Greblă: Şefii DNA şi ai Parchetului General vor fi chemaţi la comisia privind referendumul

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), a declarat, marţi, că şefii DNA şi Parchetului General vor fi chemaţi la comisia parlamentară privind referendumul, pentru a spune de ce au fost audiaţi oamenii "pe capota maşinii şi puşi să jure pe Biblie la ieşirea din biserică".

328 afișări
Imaginea articolului Greblă: Şefii DNA şi ai Parchetului General vor fi chemaţi la comisia privind referendumul

Greblă: Şefii DNA şi ai Parchetului General vor fi chemaţi la comisia privind referendumul (Imagine: Gabriel Petrescu / MediafaxFoto)

Toni Greblă a susţinut, la RFI, că era nevoie de înfiinţarea acestei comisii "în primul rând pentru a trage un semnal de alarmă asupra modului în care autorităţi şi instituţii ale statului înţeleg uneori să-şi facă datoria".

"Nu este vorba de a chema în faţa comisiei senatoriale procurorii care anchetează dosarele cu referendumul. Este vorba de a vedea managementul instituţiei, şi anume care a fost motivul pentru care s-a considerat necesar ca la prânz, în zi de sărbătoare, când oamenii ieşeau din biserică, să fie aşteptaţi la poarta bisericii de poliţişti şi procurori, în aşa fel încât să li se ia declaraţie pe capota maşinii şi să jure pe Biblie la ieşirea din biserică. Pentru toţi oamenii care participau la slujbă, nu doi-trei dintre aceştia au fost audiaţi în calitate de martori atunci, ci toţi participanţii la slujbă", a adăugat Greblă.

El a subliniat că procurorii de caz nu vor fi chemaţi în faţa comisiei senatoriale privind referendumul.

"Trebuie să verificăm modul în care cei care conduc instituţia respectivă au făcut acel plan de anchetă, care au fost cauzele care au determinat ca din poartă în poartă să fie întrebaţi cetăţenii dacă au participat la vot şi aşa mai departe. Nu ne-am propus să chemăm în faţa comisiei procurorii de caz. Nu vom cere dosare, este vorba de anchete în curs, în care nimeni, inclusiv o comisie parlamentară, nu are dreptul să se implice. Noi vom chema şeful instituţiei, al Parchetului General, al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ca să ne spună care au fost cauzele care au determinat ca a treia zi după referendum procurorii DIICOT, procurorii Parchetului General, poliţiştii DIICOT să plece în teritoriu, s-o ia din poartă în poartă, să audieze oamenii la biserică. Altfel, ne putem trezi mâine-poimâine cu abuzuri pe care nimeni nu le sancţionează, ceea ce nu este corect", a continuat senatorul PSD.

Întrebat dacă va exista un raport al comisiei senatoriale privind referendumul, Greblă a răspuns: "Un raport se impune, mai ales prin valoarea concluziilor şi corectitudinea concluziilor pe care le trage. S-ar putea să fie nevoie să modificăm legislaţia, s-ar putea să sugerăm ministrului Justiţiei, procurorului general, preşedintelui CSM să declanşeze proceduri disciplinare, dacă vom constata că cineva a greşit, a încălcat prevederile legale sau regulamentele proprii. Deci nu noi vom lua măsuri, ci vom transmite raportul organelor în drept să ia măsurile prevăzute de lege".

Întrebat dacă Parlamentul poate să cheme la raport un procuror, senatorul PSD a replicat: "După prevederile Constituţiei, orice cetăţean al României este obligat să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare".

Toni Greblă susţine că înfiinţarea comisiei nu este o interferenţă a politicului în actul de justiţie.

"Putem să zicem, dacă un organ al statului (CSM - n.r.) nu-şi face datoria sau refuză să-şi facă datoria, atunci asistăm cu toţii neputincioşi la acest fapt? Trebuie să existe procedura de a face ca statul să funcţioneze. În ceea ce priveşte interferenţa în actul de justiţie, nici pomeneală de aşa ceva, nici pomeneală de aşa ceva! Este vorba însă de controlul reciproc şi de verificarea managementului instituţional, nu a unui anumit dosar. Altfel, fiecare putere n-ar da socoteală în faţa nimănui, ceea ce nu este de conceput. Unele acte ale Parlamentului sunt cenzurate de justiţie, Executivul este supus controlului parlamentar. Puterea judecătorească nu poate fi verificată, managementul instituţiei, nu pe soluţiile concrete dintr-un dosar sau altul. S-a creat acest fetiş, considerând că justiţia trebuie să funcţioneze sub un clopot de sticlă, în care nici măcar cu privirea nu avem voie să o urmărim!", a arătat senatorul PSD.

Senatul a decis, luni, înfiinţarea unei Comisii de anchetă privind activitatea desfăşurată de autorităţile şi instituţiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012, propusă de senatori PSD şi PNL.

Potrivit votului dat de senatori, din această comisie de anchetă vor face parte senatorii Georgică Severin, Toni Greblă, Ioan Chelaru şi Sorin-Constantin Lazăr, propuşi de grupul PSD, Ioan Ghise şi Cristian David, propuşi de PNL, Albert Almos, propus de grupul UDMR şi Vasile Nedelcu, nominalizat de UNPR.

În cadrul dezbaterilor, liderul Grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a spus că senatorii democrat-liberali nu vor participa la votul pentru înfiinţarea acestei comisii, nu îşi vor desemna reprezentanţi şi că vor ataca la Curtea Constituţională o eventuală decizie în acest sens a Senatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici