Federaţiile de fotbal şi gimnastică iau măsuri suplimentare de protecţie a copiilor

La iniţiativa Fundaţiei Terre des hommes România, Răzvan Burleanu, Preşedintele FRF, şi Alina Drăgan, Secretar Federal al Federaţiei Române de Gimnastică, au semnat joi, 12 august, un angajament public conform căruia vor lua măsuri specifice pentru a proteja toţi copiii care fac sport.

497 afișări
Imaginea articolului Federaţiile de fotbal şi gimnastică iau măsuri suplimentare de protecţie a copiilor

Sursa foto: Mediafaxfoto

Cele două federaţii sportive au semnat o politică de siguranţă şi protecţie a copilului şi au introdus astfel noţiunea de „safeguarding” în mediul sportiv din România.

În ultimele luni, Terre des hommes, delegaţia română a celei mai importante organizaţii elveţiene de protecţie a copiilor, a pregătit acest document în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), cu cele două federaţii şi cu specialişti în protecţia copilului. Documentul este în acelaşi timp un ghid care detaliază o serie de acţiuni de prevenţie şi răspuns în situaţii care ar pune în pericol integritatea fizică şi emoţională a copiilor. Sunt atinse inclusiv subiecte sensibile precum presiunea de a performa, contactul fizic sau bullying.

Sunt explicate în detaliu ideea de safeguarding, tipurile şi semnele abuzului la copii, atitudinea potrivită în relaţia cu un copil victimă a relelor tratamente şi, de asemenea, sunt indicate măsuri simple care pot preveni situaţii de abuz.

Informaţiile au fost selectate şi adaptate standardelor de safeguarding ale UEFA, ale Coaliţiei Internaţionale Keeping Children Safe, standardelor Internaţionale de Safeguarding in Sport, British Gymnastics şi coordonate cu legislaţia română.

Alături de cele două federaţii şi ANDPDCA, la evenimentul de joi au fost invitaţi şi reprezentanţi din diferite cluburi sportive din ţară, reprezentanţi ai Ministerelor Educaţiei şi Tineretului şi Sportului, alături de specialişti în siguranţa copilului din partea Terre des hommes.

Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, a sps1: „Federaţia Română de Fotbal a adoptat anul acesta trei documente strategice, care ne îndrumă activitatea pe următorii cinci ani: Planul Strategic pentru Dezvoltarea Fotbalului în România 2021 – 2026, Strategia Tehnică a Federaţiei Române de Fotbal, Strategia pentru Dezvoltarea Fotbalului Feminin Românesc 2021 – 2026.

Dacă în cazul Planului Strategic, FRF a înregistrat încă din anul 2015 o premieră, fiind prima federaţie sportivă naţională care a adoptat un asemenea document programatic, şi în cazul strategiei tehnice şi a celei pentru fotbalul feminin, suntem din nou deschizători de drumuri.
Cele trei strategii, alături de alte documente, precum Codul de Conduită, Codul de Etică, Codul Anticorupţie şi Strategia Antidiscriminare, Politicile de Safeguarding vor completa setul de reglementări care asigură cadrul de desfăşurare a activităţilor fotbalistice în condiţii de siguranţă, integritate, corectitudine. După cum vedeţi, implicarea Federaţiei Române de Fotbal în proiectul ”Mediu Sigur pentur Copii în Sport” nu a fost deloc întâmplătoare. Siguranţa şi protecţia copiilor sunt pentru noi o responsabilitate asumată şi lansez către toate federaţiile sportive naţionale invitaţia de a urma exemplul nostru de azi şi de a adopta norme de safeguarding.”

Cristian Ghiţă, Subsecretar de Stat în Ministerul Tineretului şi Sportului „Ministerul Tineretului şi Sportului va urmări să introducă procedurile de protecţie a copiilor în sport in rândul instrumentelor formale, iar Strategia Naţională pentru Sport de anul viitor va cuprinde regulile de creare a unui mediu sigur pentru copii, în vederea unui mediu sportiv mult mai curat.”

Adina Codreş – Consilier Superior Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii: „Trebuie să conştientizăm că fără aceste noţiuni de safeguarding nu se poate merge mai departe, societatea şi copiii s-au schimbat şi se schimbă, iar noi trebuie să prevenim şi să răspundem adecvat la orice context care îi poate vătăma. Să ne asigurăm că împreună respectăm dreptul copiilor de a fi apăraţi împotriva oricărei forme de violenţă.”

Alina Drăgan, Secretar Federal, Federaţia Română de Gimnastică: „Ce ne dorim noi ca oameni este să creştem copii sănătoşi şi fericiţi, indiferent că ajung să facă înaltă performanţă sau nu. Vom avea oameni de valoare dacă îi creştem sănătoşi şi fericiţi. Federaţia Română de Gimnastică are deja o persoană desemnată ca responsabil de safeguarding şi suntem mândri că peste 100 de antrenori au fost deja instruiţi pe tema siguranţei copiilor în cadrul acestui proiect.”

Tudor Roşu, Head of Eastern European Delegation Terre des hommes: „Federaţia Română de Fotbal şi Federaţia Română de Gimnastică au fost primele invitate să semneze acest document, deoarece reprezintă două sporturi populare şi aspiraţiile celor mai mulţi copii. Dar crearea unui mediu sigur pentru copii în sport este posibilă doar dacă vom aduce împreună toţi actorii -cluburi şi federaţii din toate celelalte sporturi, dar şi părinţi, profesori, instituţii şi ministere de resort”.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului european „Mediu sigur pentru copii în sport” (“Keeping Children Safe in Sport”), co-finanţat de Programul Drepturi, Egalitate şi Cetăţenie al Uniunii Europene (REC 2014-2020) şi coordonat de Fundaţia Terre des hommes România, în parteneriat cu Terre des hommes Grecia şi Terre des hommes Ungaria. În cadrul acestui proiect, parteneri oficiali în România sunt Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii şi Federaţiile Române de Fotbal şi Gimnastică.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici