Indemnizaţie suplimentară pentru mamele de gemeni sau multipleţi

Mamele care vor naşte gemeni, tripleţi sau multipleţi vor primi de la stat o indemnizaţie suplimentară de 600 de lei pentru fiecare copil născut dintr-o astfel de sarcină, începând cu al doilea copil, au decis, marţi, deputaţii, prin adoptarea, în acest sens, a unei iniţiative legislative.

916 afișări
Imaginea articolului Indemnizaţie suplimentară pentru mamele de gemeni sau multipleţi

Indemnizaţie suplimentară pentru mamele de gemeni sau multipleţi (Imagine: Mediafax Foto)

Propunerea legislativă, iniţiată de către parlamentari ai PSD şi PDL, modifică Ordonanţa de Urgenţă 148/2005 şi a fost susţinută în plenul Camerei de reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare, care au apreciat că proiectul de lege "repară o nedreptate" şi "înlătură discriminarea" mamelor care nasc gemeni, tripleţi sau multipleţi.

Iniţial, proiectul de lege prevedea ca pentru naşteri gemelare să se acorde o indemnizaţie de 800 de lei, iar pentru tripleţi sau multipleţi indemnizaţia să fie de 1000 de lei.

Proiectul de lege a fost modificat de Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor, prin amendamentele deputaţilor PSD, PNL şi UDMR, stabilindu-se că indemnizaţia pentru creşterea copilului se va majora cu 600 de lei pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, triplă sau multiplă, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

"Este un act de dreptate şi logică", a spus Mircea Toader (PDL).

"Ordonanţa de urgenţă a scăpat din vedere situaţia naşterilor de gemeni. Este o situaţie care există. E clar că doi sau trei (copii-n.r.) nu înseamnă unul", a apreciat Aura Vasile (PSD), care a precizat că şi ministrul Muncii Marian Sârbu susţine această ioniţiativă legislativă.

Deputaţii au mai spus că, anual, sunt 3.500 de naşteri, că efortul bugetar pentru susţinerea proiectului de lege "este minim" şi că nu este normal ca mamele de gemeni sau multipleţi să primească de la stat aceiaşi bani ca şi cele care nasc un singur copil.

Indemnizaţia pentru creşterea copilului, stabilită de fostul Executiv la 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, a fost plafonată de Guvern la echivalentul a trei salarii medii pe economie, de maximum 4.000 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici