Familiile victimelor de la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972 cer mai multe despăgubiri

Familiile sportivilor israelieni ucişi la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972 sunt nemulţumite de noile oferte de despăgubire din partea Germaniei şi intenţionează să boicoteze ceremonia care va marca 50 de ani de la eveniment, potrivit Reuters.

407 afișări
Imaginea articolului Familiile victimelor de la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972 cer mai multe despăgubiri

Ceremonia va avea loc pe 5 septembrie la Munchen.

„Nu vreau ca nişte euro să fie aruncaţi în direcţia mea. Nu vom accepta aşa ceva", a declarat Ankie Spitzer, purtătorul de cuvânt al familiilor, pentru Reuters.

Sumele aflate în discuţie nu au fost dezvăluite.

„Nu vom merge la ceremonia de comemorare până când Germania nu-şi va asuma cu adevărat, responsabilitatea, nu doar prin vorbe", a adăugat Spitzer, al cărei soţ a fost ucis în atac.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că Berlinul regretă decizia familiilor de a nu participa.

La 5 septembrie 1972, membrii echipei olimpice israeliene au fost luaţi ostatici în satul sportivilor de către bărbaţi înarmaţi palestinieni din grupul Septembrie Negru.

În decurs de 24 de ore, 11 israelieni, cinci palestinieni şi un poliţist german au murit în urma focurilor de armă.

„După uciderea celor dragi ai noştri, am fost în cameră şi nu voi uita niciodată că am stat acolo. Aveam doar 26 de ani atunci, acum 50 de ani, şi m-am uitat în jurul meu şi am văzut haosul total din acea cameră... sânge peste tot. Vrem despăgubiri, care nu sunt un gest", a spus Spitzer.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat că Berlinul a decis să facă plăţi suplimentare către familii, pe lângă despăgubirile deja plătite. Guvernul, a spus el, „regretă că nu a fost încă posibil să se ajungă la un consens pe această bază cu toţi supravieţuitorii şi subliniază disponibilitatea sa pentru discuţii suplimentare".

The Times of Israel a relatat că imediat după masacru, Germania a făcut plăţi către rudele victimelor în valoare de aproximativ 4,19 milioane de mărci (aproximativ 2 milioane de euro) şi că în 2002, rudele supravieţuitorilor au primit alte 3 milioane de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici