Firmele ar putea amâna plata CAS şi CASS. Ce condiţie trebuie să îndeplinească?

  • Senatul a adoptat marţi un proiect ce prevede amânarea plăţii utilităţilor, pentru o perioadă de trei luni
  • Firmele pot cere amânarea plăţii CAS şi CASS, potrivit aceluiaşi proiect
  • Pentru a obţine facilitatea, firmele nu trebuie să facă disponibilizări
4203 afișări
Imaginea articolului Firmele ar putea amâna plata CAS şi CASS. Ce condiţie trebuie să îndeplinească?

Senatul a amânarea plăţii CAS şi CASS de către firme. Ce condiţie trebuie să îndeplinească acestea

Senatul a adoptat, marţi, un proiect care prevede posibilitatea amânării plăţii facturilor la utilităţi pentru o perioadă de trei luni. Proiectul prevede şi amânarea pentru trei luni a plăţii CAS şi CASS pentru firmele care îşi păstrează angajaţii.

Cei care au intrat în şomaj tehnic sau pur şi simplu nu mai au bani să plătească datoriile trebuie să ştie că în curând vor putea solicita amânarea plăţii facturilor la utilităţi precum apă, gaze, salubritate sau telefonie mobilă.

Senatul a adoptat, marţi, proiectul de lege iniţiat de Marcel Ciolacu, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu care prevede o serie de facilităţi fiscale, amânare şi reeşalonare de plăţi acordate companiilor şi angajaţilor acestora.

Astfel, persoanele fizice sau firmele vor putea solicita amânarea plăţii la utilităţi (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV) pentru persoanele fizice şi pentru firme pentru o perioadă de trei luni, urmând ca după această perioadă sumele care se adună pentru plată să fie eşalonate pe o perioadă de 12 luni.

Cererea de amânare a plăţii trebuie să fie însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere prin care va trebui să se detalieze cazul/motivul imposibilităţii de plată, sub sancţiunea răspunderii penale privind falsul în declaraţii.

De asemenea, la expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere.

O altă măsură prevede amânarea plăţii, la cererea operatorului economic, a contribuţiilor sociale aferente veniturilor din salarii şi a plăţii contribuţiei de asigurări sociale pentru o perioadă de trei luni, începând din luna martie.

Facilităţile se acordă sub condiţia păstrării valabilităţii a cel puţin 75% din contactele de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii.

Contribuabilii, persoane fizile şi juridice, nu vor plăti dobânzi sau penalităţi de interzicere pentru perioada cât timp plata este amânată.

La expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Iniţiativa merge acum la Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici