FOTO Anchetă la Iaşi după ce o trupă de lăutari a filmat un videoclip pe scena teatrului naţional

Conducerile de la Opera Naţională Română Iaşi şi de la Teatrul Naţional Iaşi au demarat anchete după ce o trupă de lăutari din Iaşi a promovat pe reţelele de socializare un videoclip, filmat fără aprobările necesare pe scena Teatrului Naţional.

1989 afișări
Imaginea articolului FOTO Anchetă la Iaşi după ce o trupă de lăutari a filmat un videoclip pe scena teatrului naţional

FOTO Anchetă la Iaşi după ce o trupă de lăutari a filmat un videoclip pe scena teatrului naţional (Imagine: Mediafax Arhiva Foto)

Clipul a dispărut de pe Youtube după ce s-a aflat de filmare, relatează corespondentul MEDIAFAX. Filmarea a fost realizată, probabil, pe timpul nopţii, iar Cosmin Marcovici, managerul interimar al Operei Iaşi, vorbeşte despre o reţea care ar fi putut pune la cale totul. Totul a ieşit la iveală după ce filmarea a fost publicată pe Youtube şi promovată pe reţelele de socializare. Imediat au aflat şi cei de la Operă şi de la Teatru, care împart scena, şi au apărut şi primele semne de întrebare.

Cosmin Marcovici, managerul interimar al Operei Naţionale Române Iaşi a declarat că a încercat să ia legătura cu cei din trupă şi că unul dintre reprezentanţi, întrebat cum s-a filmat videoclipul pe scena teatrului, i-a răspuns că nu este problema lui să pună o astfel de întrebare.

„Nu este posibil ca pe o scenă, ca pe scena Operei Naţionale Române din Iaşi, pe care au călcat cei mai mari artişti ai lumii să vină o bandă de terchea berchea şi să filmeze asemenea gen de muzică. Este incredibil şi chestia asta nu s-a întâmplat în timpul zilei pentru că eu sunt aici zi-lumină, intru la 9 în teatru şi ies la 9, nu s-a întâmplat cât am fost eu aici. O fi o înţelegere cu portarul. Noi am demarat o anchetă şi sper să ajungem să scoatem la lumină mizeria asta. Probabil că este o reţea mai bine pusă la punct, nu este vorba de un singur om, e vorba de o echipă întreagă care a lucrat fără să aibă niciun fel de contract scris”, a declarat Marcovici corespondentului MEDIAFAX.

Mai mult decât atât, unul dintre cei care apare în videoclip şi este şi membru al trupei face parte şi din orchestra operei. „Am avut o discuţie cu el, nu are nicio legătură, nu a fost angajator pentru aşa ceva, a fost doar chemat să cânte ca să apară în videoclipul respectiv. Voi mai discuta cu el”, a explicat Marcovici, punctând că nu crede că totul ar fi pornit de la acest angajat al Operei.

O anchetă a fost demarată şi la Teatrul Naţional, pentru că cele două instituţii impart clădirea, fiecare având propriile compartimente.

Printre cei care au apucat să vadă videoclipul înainte de a fi şters este criticul de teatru Oltiţa Cîntec. „Era o filmare a acestei trupe specializată în cântece de petrecere. Trupa şi solista erau pe scena Teatrului Naţional, a Operei, pentru că cele două instituţii împart acelaşi sediu. Cadrul era unul larg cu sala Teatrului, erau montate şi câteva fragmente în care solista era într-una din lojele laterale. Sigur că eu am rămas contrariată, pentru că este complet nepotrivit în Teatrul Naţional. Este o instituţie de artă, de cultură, de prim rang şi este complet nepotrivit ca asemenea videoclipuri să se filmeze în această sală, chiar nu au nimic în comun. Se asociază în mentalul public imaginea unei instituţii de cultură cu nunţi, cumetrii, botezuri şi alte chestiuni care sunt amuzante, distractive, dar nu sunt acte culturale.”, a declarat corespondentului Mediafax, Oltiţa Cîntec, critic de teatru.

Doar unul dintre reprezentanţii formaţiei a putut fi contactat telefonic de către corespondentul Mediafax. Întrebat dacă a existat un contract cu Opera sau cu Teatrul, acesta a spus că „nu a existat niciodată nimic acolo” şi a refuzat să facă orice alt comentariu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici