Fostul şef de secţie de la Penitenciarul Rahova, Virgil Mihuţ, condamnat la patru ani de închisoare

Fostul şef secţie de la Penitenciarul Rahova, Virgil Mihuţ, a fost condamnat luni de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, decizia putând fi atacată cu recurs la instanţa supremă.

620 afișări
Imaginea articolului Fostul şef de secţie de la Penitenciarul Rahova, Virgil Mihuţ, condamnat la patru ani de închisoare

Fostul şef de secţie de la Penitenciarul Rahova, Virgil Mihuţ, condamnat la patru ani de închisoare (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Din cei patru ani va fi scăzută perioada petrecută deja în arest de Mihuţ, respectiv din 14 decembrie 2011 până în prezent.

Prin aceeaşi decizie, magistraţii au hotărât menţinerea stării de arest în cazul lui Mihuţ.

Complicele fostului şef de secţie de la Penitenciarul Rahova, Alin Ionică Hotea, a fost condamnat de instanţă de patru luni de închisoare pentru dare de mită şi doi ani de închisoare pentru complicitate pentru această faptă, precum şi la doi ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită. Cele trei pedepse au fost contopite de instanţă, care au stabilit, în cazul lui Hotea, doi ani de închisoare cu executare.

În acelaşi dosar, a fost condamnată şi Ileana Hotea, care a primit doi de închisoare pentru complicitate la luare de mită. În cazul acesteia, instanţa a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, termenul de încercare în cazul acesteia fiind de patru ani. Totodată, Ileana Hotea va trebui să respecte o serie de obligaţii impuse de instanţă.

CAB a mai decis, în acest dosar, achitarea inculpaţilor Alexandru Teodor Pripitu, pentru fapta de dare de mită, Vasilică Trandafir, Georgian Ticu, Aurel Stoica, Florin Stoian, Marian Mihai, Marcel Curd şi Dan Răducanu, pentru săvârşirea faptelor de la art. 255 alin. 1 din Codul penal. Toţi aceştia au fost sancţionaţi administrativ cu câte o mie de lei.

Potrivit DNA, în perioada august - decembrie 2011, inculpatul Mihuţ Virgil, în calitate de ofiţer de penitenciare şi şef de secţie în cadrul Penitenciarului Rahova, a pretins şi a primit cu titlu de mită bani şi bunuri în valoare totală de 5.400 lei de la mai mulţi deţinuţi.

Banii şi bunurile au fost pretinse şi primite fie pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, în sensul soluţionării favorabile a unor cereri formulate de deţinuţii respectivi, fie pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu (atitudine de tolerare a încălcării, de către deţinuţi, a unor interdicţii care li se aplică şi nesancţionarea unor abateri constatate).

În demersul său, Mihuţ Virgil a fost ajutat de inculpaţii Hotea Alin Ionică, deţinut în cadrul secţiei conduse de Mihuţ Virgil şi fosta soţie a deţinutului, Hotea Ileana. Pe lângă aceea că a remis ofiţerului de penitenciare suma de 200 de lei cu titlu de mită pentru a-i asigura condiţii favorabile de detenţie, Hotea Alin Ionică a intermediat legăturile dintre ofiţer şi deţinuţii care dădeau sume de bani în scopul menţionat mai sus, transmiţându-le acestora solicitările ofiţerului şi indicându-le modalitatea în care să remită banii.

În principal, inculpata Hotea Ileana primea banii prin mandat poştal, îi transmitea mai departe către alte persoane, tot prin mandat, pentru ca, în final, să ajungă la Mihuţ Virgil prin intermediul lui Hotea Alin Ionică. În această modalitate, inculpaţii Trandafir Vasilică, Ticu Georgian, Stoica Aurel, Stoian Florin, Pripitu Teodor Alexandru, Mihai Marian, Curt Marcel şi Răducanu Dan au dat sume de bani cuprinse între 100 şi 400 de lei pentru a li se soluţiona favorabil diverse cereri referitoare la condiţiile de detenţie.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unei sume de bani aparţinând inculpatului Mihuţ Virgil.

La data de 15 decembrie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului Mihuţ Virgil pe un termen de 29 de zile, măsură ce a fost prelungită ulterior. De asemenea, faţă de inculpata Hotea Ileana, procurorii au luată măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile, interdicţie ce a fost prelungită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici