Video FOTO, VIDEO "Cluj Pride": Peste 500 de persoane la un marş al comunităţii LGBT au cerut o lege a parteneriatelor civile/ Incident la marşul Noii Drepte: Tânără care a fost la mitingul LGBT, luată de jandarmi

Peste 500 de persoane, membre şi simpatizante ale comunităţii LGBT, au participat, sâmbătă, la un marş în Cluj-Napoca, cerând o lege a parteneriatelor civile. Printre cei prezenţi au fost actualul deputat USR, Adrian Dohotaru, dar şi fostul senator UDMR de Cluj, Eckstein Kovacs Peter.

7083 afișări

Participanţii la marşul „Cluj Pride” s-au adunat, sâmbătă, pe strada Gavriil Muzicescu din Cluj-Napoca, situată în zona stadionului Cluj Arena, unde Primăria a autorizat manifestarea, având asupra lor tricouri cu motto-ul „#spunedrept” în mai multe limbi, steaguri în culorile curcubeului, dar şi afişe cu mesaje precum „Creează punţi de legătură între oameni”, „Tradiţia noastră este iubirea”, „Dacă copilul tău ar fi gay, ai mai vrea să fie fericit?”, „Drepturile omului, drepturile LGBT”, „Corpul meu, drepturile mele”, „Vrem doar să ne lăsaţi să iubim şi să trăim în pace în România”.

Organizatorul marşului „Cluj Pride”, Lucian Dunăreanu, a declarat, sâmbătă, că membrii comunităţii LGBT sunt cetăţeni cu obligaţii egale şi trebuie să aibă şi drepturi egale.

„Este un moment istoric pentru comunitatea LGBT din România. Ne-am săturat să stăm în case între patru pereţi, ne-am săturat să fim invizibili, a venit momentul nostru să ieşim în stradă şi la Cluj pentru că, dacă suntem cetăţeni cu obligaţii egale, ar trebui să avem şi aceleaşi drepturi, cum ar fi dreptul la moştenire, dreptul de a fi aparţinător, de a cumpăra un imobil alături de prietenul tău. Nu avem 14 drepturi pe care ceilalţi le au. Ne dorim o lege a parteneriatelor civile, nu vorbim de căsătorie, ci ca aceste drepturi pe care nu le avem, să le avem. Acesta este motivul pentru care ieşim în stradă, deoarece strada este a tuturor. Şi noi avem dreptul să protestăm, să ieşim în stradă”, a spus Dunăreanu.

Printre participanţii la marş s-au numărat şi fostul senator UDMR de Cluj, Eckstein Kovacs Peter, şi actualul deputat USR, Adrian Dohotaru.

Eckstein a declarat că este solidar cu „băieţii şi cu fetele” care participă la marş, considerând că manifestarea este „ultra ok”.

„Sunt mândru că sunt clujean, mi-e jenă că Primăria Cluj-Napoca nu a autorizat într-un loc vizibil, în centrul oraşului, această paradă, dar şi de organizatori care au acceptat acest lucru. Dacă vrei să te arăţi, te duci în centru, să te vadă lumea. Particip cu bucurie”, a spus fostul senator UDMR.

Adrian Dohotaru a afirmat, la rândul său, că susţine diversitatea şi multiculturalismul, dar şi drepturile minorităţilor.

„Cu USR ne-am poziţionat foarte clar, susţinem parteneriatul civil într-o proporţie de peste 90% dintre membrii care fac parte din Comitetul Executiv. Este foarte bine că avem astfel de marşuri, să arătăm diversitatea oraşului”, a spus Dohotaru.

Mai multe persoane au protestat la câţiva zeci de metri de locul de desfăşurare a acestuia, iar pe o latură a stadionului Cluj Arena au afişat un banner cu mesajul „Când lumea se întoarce cu fundul în sus, noi rămânem cu picioarele pe pâmânt. Noi, clujenii”.

Marşul s-a desfăşurat pe traseul str. Gavriil Muzicescu – Podul Napoca şi retur şi a fost supravegheat de jandarmi şi poliţişti locali.

Marşul a fost primul de acest fel desfăşurat în Cluj-Napoca.

De la ora 13, în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca va avea loc, sămbătă, un miting al Asociaţiei „Noua Dreaptă”, în favoarea familiei tradiţionale.

Incident la marşul Noii Drepte din Cluj: Tânără care a fost la mitingul LGBT, luată de jandarmi

O tânără care a participat, sâmbătă, la marşul comunităţii LGBT, „Cluj Pride”, şi ulterior a fost prezentă în Piaţa Avram Iancu la mitingul Noii Drepte pentru susţinerea familiei tradiţionale a fost ridicată cu forţa de către jandarmi şi băgată într-o dubă, pe motiv că a tulbutat evenimentul.

O tânără care purta tricoul alb cu mesajul „#spunedrept” a venit, sâmbătă, în Piaţa Avram Iancu unde se desfăşoară mitingul Noii Drepte şi a întrerupt discursurile spunând că marşul LGBT la care a participat nu a fost unul obscen. Membrii Noii Drepte din PRU şi PRM, prezenţi în Piaţă, au cerut jandarmilor îmdepărtarea acesteia spunând că este o „provocatoare”.

Jandarmii au intervenit în forţă şi au luat-o pe fată din mulţime, încercând să o bage într-o dubă.

Fata s-a zbătut, s-a aşezat pe jos în Piaţa Avram Iancu, după care a fost ridicată pe sus de jandarmi şi băgată în dubă.

Aceasta a fost transporată la Secţia 2 Poliţie Cluj-Napoca, pentru a fi identificată, stabilindu-se că este vorba de actriţa Oana Mardare, de la Teatrul Independent "Reactor" din Cluj, o susţinătoare a comunităţii LGBT.

Tânăra a susţinut că a fost şi la parada LGBT, care a fost o „manifestare liniştită”.

„S-a dat acolo un mesaj de pace. Nu este normal ca o comunitate să se ridice împotriva celeilalte. Eu sunt pentru dialog. Am vrut dialog”, a spus aceasta.

Comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Sebastian Cliţan a declarat, sâmbătă, presei, că fata ridicată de jandarmi în timpul mitingului organizat de Noua Dreaptă, PRM şi PRU este cercetată pentru tulburarea desfăşurării normale a unei manifestări publice.

„Facem cercetări şi vom da un comunicat la final. Mise pare normal să se respecte legea. S-a dat autorizaţie pentru desfăşurarea unei manifestări publice şi legea trebuie respectată. Vom verifica dacă a fost o intervenţie în regulă a jandarmilor. Persoana respectivă a fost condusă la Secţia 2 de Poliţie din Cluj-Napoca pentru cercetări privind tulburarea desfăşurării normale a unei manifestări publice”, a spus Cliţan.

La Secţia 2 a ajuns şi avocatul actriţei Oana Mardare, care a fost ridicată de jandarmi din Piaţa Avram Iancu.

La mitingul Noii Drepte, în Cluj-Napoca, la care participă câteva zeci de persoane, sunt afiate banneere cu mesaje împotriva homosexualităţii şi pentru normalitate: „Marşul Normalităţii pentru familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie”, „Clujul nu este Gomora”, „Pentru familia tradiţională”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici