Grădiniţa unde un copil de 3 ani a căzut în fosa septică avea autorizaţie sanitară pe baza unei declaraţii pe propria răspundere dată de director

Grădiniţa cu Program Normal Todireni din localitatea Sat Nou, judeţul Botoşani, unde un copil de trei ani neînsoţit a căzut într-o fosă septică, a primit autorizaţia sanitară pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere dată de director, transmite corespondentul MEDIAFAX.

623 afișări
Imaginea articolului Grădiniţa unde un copil de 3 ani a căzut în fosa septică avea autorizaţie sanitară pe baza unei declaraţii pe propria răspundere dată de director

Grădiniţa unde un copil de 3 ani a căzut în fosa septică avea autorizaţie sanitară pe baza unei declaraţii pe propria răspundere dată de director

Purtătorul de cuvânt al IJP Botoşani, Ciprian Manolache, a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, că doi inspectori şcolari s-au deplasat la Grădiniţa cu Program Normal Todireni din localitatea Sat Nou.

”Se fac verificări la grădiniţa care aparţine de Liceul Tehnologic Todireni, o echipă de doi inspectori şcolari s-a deplasat acolo, s-a discutat cu conducerea unităţii de învăţământ, cu educatoarele, cu îngrijitoarea şi urmează să stabilim concluziile anchetei. Unitatea are o autorizaţie sanitară după o declaraţie pe proprie răspundere a directorului, cum se practică autorizaţiile acestea acum. Dacă nu le dă DSP, directorul îşi asumă şi primeşte pe propria răspundere o autorizaţie", a declarat purtătorul de cuvânt al IJP Botoşani.

Potrivit acestuia, copiii trebuie să fie însoţiţi la toaletă de personalul de serviciu, întrucât educatoarea se ocupă de ei doar în interiorul unităţii.

"Îngrijitoarea trebuie să-i însoţească şi să-i supravegheze în exterior, inclusiv la toaletă. Acolo a fost îngrijitoarea, dar numai până la uşa toaletei, nu a intrat în interior, ar fi trebuit să şi intre cu copilul. O să discutăm, deocamdată avem declaraţiile celor de acolo, o să soluţionăm cazul şi vor fi luate măsuri, vor fi sancţiuni", a afirmat Ciprian Manolache.

Potrivit acestuia, fosa în care a căzut copilul a fost acoperită cu o placă de fontă care nu poate fi mişcată din loc.

"I s-a recomandat doamnei director să gestioneze mai bine, pe viitor, procesul instructiv-educativ, aşa încât să nu se mai repete astfel de incidente", a adăugat purtătorul de cuvânt al IJP Botoşani.

Conform acestuia, copilul se simte bine şi nu a avut nevoie de îngrijiri medicale suplimentare.

Poliţiştii din Botoşani au început cercetări pentru vătămare corporală din culpă după ce copilul de trei ani a căzut, luni, într-o fosă septică, la Grădiniţa cu Program Normal Todireni. Din primele verificări reieşise că băiatul de trei ani a fost condus la toaletă de sora sa în vârstă de cinci ani, iar la un moment dat acesta căzut în fosa septică, la o adâncime de doi metri.

Fetiţa a cerut ajutor, însă educatoarea ar fi chemat un vecin să scoată copilul din bazinul care nu era plin cu apă.

Simona Vezeteu, mama băiatului, a declarat că a fost chemată la grădiniţă şi şi-a găsit fiul învelit într-un prosop, după care i s-a spus doar că a căzut în fosă. Angajaţii grădiniţei i-au recomandat femeii să-l ia acasă şi să-i dea o pastilă.

Şi IPJ Botoşani a început o anchetă, iar inspectorii vor să afle de ce fosa nu era acoperită corespunzător şi care este motivul pentru care conducerea unităţii de învăţământ nu a sunat imediat la 112.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici