Horaţius Dumbravă, membru CSM: Mă aşteptam ca doamna Kovesi să fi cerut o expertiză a tezei de doctorat/ Procurorul şef al DNA: Cine o contestă să facă sesizare

Horaţius Dumbrava, membru al CSM, susţine că se aştepta ca procurorul şef al DNA să ceară o expertiză a tezei de doctorat după autodenunţul lui Sebastian Ghiţă, privind falsificarea avizului comisiei de experţi, precizând că acuzaţiile vin de la persoane "asociate într-un fel sau altul" cu Kovesi. Procurorul şef al DNA a declarat vineri într-un interviu că nu va cere CNATDCU să-i reanalizeze lucrarea, susţinând că cine contestă poate face sesizare.

2385 afișări
Imaginea articolului Horaţius Dumbravă, membru CSM: Mă aşteptam ca doamna Kovesi să fi cerut o expertiză a tezei de doctorat/ Procurorul şef al DNA: Cine o contestă să facă sesizare

Horaţius Dumbravă, membru CSM: Mă aşteptam ca doamna Kovesi să fi cerut o expertiză a tezei

"Doamna Kovesi apare acum într-o situaţie inedită. Şi delicată. De acuzaţii de nesinceritate, furt intelectual ca să fiu mai direct: a plagiat, un lucru de neacceptat într-o lume civilizată. Aşa sună acuzaţiile. Care sper să nu fie adevărate. Dar ca să nu fie adevărate, avem nevoie, noi toţi, de o dovadă concludentă. Pe care o pot da organele abilitate, aşa cum au făcut-o anul acesta şi în raport cu alte teze de doctorat. Cine o acuză? Oameni care sunt acuzaţi de infracţiuni grave, care, dacă vor fi confirmate de judecători prin hotărâri judecătoreşti, pot da o imagine urâtă, hidoasă a anilor pe care i-a parcurs România din 1989 încoace. (...) Ciudat este că aceste personaje, în funcţiile politice sau executive pe care le-au deţinut, au fost asociate într-un fel sau altul cu doamna Kovesi, cum ar fi numirea în funcţii de top în Ministerul Public. (...)", consideră Horaţius Dumbravă. 

El spune că s-ar fi aşteptat ca procurorul -şef al DNA să fi cerut o expertiză din partea organismului abilitat şi "nu doar să dea un comunicat defensiv, lung, ceţos, fără culoare".

"Un procuror adevărat, care ştie că nu a greşit, aşa cum spune domnia sa, aşa ar fi procedat. Şi sper să facă acest gest. Eu, personal, îi acord circumstanţa că nu a plagiat, dar eu, ca şi noi toţi, avem nevoie de o dovadă clară, de netăgăduit din partea celui investit acum legal să o facă. S-a făcut în cazul altor persoane, e normal să se facă şi în cazul domniei sale. Altfel, domnia sa are de pierdut: va exista tot timpul umbra acestei acuzaţii, chiar şi asupra instituţiei pe care o conduce. Dar dacă nu a greşit, domnia sa, ca şi instituţia pe care o conduce, va ieşi întărită", a scris judecătorul CSM Horaţius Dumbravă pe pagina sa de Facebook.

Judecătorul a făcut comentariul după ce Codruţa Kovesi a declarat că are probe potrivit cărora lucrarea sa de doctorat nu este un plagiat, făcând referire la decizia Consiliului Naţional de Etică, procurorul şef al DNA precizând că nu va cere CNATDCU să-i reanalizeze lucrarea, susţinând că cine o contestă poate face sesizare la organele abilitate. De asemenea, Horaţius Dumbravă, susţine numirile în magistratură nu ar trebui să aparţină factorului politic.

"Doamna Kovesi are datoria, din înălţimea funcţiei domniei sale, să ia în considerare că în sfârşit s-a descoperit plapuma deasupra viermuielii corupţiei endemice româneşti. Şi asta prin activitatea justiţiei, procurori, judecători. Că acest rezultat, poate, se datorează managementului domniei sale, da, putem să ne gândim, dar, alături de domnul Morar, efortul domniei sale s-ar putea să nu fie apreciat la justa valoare de oamenii politici cei care-i propun. Iată încă un argument pentru care propunerile în funcţii înalte în magistratură să nu aparţină factorului politic, iar compromisurile politice pe numiri în magistratură au perverse consecinţe (mă refer în special la Pactul de coabitare politică Băsescu – Ponta din 2013, prin care s-a bătut palma pentru numirile în funcţii la Ministerul Public. Şi asta oficial, cu binecuvântarea naivă a unor ambasade occidentale). Or, constat, cu tristeţe, că această goană a doamnei Kovesi pentru apreciere publică, poate aduce prejudicii enorme muncii acelor judecători şi procurori care lucrează efectiv pe cauzele cu care sunt investiţi. Aceştia din urmă sunt primele victime. Iar următoarele suntem noi toţi, mulţi dintre noi cu credinţa naivă că România poate fi salvată din gheara ticăloşiei", a mai scris judecătorul.

Kovesi, despre teza de doctorat: Teza mea e corecta şi am toate probele, cine contestă să vină să facă sesizare

Procurorul şef al DNA Codruţa Kovesi a declarat, vineri, într-un interviu radio, că are probe potrivit cărora lucrarea sa de doctorat nu este un plagiat, făcând referire la decizia Consiliului Naţional de Etică, procurorul şef al DNA precizând că nu va cere CNATDCU să-i reanalizeze lucrarea, susţinând că cine contestă poate face sesizare.

"Eu am fost verificată în anul 2012 de Comisia Naţionaţă de Etică, am fost audiată într-o comisie din care au făcut parte mai mulţi profesori, m-am prezentat la audieri şi am adus probe şi s-a dat verdict definitiv acum patru ani. Teza mea este corectă şi am toate probele. Una dintre probe este certificatul de căsătorie.  Mi se reproşează că Laura Codruţa Kovesi a copiat-o pe Codruţa Lascu. Teza mea este corectă, o teză pe care am muncit-o.  Am lucrat şapte ani, am multe articole publicate şi o sa le vedeti în acestă teza. Eu, care am o teză corectă, să mă duc să spun "Verificaţi aceasta teză!", când eu ştiu că este corectă. Cine contestă să vină să facă sesizare", a declarat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, la Europa Fm.

Precizările au venit în contextul în care Sebastian Ghiţă a făcut un autodenunţ la Parchetul General în care susţinea că el, alături de alţi demnitari, au participat la măsluirea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi. În urma autodenunţului, procurorii au deschis un dosar penal, fiind începută urmărirea penală in rem pentru instigare la fals intelectual. Primul martor audiat a fost chiar autorul autodenunţului.

"Am dat o declaraţie în calitate de martor astăzi şi urmează ca şi în perioada următoare să mai vin cu elemente de probă care să ajute la soluţionarea acestei situaţii. Vor fi audiate şi alte persoane care să certifice cele spuse de mine. Am nominalizat, sigur că da, am spus persoanele care au fost vizate de mine şi care au participat alături de mine la acaestă întâmplare, eveniment", a declarat deputatul Sebastian Ghiţă, joi, după audiere.

Deputatul a mai precizat că ar fi participat la presupusa măsluire a raportului în baza relaţiei de prietenie pe care o avea cu Laura Codruţa Kovesi.

"Nu doresc să intru în dialog cu inculpatul Ghiţă Sebastian. Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi prietenă cu inculpatul Ghiţă Sebastian", a replicat procurorul şef al DNA.

Deputatul Sebastian Ghiţă a făcut, marţi, un autodenunţ la Parchetul General în care susţine că el, alături de alţi demnitari, ar fi participal la măsluirea raportului comisiei tehnice privind teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi. Ulterior, procurorii au deschis un dosar de instigare la fals intelectual, prima persoana audiată fiind Sebastian Ghiţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici