FOTO | Un sat din Galaţi cu 2.000 de locuitori nu are apă potabilă de doi ani: „Plătim apa de la robinet de pomană, nu o putem folosi

Peste 2.000 de localnici ai satului Odaia Manolache nu pot consuma apă de la robinet de mai bine de doi ani, după ce Primăria comunei Vânători, judeţul Galaţi, le-a transmis că apa nu e potabilă şi îi poate îmbolnăvi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1168 afișări
Imaginea articolului FOTO | Un sat din Galaţi cu 2.000 de locuitori nu are apă potabilă de doi ani: „Plătim apa de la robinet de pomană, nu o putem folosi

FOTO | Un sat din Galaţi cu 2.000 de locuitori nu are apă potabilă de doi ani

VEZI GALERIA FOTO DE MAI JOS

Gălăţenii din Odaia Manolache nu au apă potabilă la robinete de doi ani. În 2015 ei au fost informaţi de Primăria comunei Vânători că în urma analizelor efectuate de Direcţia de Sănătate Publică apa îi poate îmbolnăvi.

Apa de la staţia din satul Odaia Manolache nu are calitate corespunzătoare. Conform analizelor, apa conţine hidrogen sulfurat, nitraţi, nitriţi, nici gustul, nici mirosul nu corespunde standardelor. Am trimis Primăriei hârtii prin care anunţam că apa este interzisă consumului uman. S-au făcut două foraje în sat, de fiecare dată calitatea pânzei freatice nu a fost corespunzătoare. Staţia de apă nu are autorizaţie, nu are cum să primească”, a declarat, miercuri, directorul Inspecţiei Sanitare de Stat, Elena Vrabie.

Potrivit directorului, oamenii pot folosi apa de la robinet doar pentru uz menajer, dar nu pentru gătit şi băut.

Localnicii spun că apa are un miros foarte puternic şi lasă urme albe, astfel că nu e bună nici pentru spălatul rufelor sau pentru duş şi o folosesc doar pentru a uda grădinile. Nici măcar animalele nu primesc apă de la robinet.

Plătim apa de la robinet de pomană, nu o putem folosi. Nouă ne-a tras apă în urmă cu trei ani, la început a fost bună, dar prin 2015 s-a întrerupt câteva zile şi când a revenit nu s-a mai putut consuma. Noi nu o bem ca să nu ne îmbolnăvim, nu o folosim nici la gătit. Eu nu o dau la animale deoarece nu este potabilă. Mai mult, nu o folosim nici la spălat haine, la mână sau la maşină, deoarece strică hainele, le pătează şi petele nu mai ies, am păţit de mai multe ori. Nici nu poţi să te apropii, pute apa asta. Apa de la robinet este bună doar pentru udatul grădinii, plătim scump ca să ne udăm florile, legumele”, a povestit, corespondentului MEDIAFAX, Mihaela Misăilă, una dintre localnicele din Odaia Manolache.

Reprezentanţii Primăriei comunei Vânători, din care face parte satul Odaia Manolache, recunosc problemele ridicate de localnici, primarul Marian Ghinea spunând că în prezent este analizată o soluţie modernă de desulfurare a apei.

La Odaia Manolache avem trei puţuri, unul este închis, cel cu nitraţi şi nitriţi. Celelalte două emană sulf. Mirosul pe care îl reclamă lumea este de la sulf. Încercăm să facem desulfurarea apei, am contactat o companie, nu ştim încă dacă se poate face şi cât costă, aşteptăm răspuns”, a spus primarul Marian Ghinea.

Satul Odaia Manolache are aproximativ 2.000 de locuitori şi se află la câţiva kilometri distanţă de Galaţi, o soluţie fiind ca localitatea să fie conectată la sursa de apă a oraşului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici