ÎCCJ a decis: steagul judeţului Covasna rămâne oficial

ÎCCJ a decis că steagul judeţului Covasna poate fi folosit în continuare în mod oficial. Decizia e definitivă şi vine după ce Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş au depus la Curtea de Apel Braşov o cerere de chemare în judecată a Guvernului şi a judeţului Covasna.

1216 afișări
Imaginea articolului ÎCCJ a decis: steagul judeţului Covasna rămâne oficial

Sursa foto: covasna.info

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că steagul judeţului Covasna poate fi folosit în continuare în mod oficial. Decizia este definitivă şi vine în urma acţiunii Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, care, în decembrie 2021, a depus la Curtea de Apel Braşov o cerere de chemare în judecată a Guvernului României şi a judeţului Covasna, prin care solicita anularea HG 989/2021 privind aprobarea modelului steagului judeţului Covasna.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ne-a dat dreptate: steagul adoptat oficial de judeţul Covasna va rămâne în continuare oficial. Acţiunea Forumului Civic şi a ADEC a fost neîntemeiată. Este clar că s-a dorit încingerea spiritelor. Am primit acest „cadou” de Crăciun, rău intenţionat, exact acum un an. Adevărul a fost însă de partea noastră. Am parcurs căile judiciare şi s-a dovedit că totul a fost în regulă cu hotărârea de guvern, inclusiv cu steagul judeţean aprobat în aceasta” – a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor.

La data de 11 iunie 2015, a fost publicată legea nr. 141/2015 privind arborarea şi folosirea steagurilor proprii de către unităţile administrativ-teritoriale. Consiliul Judeţean Covasna a depus în acelaşi an documentaţia către MDRAP. Sesizarea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a fost depusă ulterior demarării procedurilor legale. În cele din urmă, la data de 15 septembrie 2021, Hotărârea de Guvern nr. 989/2021 privind aprobarea modelului steagului judeţului Covasna a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ca urmare a acestei hotărâri, s-a procedat la arborarea steagului oficial aprobat pe clădirile Consiliului Judeţean. La finalul anului 2021, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a depus la Curtea de Apel Braşov cererea de chemare în judecată a Guvernului României şi a Judeţului Covasna, prin care solicita anularea HG 989/2021 privind aprobarea modelului steagului judeţului Covasna. Pe cale de consecinţă, Curtea de Apel a anulat hotărârea de guvern, sentinţă la care judeţul Covasna şi Guvernul României au formulat recurs. În proces, a intrat ca intervenientă Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa. Prin decizia din data de 19 decembrie 2022, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursurile formulate de pârâţii Guvernul României şi UAT judeţul Covasna şi a respins acţiunea ca neîntemeiată.

În acelaşi timp, ÎCCJ a respins şi cererea de intervenţie formulată în nume propriu de intervenientă, Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa, admiţând în schimb cererea de intervenţie accesorie, formulată de intervenienta Asociaţia „Sepsireform”, care s-a poziţionat în favoarea oficializării steagului judeţului Covasna.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici