Iaşi:12 copii, luaţi de ambulanţe de la şcoală, unde li s-a făcut rău după ce au mâncat corn şi lapte

Un număr de 12 copii au fost preluaţi de ambulanţe, luni, de la o şcoală din localitatea ieşeană Valea Oilor după ce li s-a făcut rău, având simptome de toxiinfecţie alimentară, reprezentanţii şcolii spunând că elevii au început să se simtă rău după ce au mâncat cornuri şi lapte.

148 afișări
Imaginea articolului Iaşi:12 copii, luaţi de ambulanţe de la şcoală, unde li s-a făcut rău după ce au mâncat corn şi lapte

Iaşi:12 copii, luaţi de ambulanţe de la şcoală, unde li s-a făcut rău după ce au mâncat corn şi lapte (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă Iaşi, iniţial au existat solicitări pentru preluarea a cinci copii cărora li s-a făcut rău, iar ulterior numărul copiilor cu simptome de toxiinfecţie alimentară a crescut la 12.

"Copiii au simptome de toxiinfecţie alimentară şi au fost trimise ambulanţe de la Târgu Frumos pentru a-i prelua de la şcoala din Valea Oilor. Vor fi duşi la o unitate de primiri urgenţe din Târgu Frumos şi dacă situaţia o va impune vor fi transportaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Luminiţa Bodran, şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Iaşi.

Reprezentanţii şcolii le-au spus medicilor că elevilor li s-a făcut rău după ce au mâncat cornurile şi laptele primite la şcoală.

Copiii ar fi mâncat cornuri expirate

Primarul comunei ieşene unde 12 copii au fost preluaţi de la şcoală de ambulanţe după ce au avut simptome de toxiinfecţie alimentară spune că elevii au primit cornuri expirate din 22 februarie, însă deocamdată nu este stabilit de ce li s-a făcut rău copiilor.

Primăria din comuna Bălţaţi, din care face parte satul Valea Oilor, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică au demarat anchete.

După ce copiii au fost duşi la Unitatea de Primiri Urgenţe din oraşul Târgu Frumos, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a trimis o echipă la şcoală pentru a preleva mostre din toate alimentele pe care le-ar fi putut consuma copiii.

"Am demarat o anchetă, s-au prelevat probe, urmează să fie lucrate în laborator şi sperăm să aflăm rezultatele în trei-patru zile, cam atât durează finalizarea analizelor. Atunci vom putea şti dacă a fost vorba despre toxiinfecţie alimentară", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi.

Reprezentanţii Primăriei Bălţaţi, care au ajuns la şcoala din Valea Oilor la scurt timp după înregistrarea primului apel la 112, au constatat că, dintre toate produsele pe care le-au consumat copiii, cornurile depăşiseră data de expirare.

"Se presupune, deşi cauza nu este stabilită încă, că au fost distribuite copiilor nişte cornuri care aveau, într-adevăr, data de expirare pe 22 februarie. O parte le-au mâncat, o parte nu, şi le-am confiscat, pentru a fi siguri. Unuia dintre copii i-a venit un pic rău şi a avut senzaţie de vomă. S-a creat panică şi cineva a sunat la 112. A venit salvarea şi a luat şase copii, apoi încă o tură de şapte. Dacă lucrurile merg bine şi dacă medicii ne vor permite, până diseară vor ajunge cu bine acasă. Vom trimite microbuzul şcolii după ei", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Vasile Aştefanei, primarul comunei Bălţaţi.

El a mai spus că marţi va avea loc o şedinţă extraordinară de Consiliu Local la sediul şcolii, în urma căreia va fi încheiat un proces-verbal care va fi trimis către toate instituţiile care se ocupă de ancheta în acest caz

Conform purtătorului de cuvânt al IPJ Iaşi, Anca Vîjiac, Poliţia a declanşat propria anchetă pentru a stabili împrejurările în care s-au îmbolnăvit copiii.

Copiii, care au fost duşi iniţial la Unitatea de Primiri Urgenţe din Târgu Frumos, au fost transferaţi în cursul după-amiezii la Spitalul de Boli Infecţioase.

"12 copii cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani au ajuns la compartimentul de primiri urgenţe prezentând semnele unei toxiinfecţii alimentare: cefalee, vărsături şi dureri abdominale. Au fost preluaţi de ambulanţă şi transferaţi la spitalul de boli infecţioase cu suspiciunea care urmează a fi verificată de toxiinfecţie alimentară. Toţi erau stabili şi nu prezentau, hemodinamic, urgenţe medicale", a declarat Gabriel Perianu, medic primar la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici