EXCLUSIV | Ambasadorul Palestinei: Nu voi recomanda o rupere de România. Poziţia Guvernului român, surprinzătoare

Ambasadorul palestinian în România, Fuad Kokaly, rechemat recent la Ramallah, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că decizia Guvernului român de a adopta un memorandum privind relocarea ambasadei este surprinzătoare şi că întotdeauna vor exista interese în politică.

4694 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV | Ambasadorul Palestinei: Nu voi recomanda o rupere de România. Poziţia Guvernului român, surprinzătoare

EXCLUSIV | Ambasadorul Palestinei: Nu voi recomanda o rupere de România. Poziţia Guvernului român, surprinzătoare

"Toţi ambasadorii palestinieni din ţările europene care au participat la deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim au fost rechemaţi la Ramallah", explică ambasadorul Statului Palestina la Bucureşti, Fuad Kokaly.

Diplomatul a fost rechemat în data de 16 mai şi nu a revenit în România nici la această dată.

Cât priveşte intenţia oficialilor români de a muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, ambasadorul spune că este o decizie surprinzătoare, în contextul relaţiilor vechi dintre cele două state."Intenţia de a muta Ambasada României la Ierusalim este o acţiune care încalcă dreptul internaţional, rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, Convenţiei a Patra de la Geneva, deciziile Comisiei Europene şi, în general, toate tratatele care guvernează relaţiile dintre state", mai spune Fuad Kokaly.
 

Redăm integral interviul:


Reporter MEDIAFAX: Care este motivul pentru care aţi fost rechemat la Ramallah?

Ambasadorul Fuad Kokaly: Toţi ambasadorii palestinieni din ţările europene care au participat la deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim au fost rechemaţi la Ramallah. Chiar în timpul festivităţilor de la Ierusalim, au fost ucişi 60 de palestinieni şi răniţi peste 2700, în aproape 1400 dintre victime s-a tras cu muniţie reală. Ziua de 14 mai 2018 va rămâne mereu o zi de doliu pentru poporul palestinian. Consider esenţial ca publicul român să ştie aceste lucruri, însuşi domnul preşedinte Iohannis şi-a manifestat solidaritatea cu victimele acestei tragedii şi îi mulţumim pentru acest gest nobil.

Reporter: Cum vedeţi discuţiile din România privind mutarea ambasadei din Tel Aviv la Iersusalim şi adoptarea memorandumului in Guvern cu privire la această măsura? Dar sustinerea de către România a deciziei SUA de mutare a ambasadei?


Ambasadorul Fuad Kokaly: România a adoptat întotdeauna o poziţie de echilibru, a respectat legea internaţională şi a jucat un rol constructiv în eforturile de pace din regiune. În acest context poziţia actuală a guvernului român este, aş putea spune, surprinzătoare, cu atât mai mult cu cât intenţia de a muta Ambasada României la Ierusalim este o acţiune care încalcă dreptul internaţional, rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, Convenţiei a Patra de la Geneva, deciziile Comisiei Europene şi, în general, toate tratatele care guvernează relaţiile dintre state.

Ierusalimul este teritoriu palestinian ocupat de Israel în 1967. De altfel, există mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU care cer tuturor statelor membre să nu-şi stabilească misiuni diplomatice la Ierusalim, cea mai recentă datează chiar din 2016. Prin urmare, intenţia guvernului român încalcă deciziile Consiliul de Securitate al ONU şi ceea ce este şi mai îngrijorător este că nu există o poziţie clară nici în interiorul guvernului - chiar ieri Ministerul român de Externe a dat publicităţii o declaraţie prin care reafirmă susţinerea guvernului de la Bucureşti pentru soluţia celor două state. Două state cu capitalele unde?

Reporter: Există politicieni care au un interes special în România cu privire la relaţia cu Israelul?

Ambasadorul Fuad Kokaly: Dintotdeauna în politică au existat şi există interese.

Reporter: Cum se vor derula de acum relaţiile dintre România şi Autoritatea Palestina?

Ambasadorul Fuad Kokaly : România a fost mereu un partener de cursă lungă în relaţia cu Palestina. După recunoaşterea de către România a Statului palestinian, din noiembrie 1988 şi până acum, între cele două ţări a existat un dialog constant de la cel mai înalt nivel până la nivel de experţi. Există un cadru juridic bilateral, în mai multe domenii - politică, educaţie, cultură, economie, administraţie publică, mass-media. De asemenea, România se situează pe locul al treilea în ce priveşte turismul, Palestina este vizitată anual de peste 60000 de români. În România trăiesc peste 3500 de palestinieni, în Palestina sunt peste 700 de români, fără să luăm în calcul familiile acestora. Iată. În ce mă priveşte, aşa cum am mai spus, eu nu voi recomanda o rupere de România. Şi faptul că domnul preşedinte Iohannis, titularul deciziilor de politică externă, adoptă o poziţie corectă şi dovedeşte respect faţă de legea internaţională este de natură să mă încurajeze.

Reporter: Veţi sesiza Consilul de Securitate cu privire la posibila mutare a ambasadei României?

Ambasadorul Fuad Kokaly : Vom folosi toate instrumentele legitime pe care le avem la dispoziţie pentru a ne susţine poziţia.

 

Ambasadorul palestinian în România, Fuad Kokaly, a fost rechemat, săptămâna trecută, la Ramallah pentru consultări.

Decizia vine în contextul în care România, Cehia şi Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamnă mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Autoritatea Palestiniană a condamnat, sâmbătă, poziţia adoptată de cele trei state.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici