Igaş: Trebuie evaluat ce este de făcut în cazul unor evenimente similare celor din Japonia

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, afirmă că România trebuie să evalueze ce este de făcut în cazul unor evenimente similare celor petrecute în Japonia, exprimându-şi, totodată, încrederea că ISGU este pregătit să facă faţă "provocărilor".

58 afișări
Imaginea articolului Igaş: Trebuie evaluat ce este de făcut în cazul unor evenimente similare celor din Japonia

Igaş: Trebuie evaluat ce este de făcut în cazul unor evenimente similare celor din Japonia (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Igaş a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Arad, dacă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă este pregătit să intervină în cazul apariţiei unui nor radioactiv.

"Să sperăm că nu se va ajunge aici, să avem probleme de o asemenea natură. Sigur că noi suntem într-un moment în care trebuie să evaluăm corect ce ar trebui să facem în condiţiile în care se va întâmpla în România ce se întâmplă în Japonia. ISU este o structură bine închegată şi structurată, sunt convins că şi de această dată va face faţă provocărilor, ca şi până acum", a declarat Igaş.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a cerut public, joi, Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) să constituie o celulă de criză şi să prezinte evaluări la interval de 12 ore, el precizând că a făcut astfel de cereri şi telefonic şi pe fax.

Organizarea şi conducerea activităţilor de intervenţie în caz de urgenţă radiologică se asigură de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, din Centrul de Accident Nuclear şi Urgenţă Radiologică, în colaborare cu comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă

Centrala Fukushima 1, situată în zona afectată de cutremurul şi valul seismic de vineri, numără şase reactoare, a căror stare actuală este considerată foarte instabilă şi periculoasă, existând riscul unui accident nuclear major.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici