EXCLUSIV - Autoritatea Electorală Permanentă: Pentru comasarea alegerilor este necesară o lege nouă, nu modificarea celor existente

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) susţine că soluţia pentru ca alegerile parlamentare să fie comasate cu cele locale nu poate fi decât un nou act normativ care să înglobeze organizarea alegerilor şi alocarea de mandate pentru cele două feluri de scrutinuri de tipul unui Cod electoral.

463 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - Autoritatea Electorală Permanentă: Pentru comasarea alegerilor este necesară o lege nouă, nu modificarea celor existente

EXCLUSIV - Autoritatea Electorală Permanentă: Pentru comasarea alegerilor este necesară o lege nouă, nu modificarea celor existente (Imagine: Alin Matei/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că Autoritatea Electorală Permanentă consideră că soluţia pentru comasarea alegerilor este adoptarea unui nou act normativ şi în niciun caz nu poate fi vorba despre trecerea acestor modificări prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

"Nu credem că poate fi vorba despre o ordonanţă de urgenţă, pentru că nu vedem care ar fi urgenţa şi nu credem că se poate face o modificare de amploarea aceasta la ambele tipuri de legi", a declarat Muhuleţ.

El a precizat că, în opinia AEP, cea mai bună situaţie ar fi aceea a realizării unui nou act normativ, care să prevadă organizarea în acelaşi timp a celor două tipuri de alegeri şi pe aceeaşi infrastructură electorală.

Întrebat dacă proiectul de Cod electoral propus de AEP pentru unificarea celor trei tipuri de scrutinuri şi a celor trei tipuri de referendum corespunde propunerii lansate de PDL privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, Marian Muhuleţ a răspuns afirmativ.

"Lucrurile trebuie să fie armonizate, dar, dacă te apuci să armonizezi două legi doar pentru anul 2012, mai bine se face una nouă de la un cap la coadă. Avem un proiect de Cod care este deja făcut şi se poate discuta pe marginea lui. Acolo sunt prevederi care armonizează toate tipurile de alegeri şi referendumurile - varianta pe care noi am înaintat-o partidelor politice parlamentare şi am prezentat-o opiniei publice", a arătat vicepreşedintele AEP.

El a menţionat că în acest proiect nu s-a propus ca alegerile locale şi cele parlamentare să se desfăşoare la aceeaşi dată, dar a subliniat că organizarea alegerilor în propunerea Autorităţii este identică pentru toate tipurile de alegeri.

Întrebat dacă va exista timpul necesar pentru adoptarea acestui cod, Marian Muhuleţ a arătat că, "dacă există voinţă politică, există timp".

În ceea ce priveşte diferenţele existente în prezent în legislaţia pentru cele două tipuri de scrutine, reprezentantul AEP a dat ca exemplu organizarea, infrastructura şi finanţarea.

"La alegerile locale, perioada electorală este de 75 de zile, iar la cele parlamentare este de 90 de zile, la alegerile locale bugetul pentru alegeri este asigurat de administraţia locală, iar la cele parlamentare este asigurat de bugetul de stat. La alegerile locale, din birourile electorale fac parte reprezentanţii partidelor politice care participă la acest scrutin în localitatea respectivă, la parlamentare fac parte partidele din Parlament şi, în limita locurilor disponibile, partidele neparlamentare", a explicat el.

"Dacă se doreşte ca ambele tipuri de alegeri să aibă loc simultan, având în vedere Constituţia, nu se poate face decât la data la care pot fi organizate alegerile parlamentare, sfârşitul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie", a mai spus Muhuleţ.

Liderii PDL propun comasarea, în anul 2012, a alegerilor locale cu cele parlamentare, care să aibă loc în luna noiembrie. Reprezentanţii democrat-liberalilor susţin că acest lucru este posibil prin modificarea legii administraţiei publice locale şi a legii alegerilor locale. Propunerea comasării alegerilor este susţinută declarativ de UDMR. De asemenea, copreşedinţii USL s-au declarat şi ei de acord cu această propunere. Iniţiativa urmează să fie analizată în coaliţia de guvernare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici