Inspecţia Judiciară, reacţie dură la declaraţiile şefei ÎCCJ, Cristina Tarcea: Inspectorii nu pun presiune pe judecători pentru motivări

Inspecţia Judiciară a precizat, într-un răspuns pentru MEDIAFAX privind declaraţia preşedintei instanţei supreme potrivit căreia IJ ar fi efectuat presiuni asupra instanţelor când a cerut redactarea motivărilor, că acest lucru este inacceptabil, mai ales pentru că întârzierile au cauze obiective.

1643 afișări
Imaginea articolului Inspecţia Judiciară, reacţie dură la declaraţiile şefei ÎCCJ, Cristina Tarcea: Inspectorii nu pun presiune pe judecători pentru motivări

IJ, reacţie dură la declaraţiile şefei ÎCCJ, Cristina Tarcea: Inspectorii nu pun presiune pe judecători pentru motivări

„Printre scopurile activităţii Inspecţiei Judiciare este şi acela al îmbunătăţirii performanţei organizaţionale a instanţelor şi parchetelor şi al aplicării unitare a normelor procedurale, prin formularea de propuneri adecvate, pe baza datelor rezultate din verificările efectuate şi furnizarea unor informaţii obiective instituţiilor implicate în gestionarea sistemului judiciar. În aceste circumstanţe, începând cu anul 2013, ca urmare a consultării titularilor acţiunii disciplinare, Inspecţia Judiciară a efectuat an de an monitorizarea, la nivel naţional, privind situaţia hotărârilor judecătoreşti pentru care a fost depăşit termenul legal de redactare”, a subliniat, la solicitarea MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Alin Bogdan Alexandru.

De asemenea, sursa citată a mai subliniat că verificările pe care Inspecţia Judiciară le efectuează nu impun obligaţii şi termene de îndeplinire a acestora.

„În cadrul verificărilor pe care le efectuează, Inspecţia Judiciară se rezumă la a constata situaţii de fapt fără să impună, în niciun caz, obligaţii şi termene de îndeplinire a acestora. Ca atare, nu se susţine afirmaţia potrivit căreia ar exista posibilitatea ca inspectorii judiciari, prin verificările în materia respectării termenului legal de redactare a hotărârilor judecătoreşti, să pună presiune pe judecători, o astfel de retorică fiind inacceptabilă din punctul de vedere al Inspecţiei Judiciare. În cvasitotalitatea cazurilor, întârzierile în redactarea hotărârilor judecătoreşti au cauze obiective, volumul ridicat de activitate al instanţelor şi gradul mare de complexitate a cauzelor fiind dominante”, mai spune reprezentantul Inspecţiei Judiciare.

Şefa instanţei supreme a dat ca un al doilea argument pentru solicitarea către judecătorii din subordine să redacteze motivările restante până la data de 1 septembrie faptul că şi Inspecţia Judiciară a cerut tuturor instanţelor din ţară, inclusiv Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, să prezinte situaţia hotărârilor restante.

"Să înţeleg de aici că Inspecţia Judiciară a făcut presiuni asupra judecătorilor? Exact acelaşi lucru l-am făcut şi eu", a completat Tarcea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici