Fost şef din IPJ Olt spune că a propus procurorilor să intre în casa lui Gheorghe Dincă: Ei au spus că nu ştim că acolo e victima/ Reprezentant IGPR: Procurorul a afirmat că ar răspunde la fel

Nicolae Alexe, fost adjunct IPJ Olt, a declarat că a propus procurorilor care se ocupau de dispariţia Alexandrei, să intre în flagrant în casa lui Gheorghe Dincă, invocând prevederea care le permitea acest lucru, însă magistraţii nu au fost de acord, deoarece nu erau siguri că victima e acolo.

2969 afișări
Imaginea articolului Fost şef din IPJ Olt spune că a propus procurorilor să intre în casa lui Gheorghe Dincă: Ei au spus că nu ştim că acolo e victima/ Reprezentant IGPR: Procurorul a afirmat că ar răspunde la fel

Fostul şef al IPJ Olt spune că a propus procurorilor să intre în casa lui Gheorghe Dincă: Ei au spus că nu ştim că acolo e victima

„Am fost informat de dispariţia unei minore din comuna Dobrosloveni, cercetările fiind efectuate de poliţia municipiului Caracal. Am spus ca şeful serviciului de investigaţii criminale să alcătuiască o echipă completă şi să meargă la faţa locului pentru a efectua cercetările împreună cu poliţia municipiului Caracal. Între timp am aflat că în cauză se constituise un dosar penal de organele de parchet din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal coordona activitatea organelor de cercetare penală. Ulterior am plecat către Slatina, iar de aici împreună cu celălalt adjunct am mers către municipiul Caracal. Am întrebat la sediul poliţiei despre stadiul cercetărilor, în sensul în care am discutat cu domnul procuror Popescu Cristian din cadrul Parchetului de pe lângă judecătoria Caracal şi domnul procuror Vasilescu Liviu din cadrul DIICOT, serviciul teritorial Craiova, care coordona activităţile coordonate de către poliţişti”, a declarat Nicolae Alexe, fost adjunct inspector-şef IPJ Olt, la Antena3.

Potrivit acestuia, în urma pistelor care s-au dovedit a fi false, procurorul Vasilescu i-a arătat o fotografie de pe telefonul mobil ce reprezenta o maşină suspectă, marca Renault argintiu, însă nu se vedea numărul de înmatriculare.

„Am continuat în mod direct verificările şi am solicitat sprijinul poliţiştilor rutieri cărora le-am distribuit fotografia, iar ulterior prin surse proprii am fost informat de un colaborator că un autoturism identic s-ar afla într-o parcare a unui supermarket din Caracal. (...) Am trimis imediat să verifice, însă acest autoturism avea mici detalii ce nu corespundeau autoturismului pe care îl căutam”, a mai explicat Alexe.

Fostul şef IPJ Olt mai arată că ulterior, anchetatorii au reuşit să identifice o poziţie mai bună a maşinii, în care se distingeau cateva detalii ale numărului de înmatriculare, apoi concluziile au dus la un autoturism argintiu înmatriculat în Olt, cu proprietar care locuia în Caracal.

„Cred că în jur de 1 şi jumătate cam aşa. (era ora, n.r.) Aveam un autoturism suspect, da, fără să ştim alte detalii. Vizavi de acest autoturism am solicitat să îmi furnizeze datele sau proprietarul autoturismului prin acte că ştim cu toţii una este proprietarul din acte şi alta este proprietarul care îl poate conduce şi aşa mai departe. Fapt pentru care am identificat, de asemenea am rugat să îmi scoată şi mi s-a scos o fişă de fotografie cu acest om Dincă Gheorghe şi văzând vârsta înaintată am rugat să îmi caute şi dacă acesta are copii, băieţi astfel încât ştim cu toţii că copiii de regulă mai conduc autoturismele înmatriculate pe numele părinţilor”, arată Nicolae Alexe.

După ce cercetările au arătat că maşina este condusă de un bărbat în vârstă, şi nu de copiii acestuia, Alexe spune că a solicitat procurorilor, chiar dacă nu avea mandat de percheziţie (care oricum nu ar fi fost valabil în acest interval de timp, să intre pătrundă în casa bărbatului în flagrant.

„Ne aflam în biroul comandantului de la Caracal, eram eu, împreună cu cei 4 domni procurori, împreună cu adjunctul şefului IPJ colegul meu, celălalt adjunct, împreună cu şeful poliţiei municipiului Caracal, şeful serviciilor de investigaţii criminale, şeful de la criminalistică, şeful biroului poliţiei rutiere şi mulţi alţi poliţişti, cred că eram 15 poliţişti acolo. (...) Domnii procurori au spus că nu suntem siguri că persoana respectivă este autorul, nu ştim sigur că se află în acea locaţie victima, fapt pentru care au spus că au mai făcut mai devreme 3 percheziţii în care nu au reuşit să identificăm nici o probă referitoare la acest lucru şi că au rezerve vizavi de faptul că persoana identificată ca fiind proprietarul autoturismului ar putea şi autorul infracţiunii”, explică sursa citată.

Potrivit acestuia, procurorii au motivat că datele nu sunt concludente şi nu se poate intra.

„Cu toate că am invocat acea normă a infracţiunii flagrante care practic permite să intrăm la orice oră din zi şi noapte în cazul unei infracţiuni flagrante”, mai spune Alexe.

Acesta chiar avea un plan de rezervă: „M-am oferit ca eu, personal, să sun de pe telefonul meu mobil la numărul de urgenţă 112 şi să sesizez un caz de violenţă domestică la adresa respectivă, fapt pentru care în baza legii 174/2018 privind violenţa domestică art. 22, indice 2. Punctul 2, avem posibilitatea să intrăm în domiciliu, în orice domiciliu la orice oră pentru a verifica aceste aspecte de violenţă domestică”.

Procurorii nu au fost de acord.

„Colegii mei au acceptat ceea ce am spus eu însă, după cum ştiţi, conform Codului de Procedură Penală, activităţile sunt coordonate şi dirijate numai de organele de Parchet”, completează acesta.

La rândul său, Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în cadrul unei discuţii, procurorul de caz a subliniat că ar proceda la fel.

„Ulterior acestui eveniment, ne-am deplasat la Caracal în judeţul Olt, unde am participat la o discuţie între mai mulţi factori de decizie din instituţiile implicate în acest eveniment, discuţie la care a fost implicat şi a acceptat să vină şi acest procuror, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal. În cadrul acestei discuţii, procurorul de caz a afirmat dacă ar fi întrebat acum - adică în acea seară la care am participat toţi la discuţie - ar răspunde la fel şi nu ar permite intrarea în forţă a poliţiştilor în locaţia respectivă, întrucât dacă ar fi fost găsite probe, acestea ar fi fost lovite de nulitate în faţa instanţei de judecată”, a declarat Georgian Drăgan.

Taguri:
ipj olt,
112,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici