EXCLUSIV: Conducerea de la "Jean Monnet" a fost demisă. Activitatea liceului va fi monitorizată timp de un an

Conducerea Liceului "Jean Monnet" a fost demisă din cauza gravelor nereguli constatate de Corpul de control al MECTS, iar Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti va monitoriza timp de un an activitatea unităţii de învăţământ, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

2775 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Conducerea de la "Jean Monnet" a fost demisă. Activitatea liceului va fi monitorizată timp de un an

EXCLUSIV: Conducerea de la "Jean Monnet" a fost demisă. Activitatea liceului va fi monitorizată timp de un an (Imagine: Anita Viyireanu/Arhiva Mediafax Foto)

"Controlul efectuat a arătat că relaţia nefirească între profesor şi elevă, indiferent de cât de emancipat este mediul de la «Jean Monnet», a fost şi rezultatul unor disfuncţionalităţi grave în conducerea liceului şi gestionarea relaţiei părinte - şcoală. Evident, instanţa este cea care va decide asupra naturii acestei relaţii. Se vede clar că, atunci când conducerea şcolii nu îşi face datoria, efectele sunt grave", a spus, duminică, ministrul Daniel Funeriu.

Ministrul Educaţiei a precizat că, printre alte măsuri, a decis demiterea, conform procedurilor legale, a întregii conduceri şi monitorizarea de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a activităţii în liceu pe o perioadă de un an.

"Faptul că în acest liceu sunt şi elevi cu o stare materială bună nu trebuie să dea liceului un statut aparte. Legea este identică pentru toţi şi angajamentul Ministerului pentru disciplină, ordine şi rigoare este cât se poate de puternic", a mai spus ministrul Funeriu.

Raportul Corpului de control al MECTS la Liceul "Jean Monnet" din Capitală indică multiple nereguli, începând cu registrele privind evidenţele şedinţelor Consiliului de administraţie, unde apar situaţii în care cei care decid sunt diferiţi de cei care au participat la întrunire, aprobarea de transfer a elevilor, care se bazează pe decizii aleatorii, lipsa proiectelor privind combaterea violenţei, gestionarea situaţiei de criză.

De asemenea, rezultatele controlului au arătat lipsa unei comisii şi a unor strategii pentru reducerea abandonului şi a absenteismului şcolar, în condiţiile în care elevii Liceului "Jean Monnet" au un număr mare de absenţe nemotivate, neexistând un plan pentru reducerea acestui fenomen.

Şedinţe la care figurau unii profesori, dar semnau alţii, şedinţe validate fără cvorum, dosare de transfer ale elevilor incomplete, absenţe nesancţionate şi nesemnalate părinţilor, sunt alte nereguli constatate în urma controlului.

Mai mult, în unitatea de învăţământ nu sunt cunoscute programele sociale specifice care debutează la început de an şcolar, cum ar fi "Bani de liceu", ci se menţionează că este vorba despre programul Euro200.

Totodată, potrivit raportului, Comisia pentru frecvenţă şi reducerea abandonului şcolar este nefuncţională. La cererea comisiei de anchetă a fost realizat un tabel cu absenţele în perioada septembrie-noiembrie, fiind constatat un număr mare de absenţe nemotivate. Nu există niciun plan pentru reducerea absenteismului, nu există comunicare cu părinţii, cu aceştia discutându-se numai când situaţia devine critică.

În raport se mai arată că, în şedinţa din 4 noiembrie, Consiliul de administraţie de la Liceul "Jean Monnet" din Capitală a analizat faptele petrecute în excursia organizată în 28-30 octombrie la Predea, în urma căreia o elevă a depus plângere împotriva profesorului de sport Dan-Octavian Vişan, acuzându-l că a violat-o.

Directorul liceului a propus atunci organizarea unei comisii de anchetă care să investigheze incidentul. Consiliul de administraţie a aprobat demisia profesorului Vişan, însoţitor în excursia de la Predeal, fără preaviz, "pentru a reduce presiunea mass-media asupra liceului".

În şedinţa următoare a fost prezentat raportul comisiei de anchetă. Profesoara Ileana Lăzărescu a propus atunci ca decizia de cercetare disciplinară a elevei care l-a acuzat pe profesorul de sport că a violat-o să fie amânată până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a dosarului penal, pentru a evita o eventuală contestaţie în instanţă. Totodată, profesoara Ileana Lăzărescu a propus şi sistarea tuturor excursiilor organizate la nivelul liceului, cu excepţia cei de la Viena din decembrie 2011, precum şi elaborarea unui nou set de reguli privind organizarea acestora. Decizia luată atunci a fost semnată de cinci din cei nouă membri ai consiliului, potrivit raportului MECTS.

În şedinţa din 14 noiembrie a fost discutată sancţionarea profesoarei de Religie Gabriela Voinescu, care i-a însoţit pe elevi în excursia de la Predeal. Director liceului a propus sancţionarea cu notă observatorie a profesoarei, aceasta fiind aprobată în unanimitate, dar semnată de trei din cei nouă membri ai consiliului. Tot la acea şedinţă, directorul liceului a propus sancţionarea cu scăderea notei la purtare sau exmatricularea elevei care l-a acuzat pe profesorul de sport, se mai arată în raport.

În acest context, Ministerul Educaţiei a cerut ISMB încetarea detaşării în interes de serviciu a conducerii liceului până în 5 decembrie.

De asemenea, Ministerul Educaţiei a solicitat evaluarea competenţelor de consilier managerial a inspectorului ISMB desemnat coordonator al liceului, termenul fiind luna decembrie.

Ministerul Educaţiei a mai cerut efectuarea unei noi inspecţii generale privind desfăşurarea activităţii la Liceul "Jean Monnet" la începutul semestrului al doilea, precum şi raportarea activităţii desfăşurate de către inspectorii ISMB Corpului de control, în semestrul al doilea al anul şcolar 2011-2012.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a solicitat ISMB să monitorizeze timp de un an activitatea la Liceul "Jean Monnet".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici