Grup cercetat pentru înşelăciune cu criptomonede. Prejudiciul se ridică la 4,7 milioane de dolari

Poliţiştii BCCO şi procurorii DIICOT Ploieşti au făcut marţi 11 percheziţii domiciliare, în judeţele Prahova, Olt şi Ilfov şi în municipiul Bucureşti, şi au dus la audieri 14 mandate persoane, într-un dosar în care un grup este cercetat pentru înşelăciune cu criptomonede.

489 afișări
Imaginea articolului Grup cercetat pentru înşelăciune cu criptomonede. Prejudiciul se ridică la 4,7 milioane de dolari

Grup cercetat pentru înşelăciune cu criptomonede. Prejudiciul se ridică la 4,7 milioane de dolari

Din cercetări a reieşit că, în luna octombrie 2019, la momentul înfiinţării unei firme, s-ar fi constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii infracţiunilor de fals informaticşi înşelăciune, prin atragerea de fonduri către această societate, sub formă de criptomonede, de la diverşi clienţi, cărora le-ar fi fost propuse randamente nereale.

Membrii grupului ar fi înfiinţat departamente de call-center, apelând la întâmplare diverse persoane cărora le-ar fi propus câştiguri din investiţii în criptomonede, iar pentru a le întări convingerea, cu privire la seriozitatea relaţiilor comerciale, ar fi înfiinţat un site, unde fiecărui client i-ar fi fost alocat un profil de investitor, cu user şi parolă.

„După înregistrare, clienţilor li s-ar fi afişat, pe contul care le era alocat, pe site-ul administrat de societate, grafice false, care ar fi exprimat randamentul investiţiilor lor, în criptomonede, cu creştere exponenţială, de la o lună la alta, în ciuda faptului că piaţa criptomonedelor a urmat un trend descendent, începând cu luna noiembrie 2021. De asemenea, în ciuda corecţiilor serioase de preţ pe piaţa criptomonedelor, graficul clienţilor ar fi afişat creşteri progresive, de la lună la lună, în măsura în care nu îşi manifesau dorinţa de a retrage investiţia ori, cel puţin, profitul generat de aceasta”, arată poliţiştii.

Conform acestora, aceste false creşteri lunare de portofoliu le-ar fi creat clienţilor dorinţa de a aduce fonduri suplimentare către membrii grupării infracţionale organizate, pentru a fi investite în continuare în această piaţă nereglementată, în vederea obţinerii de profituri din ce în ce mai consistente.

Poliţiştii arată că majoritatea clienţilor ar fi rămas captivi în cadrul mecanismului fraudulos, criptomonedele fiind trasferate în fapt în contul unuia dintre membrii grupului infracţional organizat şi convertite în dolari.

Ulterior, cu o parte din aceste fonduri, membrii grupării ar fi efectuat plăţi parţiale către clienţii mai vechi, care ar fi solicitat, în mod insistent, restituirea banilor şi care ar fi promovat acţiuni civile, la instanţele de judecată, ori care ar fi ameninţat că ar intenţiona să formuleze plângeri penale.

De asemenea, diferenţa rămasă ar fi fost cheltuită de membrii grupării infracţionale organizate în interes personal.

Valoarea prejudiciului produs clienţilor este de peste 4,71 de milioane de dolari.

Persoanele suspecte în acest caz, pe numele cărora au fost emise mandate de aducere, vor fi audiate la sediul DIICOT Ploieşti.

Tot marţi, urmează să fie audiate 240 de persoane vătămate, persoane fizice şi jurice, din mai multe judeţe din ţară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici