Guvernul a analizat varianta unui coeficient maxim de 12 în legea salarizării

Membrii Guvernului au analizat, duminică, varianta propusă de sindicate privind introducerea în legea unică de salarizare a unui ecart al coeficienţilor de salarizare redus de la 1 la 12, în loc de 1 la 15 cum prevede ultima formă a proiectului, odată cu comprimarea unor funcţii prevăzute în lege.

108 afișări
Imaginea articolului Guvernul a analizat varianta unui coeficient maxim de 12 în legea salarizării

Boc s-a întâlnit cu miniştri pentru analiză informală a salarizării (Imagine: Mediafax Foto)

"A fost luată în discuţie propunerea avansată de sindicate, ca acest coeficient maxim de salarizare să fie 12, ceea ce ar presupune scăderea salariilor mari comparat cu ultima variantă a proiectului de lege, inclusiv pentru preşedinte. Varianta finală a legii va fi însă stabilită în urma unei noi discuţii cu sindicatele, programată pentru săptămâna viitoare", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse participante la discuţii.

Sindicatele au propus, joi, ca în legea unică de salarizare coeficientul maxim să fie 12, ministrul Muncii, Marian Sârbu, subliniind atunci că salariul şefului statului, printre cele mai mari funcţii din grila de salarizare, ar putea fi astfel mai mic.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, joi, la finalul discuţiilor de la Ministerul Finanţelor, că sindicatele au înaintat unele modificări la proiectul de lege unică, printre care reducerea ecartului de la 1-15 la 1-12.

"Ecartul 1 la 15 este prea mare şi am propus ca acesta să fie de 1 la 12, iar funcţiile aflate în prezent între coeficienţii 8,1 şi 15 să fie comprimate. Preşedintele să aibă 12 salarii minime, iar funcţiile care se află între 8,1 şi 12 să fie contractate", a declarat atunci Hossu.

Toţi partenerii sociali au fost de acord ca media ponderată a salariilor bugetarilor stabilite în lege să fie de 2,7.

Ministrul Sârbu a precizat că dacă în noua lege va rămâne coeficientul maxim 12, aşa cum au propus sindicaliştii, atunci salariul preşedintelui în 2010, când intră în vigoare legea, va fi mai mic decât în prezent.

Coeficienţii de ierarhizare din proiectul legii unice de salarizare în sectorul bugetar au fost reduşi, după analiza financiară făcută de Ministerul Finanţelor, cu până la 25%. Guvernul a mai efectuat o ajustare a coeficienţilor cu aproximativ 40%, în urmă cu aproape două luni.

Varianta analizată de Guvern este ca, în viitoarea lege a salarizării unice, raportul dintre salariul mediu şi cel minim să fie de 2 la 1, iar masa salarială să scadă de la 9,4% din PIB, cât este în 2009, la 6% din PIB în 2015.

Premierul Emil Boc s-a întâlnit, duminică, la Guvern, cu mai mulţi miniştri şi secretari de stat, pentru o discuţie informală privind legea salarizării unitare în sectorul bugetar, înainte ca proiectul să fie analizat din nou cu sindicatele şi să fie promovat prin asumarea răspunderii în Parlament.

Membrii Executivului intenţionează să ajungă, împreună cu sindicatele şi patronatele, la o variantă finală a proiectului de lege până la 2 septembrie, în vederea asumării răspunderii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici