Fost judecător la CCR: Pentru utilitatea referendumului ar trebui un al doilea referendum

Secretarul general al Guvernului Toni Greblă (fost judecător la CCR) a afirmat că întrebările la referendumul pe justiţie care va avea loc pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare, ar implica ulterior modificarea Constituţiei în Parlament şi apoi să existe un al doilea referendum pentru revizuirea Legii fundamentale.

1340 afișări
Imaginea articolului Fost judecător la CCR: Pentru utilitatea referendumului ar trebui un al doilea referendum

Fost judecător la CCR: Pentru utilitatea referendumului ar trebui un al doilea referendum

„Eu aş vrea să fac trei comentarii. Prin decret a fost convocat pe 26 mai referendumul cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia dar şi a urgentei decizii a CCR care a recomandat ca cele două categorii de acţiuni alegerile europarlamentare şi referendumul să nu se suprapună, pentru că o să creeze confuzie în dezbaterea care ar trebui să aibă loc pentru fiecare acţiune în parte. O a doua remarcă aş face-o vis-a-vis de inutilitatea acestui referendum care prin întrebările puse tinde la modificarea Constituţiei, astfel încât dacă ar fi să mergem până la capăt ar trebui să se organizeze un referendum acum cu aceste întrebări, să se fi modificat Constituţia în Parlament şi să fie din nou suspusă referendumului pentru ca ea să intre în vigoare, nu modificarea, ci revizuirea Constituţiei. Pe de o parte am putea face două referendumuri pe aceeaşi temă, un da acum şi un nu la redactarea Constituţiei, pentru că lucrurile evoluează şi nu ştim cum se schimbă percepţia”, a afirmat Toni Greblă, joi la Antena 3.

Acesta a adăugat că cele două întrebări la referendum sunt neclarare sau contradictorii.

„Comisia de la Veneţia a recomandată că în cazul în care întrebările nu sunt suficient de clare sau crează confuzie o instanţă independentă ar trebui să se pronunţe pe acestea. Dacă un votant vrea să fie de acord spre exemplu cu interzicerea amnistiei, dar să fie împotriva interzicerii graţierii, din motive de familie, sănătate, acest cetăţean trebuie graţiat. Acest cetăţean nu are cum să răspundă la această alternativă. Ele trebuiau formulate separat. A doua întrebare e la fel de neclară, întrucât dacă eşti de acord cu interzicerea ordonanţelor în materiile pe care le spune preşedintele, e inutil să fii de acord cu extinderea sferelor acţiunilor la CCR pentru că nu mai au ce să sesizeze deoarece ordonanţele sunt interzise. Astfel nu pot să fiu de acord cu prima parte a întrebării şi să nu fiu de acord cu cea de-a doua. Una se exclude pe cealaltă. Nu pot să spun da la ambele. Eu nu ştiu cu cine s-a consultat, dar eu sunt convins că referendumul a avut numai raţiuni electorale şi acum trebuie să aşteptăm 26 mai să vedem cât profită sau cetăţenii vor considera că e un lucru inutil”, a conchis Greblă.

Întrebările la referendumul din 26 mai au fost anunţate joi de Palatul Cotroceni. Acestea sunt: „1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici