Gitenstein: Dezideratele din 1989 vor fi atinse când deciziile judecătorilor vor fi considerate corecte

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, susţine că dezideratele evenimentelor din 1989 vor fi atinse pe deplin doar atunci când toţi judecătorii vor lua decizii nu numai independente de influenţele politice, ci şi despre care cetăţenii obişnuiţi să fie convinşi că sunt corecte.

41 afișări
Imaginea articolului Gitenstein: Dezideratele din 1989 vor fi atinse când deciziile judecătorilor vor fi considerate corecte

Gitenstein: Dezideratele din 1989 vor fi atinse când deciziile judecătorilor vor fi considerate corecte (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"În urmă cu peste 20 de ani, românii au început o revoluţie sângeroasă pentru a realiza un fapt simplu, dar important: să se asigure că România va avea în viitor un guvern al legilor, nu al elitelor. Din acel moment, statul de drept avea să deţină supremaţia, nu ideologia politică sau dorinţa de îmbogăţire personală. România traversase deja şase decenii de fascism şi comunism în care vieţile şi proprietăţile personale ale oamenilor depinseseră de capriciile şi prejudecăţile unor birocraţi mărunţi. Nu existau judecători independenţi şi integri", a spus Gitenstein.

Ambasadorul american a spus că a văzut aceeaşi situaţie în tinereţe în statele sudiste din America, unde "în anii '50 şi '60 guvernele rasiste îi tratau pe afroamericani ca pe nişte animale".

Mark Gitenstein a adăugat că a devenit avocat fiind inspirat de judecătorul federal Frank Johnson, care i-a confruntat pe segregaţionişti în pofida faptului că a fost ameninţat de guvernatorul statului Alabama şi de Ku Klux Klan.

"Judecătorul Johnon nu a ezitat nicio clipă. Aşa cum spunea un comentator, el a demonstrat un curaj neabătut. Johnon însuşi a spus: «Dacă evităm responsabilitatea de a aborda problemele dificile ale vremii noastre, cei care caută refugiu în faţa forţelor politice, economice sau religioase nu vor fi protejaţi de lege iar legea nu va mai fi deasupra tuturor. Judecătorul trebuie să fie întotdeauna motivat de dorinţa de dreptate care conduce judecata către decizia cea dreaptă». Aceasta este provocarea cu care se confruntă astăzi România, aceea de a răspunde problemelor dificile ale vremii noastre cu un curaj neabătut", a mai spus Gitenstein.

El a mai arătat că în România există judecători care nu se tem să-şi facă meseria şi a amintit că, la începutul acestui an, 400 dintre judecătorii români au semnat o petiţie prin care le-au transmis colegilor de breaslă că aşteaptă integritate şi asumarea responsabilităţii.

Ambasadorul a spus că proiectul "Alegeri CSM 2010" inaugurat miercuri îşi propune tocmai să servească acestor nevoi a judecătorilor şi procurorilor şi să le ofere mai multe cunoştinţe despre lupta împotriva corupţiei şi a infracţiunilor din rândul funcţionarilor.

"Nu toţi judecătorii americani au integritatea şi curajul lui Frank Johnson, aşa cum nu toţi judecătorii români sunt integri. Dar sper că prin acest program vom insufla fiecărui judecător din această ţară aspiraţia de a atinge acel ideal", a declarat Gitenstein.

El a subliniat că în America standardele etice impun judecătorilor să nu lase nici cea mai mică impresie de incorectitudine.

"Cetăţenii obişnuiţi trebuie să creadă că onestitatea, integritatea, imparţialitatea, temperamentul sau capacitatea judecătorului de exercitare a funcţiei nu sunt influenţate. Acest proiect va fi unul de succes atunci când toţi judecătorii din această ţară vor lua nu numai decizii independente de influenţele politice, ci şi decizii despre care cetăţenii să fie siguri că sunt corecte. Abia atunci se vor putea realiza pe deplin toate dezideratele evenimentelor din decembrie '89", a mai spus Gitenstein.

Mark Gitenstein a făcut aceste declaraţii la conferinţa "Alegeri CSM 2010", organizată de Iniţiativa pentru Justiţie Curată - Proiect al SAR şi al Fundaţiei Freedom House România finanţat de Ambasada SUA -, Fundaţia Friedrich Ebert România şi Fundaţia Konrad Adenauer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici