Federaţia Sindicatelor Gaz România ameninţă cu declanşarea grevei generale

Federaţia Sindicatelor Gaz România ameninţă cu declanşarea grevei generale în cazul în care veniturile angajaţilor din domeniu vor fi diminuate, atenţionând că aplicarea "măsurilor antisociale" luate de Guvern încălcă prevederile Contractelor Colective de Muncă.

109 afișări
Imaginea articolului Federaţia Sindicatelor Gaz România ameninţă cu declanşarea grevei generale

Federaţia Sindicatelor Gaz România ameninţă cu declanşarea grevei generale (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Federaţia Sindicatelor Gaz România doreşte să tragă un semnal de alarmă privind gradul tot mai crescut de nemulţumire creat în companiile din industria gazului din România, pe fondul măsurilor antisociale luate de Guvernul României, măsuri care afectează în mod direct şi indirect membrii noştri de sindicat (în special pe cei din companiile cu capital majoritar de stat Romgaz şi Transgaz)", susţin reprezentanţii organizaţiei sindicale într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Sindicaliştii afirmă că măsurile de austeritate anunţate de Guvern încalcă unilateral Contractele Colective de Muncă în vigoare.

"În cazul în care măsurile vor fi aplicate şi vor continua practicile deja începute de sistare a unor drepturi legale ale angajaţilor, Federaţia Sindicatelor Gaz România va demara procedurile legale de declanşare a grevei generale", se mai arată în comunicat.

Confederaţiile sindicale au decis declanşarea grevei generale pe termen nelimitat începând cu 31 mai, mitinguri de protest la nivelul judeţelor, între 1 şi 4 iunie şi organizarea unui lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului, cu manifestări la porţile de intrare, în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură.

Peste 400.000 de angajaţi din învăţământ şi administraţie publică vor intra de luni în grevă generală pe termen nedeterminat, iar acestora li se vor alătura într-o grevă de solidaritate şi alţi angajaţi din sănătate, transporturi, penitenciare şi sectorul privat.

Potrivit sindicaliştilor, cel puţin un milion de angajaţi vor intra în grevă pe 31 mai şi 1 iunie.

Guvernul a aprobat, miercuri, scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, care prevede, printre altele, reducerea pensiilor şi salariilor în sectorul bugetar. Documentul va fi transmis Fondului Monetar Internaţional, pentru a fi aprobat în board-ul instituţiei la finele lunii iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici