Dosar de instigare la fals intelectual, după autodenunţul lui Sebastian Ghiţă în legătură cu fasificarea raportului privind teza de doctorat a lui Kovesi

Procurorii de la Parchetul General au început urmărirea penală in rem pentru instigare la fals intelectual în urma autodenunţului făcut de Sebastian Ghiţă, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai biroului de presă, prima persoană audiată fiind chiar parlamentarul.

6632 afișări
Imaginea articolului Dosar de instigare la fals intelectual, după autodenunţul lui Sebastian Ghiţă în legătură cu fasificarea raportului privind teza de doctorat a lui Kovesi

Dosar de instigare la fals intelectual, după autodenunţul lui Sebastian Ghiţă (Imagine: Marius Dumbraveanu / Mediafax Foto)

Procurorii fac cercetări pentru infracţiunea de instigare la fals intelectual, deocamdată nefiind pusă sub învinuire nicio persoane, fiind vizate doar presupusele fapte semnalate de parlamentar. Anchetatorii au început investigaţiile la două zile de la depunerea autodenunţului, prima persoană audiată fiind chiar Sebastian Ghiţă.

"Am dat o declaraţie în calitate de martor astăzi şi urmează ca şi în perioada următoare să mai vin cu elemente de probă care să ajute la soluţionarea acestei situaţii. Vor fi audiate şi alte persoane care să certifice cele spuse de mine. Am nominalizat, sigur că da, am spus persoanele care au fost vizate de mine şi care au participat alături de mine la acaestă întâmplare, eveniment. (...) Nu mă simt vizat (de declaraţia lui Klaus Iohannis -n.r.), nu înţeleg de ce o chestiune juridică e tratată de doamna Kovesi politic că doamna Kovesi nu e politician. Tot timpul ni se atrage atenţia «nu vă referiţi la justiţie», dar dânsa se poartă acum ca un politician, am văzut că şi ea şi Iohannis au zis că e o chestiune de campanie politică. Oricât de bună e relaţia dintre Iohannis şi Kovesi, Iohannis nu îi poate asigura dânsei o situare deasupra legii", a declarat deputatul Sebastian Ghiţă, la ieşirea de la Parchetul General.

Sebastian Ghiţă a fost audiat, joi, la Parchetul General în legătură cu autodenunţul depus în ceea ce priveşte teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, deputatul precizând că procurorii Parchetului arată că orice cetăţean, "chiar şi Laura Codruţa Kovesi", poate fi investigat. Parlamentarul i-a acuzat pe reprezentanţii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), care au anunţat că nu pot face verificări în lipsa unei sesizări însoţite de documente şi că nici nu se pot autosesiza, dar şi pe ministrul Educaţiei că tratează discriminatoriu posibilele cazuri de plagiat.

Sebastian Ghiţă a făcut marţi un autodenunţ la Parchetul General în care susţinea că el, alături de alţi demnitari, au participat la măsluirea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi.

În replică la afirmaţiile deputatului, Laura Codruţa Kovesi a transmis că nu a plagiat şi că declaraţiile deputatului au făcut în trecut obiectul unor verificări ale CSM, privind afectarea independenţei justiţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici