Gitenstein, preocupat de evacuările din Baia Mare, cere primarului ca acţiunea să nu aibă loc

Ambasadorul SUA Mark Gitenstein spune că a luat act cu preocupare despre planurile autorităţilor din Baia Mare de a demola "în grabă" construcţii din oraş locuite în principal de romi, arătând că administraţia locală şi-a anunţat intenţia fără a fi preocupată de siguranţa şi sănătatea acestor oameni.

207 afișări
Imaginea articolului Gitenstein, preocupat de evacuările din Baia Mare, cere primarului ca acţiunea să nu aibă loc

Gitenstein, preocupat de evacuările din Baia Mare, cere primarului ca acţiunea să nu aibă loc (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Ambasadorul Mark Gitenstein a luat cunoştinţă cu preocupare despre planurile de a demola în grabă clădiri locuite în principal de romi. Aceştia nu au fost înştiinţaţi cu privire la demolările plănuite, iar autorităţile şi-au declarat intenţia de a evacua aceste persoane fără a se gândi la sănătatea sau siguranţa lor. Anunţul referitor la demolare vine după construirea unui zid care separă un cartier de romi de restul oraşului Baia Mare", arată ambasadorul SUA Mark Gitenstein într-un comunicat transmis miercuri.

El spune că Ambasada SUA împărtăşeşte aceleaşi sentimente exprimate de Amnesty International şi de alte organizaţii care au arătat că aceste evacuări şi demolări nu trebuie făcute.

Totodată, ambasadorul american îşi exprimă speranţa că primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, va face eforturi să găsească modalităţi de a îmbunătăţi situaţia locativă pentru toate persoanele din Baia Mare respectând în acelaşi timp drepturile tuturor.

Organizaţiile Amnesty International, Romani Criss şi Şanse Egale s-au declarat îngrijorate de declaraţiile primarului din Baia Mare privind evacuarea a sute de persoane care nu au acte de identitate înregistrate în Baia Mare, organizaţiile criticând decizia edilului.

Sute de persoane, majoritatea de etnie romă, se confruntă cu ameninţarea unei evacuări forţate din partea autorităţilor locale din Baia Mare, locuitorii care nu deţin documente de identitate înregistrate în Baia Mare fiind ameninţaţi cu expulzarea şi demolarea caselor, au anunţat, luni, cele trei organizaţii neguvernamentale, precizând că, în 23 august, primarul a anunţat, într-un interviu pentru cotidianul on-line eMaramures, un plan de evacuare a "sute" de romi şi a altor persoane defavorizate social din cele patru zone ale oraşului.

Primarul anunţa, astfel, că va fi începută "acţiunea de eliminare" a câteva sute de persoane care nu sunt din Baia Mare şi locuiesc ilegal în municipiu. Edilul afirma că aceste evacuări ar include demolarea caselor pentru a împiedica alte persoane să le ocupe, iar în presa locală s-a vorbit despre faptul că persoanele şi familiile neînregistrate în Baia Mare vor fi trimise înapoi la locurile de reşedinţă şi vor fi împiedicate să se reîntoarcă în oraş.

Cele trei organizaţii precizau că legislaţia drepturilor omului prevede că pot fi efectuate evacuări doar în ultimă instanţă, acestea trebuind să fie precedate de o consultare reală cu comunităţile afectate şi toate persoanele afectate trebuie să primească o înştiinţare adecvată şi acces la remedii legale şi compensaţie pentru pierderile suferite.

Membrii comunităţilor afectate au spus reprezentanţilor Romani Criss şi Şanse Egale că ei nu au fost informaţi despre planurile municipalităţii şi că nu au avut loc consultări cu persoanele afectate.

"Dacă vor fi duse la îndeplinire, astfel de evacuări ar constitui o măsură punitivă împotriva persoanelor care nu au rezidenţă sau alt statut, ceea ce ar fi interzis de ICESCR, aplicabil în România. Organizaţiile Amnesty International, Romani Criss şi Şanse Egale precizează cu îngrijorare că aceasta este deja a doua încercare a autorităţilor locale din Baia Mare de a evacua persoane de etnie romă care trăiesc în aşezări", menţionau reprezentanţii asociaţiilor amintite.

Anul trecut, în luna iulie, viceprimarul de atunci al municipiului Baia Mare a anunţat un plan de a demola casele şi de a evacua aproximativ 200 de familii de romi din aşezarea de pe Craica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici