Fugarul Şor, declaraţii războinice din Israel: Maia Sandu va cădea

Politicianul şi magnatul care a fondat un partid declarat ilegal în Republica Moldova şi care a pus la cale „jaful secolului” recunoaşte că a achitat transportul celor care au manifestat la Chişinău împotriva puterii, cu menţiunea că „le plătesc doar celor care nu îşi permit”.

1751 afișări
Imaginea articolului Fugarul Şor, declaraţii războinice din Israel: Maia Sandu va cădea

Ilan Şor

Fugit în Israel, Ilan Şor a lăsat, în oraşul Orhei, mult circ: un parc de distracţii - Orheiland, o echipă de fotbal - Milsami Orhai, canalul de televiziune Orhei TV şi renumele de cel care a pus la cale „jaful secolului”.

În aprilie, Curtea de Apel Chişinău l-a condamnat în lipsă pe Şor pentru dispariţia unui miliard de dolari din sistemul bancar naţional, între anii 2012 şi 2014. Are de ispăşit o pedeapsă de 15 ani de puşcărie.

Şor deţinea trei bănci pe care statul a încercat să le salveze de la faliment, dar camioanele cu facturi s-au evaporat pe parcurs. Miliardul trimis pentru a ajuta titularii de conturi a dispărut.

I-a dat şpagă premierului

În cadrul unei audieri, magnatul a acuzat că i-a dat mită suma de 250 de milioane de dolari premierului moldovean. Şeful Guvernului de atunci a fost condamnat la nouă ani de închisoare, iar Ilan Shor a fugit în Israel. În primul interviu pentru o publicaţie străină, Corriere della Sera, Şor vede peste tot conspiraţii.

„Dacă aş fi vinovat, aş fi tăcut într-un paradis bucurându-mă de viaţă, ca şi cei care au furat şi vor să fie uitaţi. În schimb, lupt pentru reputaţia mea. Cred că aici, în Israel, se înţelege absurditatea a ceea ce se întâmplă. Totul depinde de activitatea mea politică şi această poveste a loviturii de un miliard de dolari este încercarea preşedintelui Republicii Moldova Maia Sandu de a-şi ascunde legăturile cu guvernul anterior şi „compromisurile” pe care a trebuit să le facă pentru a obţine scaunul.

Am făcut apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Aşteptăm verdictul. Partidul meu cere subvenţii pentru ca cetăţenii să îşi poată plăti facturile la energie, cere majorarea pensiilor peste 160 de euro pe lună... Ameninţă asta suveranitatea Republicii Moldova? Atunci trebuie să închidem partidele de opoziţie din întreaga lume”, declară Şor.

Soţia locuieşte la Moscova

Mitingurile sale au avut demonstranţi plătiţi, care strigau la comandă, a susţinut preşedinta Maia Sandu. Fugbarul are o nuanţă legat de acest subiect: „Fals. Cheltuielile de transport le plătesc doar celor care nu îşi permit”.

Şi neagă legăturile cu Moscova: „Rusia nu ne sprijină, altfel aş fi acum la Moscova, şi nu în Israel. Dar este adevărat că copiii mei şi soţia mea locuiesc la Moscova. Pentru muncă, soţia mea Jasmin – o cântăreaţă decorată de preşedintele Putin drept „artist al Rusiei”. – trebuie să petreacă mult timp acolo. Dar nu am legături cu conducerea rusă, nu-l cunosc pe Putin. Singurul cu care am avut relaţii a fost preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei, Leonid Sluţki. Datorită lui am obţinut ca fermierii moldoveni să poată accesa piaţa rusă”, zice Şor, în interviu.

El nu se delimitează de acţiunile Rusiei în Ucraina, invocând o neutralitate de care ar avea nevoie Moldova: „Încerc să evit subiectul. Cred în neutralitatea moldovenească şi în non-intervenţionism. Moldova este o ţară mică agricolă, nu ar avea resurse pentru o armată, trebuie să avem relaţii bune cu toţi vecinii noştri. Chiar şi cu Rusia? Da. Ceea ce se întâmplă în Ucraina spune că am dreptate.

Bătălia (n.r. - pentru Moldova) nu s-a încheiat. Am înfiinţat un bloc numit „Posibilitate, datorie, acţiune” şi voi sprijini toate forţele politice care îmi împărtăşesc idealurile. Preşedintele Sandu va cădea”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici