Lider sindical: Suntem solidari cu protestul de la autobaza Titan

Liderul sindicatului RATB, Vasile Petrariu, a declarat, joi dimineață, că formațiunea pe care o reprezintă este solidară cu protestul angajaților Regiei Autonome de Transport București (RATB), arătând că bugetul alocat de Primărie este foarte mic.

223 afișări
Imaginea articolului Lider sindical: Suntem solidari cu protestul de la autobaza Titan

Lider sindical: Suntem solidari cu protestul de la autobaza Titan (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Petrariu a arătat că "oamenii au această teamă că drepturile lor vor fi afectate".

Acesta a mai spus că în interiorul RATB exista cinci sindicate, reprezentând aproximativ 11.500 de angajați.

"În principiu, există o colaborare între aceste sindicate, contractele colective de muncă au fost semnate de toate organizațiile sindicale, în noiembrie 2009", a explicat Petrariu.

Referitor la nemulțumirile exprimate de șoferii RATB, Petrariu a spus că după ce ies pe poarta autobazei, aceştia sunt singuri în trafic, nu mai are cine să-i apere, se confruntă cu tot felul de nemulțumiri ale publicului și, pe deasupra, îşi fac griji și din cauza bugetului prea mic.

Întrebat dacă nemulțumirile angajaților s-ar putea concretiza în alegerea unor noi șefi de sindicate, Petrariu a spus că aceștia au dreptul să-și aleagă liderii de câte ori vor.

Peste o mie de angajaţi RATB protestează la autobaza Titan, aceştia refuzând să iasă cu autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele pe trasee. Protestul a fost declanşat, miercuri noapte, la acţiune participând iniţial 400 de angajaţi ai regiei.

Oamenii susţin că au recurs la această formă de protest deoarece în ultimele două luni salariile lor au început să scadă. Aceştia au precizat că în ultimele luni nu au depăşit 130 de ore lucrate, în condiţiile în care în perioade similare ale altor ani lucrau şi aproximativ 200 de ore.

Angajaţii RATB reclamă şi faptul că liderii de sindicat nu le mai reprezintă interesele. Unii dintre ei au sugerat chiar că aceştia au primit bani pentru a nu le mai reprezenta interesele în discuţiile cu conducerea Regiei.

Primarul general Sorin Oprescu şi viceprimarul Victor Iovici discută la sediul RATB cu şeful regiei despre protestul de la autobaza Titan.

Bugetul RATB va fi în acest an de 518.000.000 lei (aproximativ 123.000.000 euro), cu peste 230.000.000 lei mai mic decât cel de anul trecut, care a fost de 748.862.910 lei.

Alţi angajaţi RATB s-au alăturat colegilor care protestează, de miercuri seară, la autobaza Titan, iar numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ o mie, aceştia refuzând să iasă cu autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele pe trasee.

Autobuzele de pe mai multe linii nu au ieşit, joi dimineaţă, pe trasee, acestea trebuind să plece de la autobaza Titan, acolo unde protestează angajaţii RATB.

Această autobază este cea mai mare din Bucureşti, cu o capacitate de peste 200 de autobuze.

Directorul RATB, Gheorghe Aron, a declarat, joi dimineaţă, pentru MEDIAFAX, că angajaţii Regiei nu pot intra în grevă pentru că au un contract colectiv de muncă ce a fost respectat şi nici nu au urmat toţi paşii pentru a declanşa conflictul de muncă.

Gheorghe Aron a spus că aşteaptă de la autobaze situaţia cu numărul exact al autobuzelor, troleibuzelor şi tramvaielor care au ieşit pe trasee joi dimineaţă.

"Dacă nu va ieşi cel puţin jumătate din parcul de maşini, nu vom face faţă", a precizat directorul RATB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici