Baconschi vrea celulă de criză la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare şi evaluări la 12 ore

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a cerut public, joi, Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) să constituie o celulă de criză şi să prezinte evaluări la interval de 12 ore, el precizând că a făcut astfel de cereri şi telefonic şi pe fax.

61 afișări
Imaginea articolului Baconschi vrea celulă de criză la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare şi evaluări la 12 ore

Baconschi vrea celulă de criză la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare şi evaluări la 12 ore (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"După ce am cerut prin fax şi telefon, profit de dialogul nostru pentru a cere şi public Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) să constituie o celulă de criză şi să ne dea la fiecare 12 ore o evaluare a situaţiei, pentru că noi nu avem în cadrul MAE expertiza necesară", a declarat ministrul.

"Am avea nevoie pentru calibrarea unei reacţii eficiente să avem un buletin de specialitate în timp real", a mai spus Baconschi.

El a spus că va propune o HG joi, în Guvern, pentru a avea o rezervă financiară pentru eventuala evacuare a unor români din Japonia care nu ar putea să plece pe curse de linie.

"Am solicitat din fondul de rezervă al Guvernului aproximativ 200.000 de euro", a spus Baconschi.

"Trecem azi prin Guvern... În fine, am să propun o hotărâre de Guvern pentru a avea o rezervă financiară şi pentru eventuala evacuare a unor români de acolo care n-ar putea să plece pe curse de linie", a spus Baconschi.

El a atras atenţia că "distanţa este enormă, resursele noastre sunt limitate".

Întrebat ce sumă va cere în Guvern pentru o eventuală evacuare a românilor din Japonia, ministrul a spus că la momentul evacuării din Libia a cerut un buget de aproximativ 200.000 de euro, iar în cazul Japoniei se va merge pe "un buget de acelaşi tip".

"Aeroportul din Tokyo nu prea este operaţional. Osaka sau alte aeroporturi sunt la mari distanţe", a subliniat ministrul, adăugând că până miercuri erau 137 de cereri de asistenţă consulară.

Conform unui comunicat al Institutului de Sănătate Publică (ISP) transmis Ministerului Sănătăţii, se arată că la nivel naţional există planuri de urgenţă şi sunt stabilite proceduri de răspuns în caz de urgenţă radiologică.

"Iniţierea răspunsului la o urgenţă radiologică generată de accidente nucleare de pe teritoriul altor state cu efecte transfrontaliere se face pe baza notificării urgenţei efectuate de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, în urma unei notificări primite de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) sau prin acordurile bilaterale de notificare, sau de către sistemul naţional de supraveghere a radioactivităţi mediului, pe baza măsurătorilor din teren, sau de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza notificării primite prin sistemul ECURIE, sau prin acordurile bilaterale de protecţie civilă", se arată în documentul citat.

În materialul transmis Ministerului Sănătăţii se mai arată că organizarea şi conducerea activităţilor de intervenţie în caz de urgenţă radiologică se asigură de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, din Centrul de Accident Nuclear şi Urgenţă Radiologică, în colaborare cu comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Centrala Fukushima 1, situată în zona afectată de cutremurul şi valul seismic de vineri, numără şase reactoare, a căror stare actuală este considerată foarte instabilă şi periculoasă, existând riscul unui accident nuclear major.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici