Guvernul analizează o eventuală diminuare a taxei clawback, cu pierderi acoperite de minister

Guvernul ia în calcul o diminuare a taxei clawback impusă producătorilor de medicamente, pierderea de venituri astfel rezultată la Fondul naţional unic de asigurări de sănătate urmând să fie acoperită din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii.

198 afișări
Imaginea articolului Guvernul analizează o eventuală diminuare a taxei clawback, cu pierderi acoperite de minister

Guvernul analizează o eventuală diminuare a taxei clawback, cu pierderi acoperite de minister (Imagine: Shutterstock)

Varianta este în prezent analizată de către ministerul de resort, la propunerea Ministerului Finanţelor.

Ministerul Finanţelor a propus astfel, în contextul discuţiilor privind rectificarea bugetului din acest an, ca Ministerul Sănătăţii să analizeze posibilitatea ca diminuarea veniturilor Fondului naţional unic de asigurări de sănătate, ca urmare a unei eventuale diminuări a taxei clawback, să fie acoperită din veniturile proprii ale ministerului.

Problema taxei clawback a fost dicutată şi miercuri, la Guvern, de premierul Victor Ponta, ministrul Finanţelor, ministrul Sănătăţii şi preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate cu reprezentanţii producătorilor de medicamente.

La finalul discuţiei, Guvernul a transmis un comunicat în care arată că s-a convenit ca părţile să rezolve problemele legate de identificarea posibilităţilor legale pentru încasarea sumelor restante, aferente perioadei cuprinse între trimestrul IV 2009 şi trimestrul III 2011, recunoaşterea de către Guvern a neexistenţei oricăror altor datorii provenite din taxa clawback, în afara celor menţionate anterior, pentru perioada respectivă şi modificarea sistemului de referinţă pentru acest an, astfel încât taxa să fie "sustenabilă".

Conform înţelegerii, problemele trebuie rezolvate în termen de o săptămână, până la 11 iulie, rezultatele şi deciziile urmând să fie comunicate imediat Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene.

Sute de medicamente cu preţ accesibil riscă să dispară de pe piaţă, întrucât autorităţile au respins orice propunere formulată de reprezentanţii industriei producătoare de medicamente generice referitoare la modificarea taxei clawback, avertizează producătorii.

Companiile membre ale Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România au anunţat, săptămâna trecută, că discuţiile cu Guvernul pentru revizuirea taxei clawback au eşuat, în contextul în care autorităţile au respins orice propunere formulată de reprezentanţii industriei producătoare de medicamente generice.

Guvernul a transmis atunci că premierul Ponta îşi asumă responsabilitatea găsirii unei soluţii privind taxa clawback, împreună cu ministrul de Finanţe şi cel al Sănătăţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici