunt adăpostite animalele au fost dotate cu materiale dezinfectante.

Pentru prevenirea răspândirii bolii, poliţiştii, jandarmii şi inspectorii DSVSA Argeş vor face verificări.

„Având în vedere evoluţia alarmantă a virsului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Argeş, Instituţia Prefectului face un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente”, se arată în comunicat.

Taguri:
pestă,
porc,
mistreţ

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici