Inspecţia Judiciară, sesizată de CSM în cazul declaraţiilor lui Nicuşor Constantinescu despre DNA

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, să sesizeze Inspecţia Judiciară în cazul afirmaţiilor făcute de preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, cu privire la Direcţia Naţională Anticorupţie, pe care a numit-o "poliţie politică", susţinând că ar trebui desfiinţată.

310 afișări
Imaginea articolului Inspecţia Judiciară, sesizată de CSM în cazul declaraţiilor lui Nicuşor Constantinescu despre DNA

Plenul CSM ar putea sesiza IJ în cazul afirmaţiilor preşedintelui CJ Constanţa despre DNA

Sesizarea Inspecţiei Judiciare vizează atât declaraţiile făcute de Nicușor Constantinescu după ce a fost ridicat în baza unui mandat şi dus la sediul DNA Constanţa, cât şi poziţia Consiliului Judeţean Contanţa, expusă într-un comunicat de presă.

Inspecţia Judiciară va decide dacă declaraţiile preşedintelui CJ Constanţa şi poziţia oficială a instituţiei pe care o conduce au afectat sau nu independenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Concluziile inspecţiei vor fi cuprinse într-un raport, care va fi prezentat într-o şedinţă a Plenului CSM.

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat miercuri, la ieşirea de la DNA, că va face plângere la Parchet pentru modul în care a fost ridicat, "ca un animal", de către procurorii DNA, pe care îi acuză de abuz şi poliţie politică, el spunând că este "jignitor" ce s-a întâmplat.

"Am fost ridicat într-o manieră poliţienească, miliţienească, cu luare, cu prindere, suprindere, a unui ales local care nici nu ştie acuzaţiile. Este un mare abuz, o mare gravitate pentru România şi ne mai mirăm apoi de ce ne merge rău", a spus Constantinescu.

El a susţinut că a fost informat, luni, că în cazul său se fac cercetări într-un dosar, pentru ca acum să afle că există patru-cinci dosare, verificările procurorilor DNA vizând hotărârile Consiliului Judeţean Constanţa în perioada 2009-2013 prind împăduririle din judeţ, lucrările în şcoli şi cămine culturale sau la Spitalul Judeţean.

"Să vină DNA, poliţia politică, şi să conducă ei România. Un Consiliu Judeţean este parlamnentul care voteaza legile. Dacă CJ votează ceva ilegal, atunci prefectul atacă in instanţă şi suspendă hotărârea. Aceste hotărâri (cele vizate de ancheta DNA-n.r.) nu au fost atacate de prefect şi au aviz de legalitate. Ce treabă are DNA să verifice activitatea unui consiliul judeţean?", a spus Constantinescu.

El a mai spus că procurorii DNA "fac ce vor în România", susţinând că DNA ar trebui să fie desfiinţat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost ridicat de procurorii anticorupţie, miercuri, din faţa sediului CJ, şi dus la audieri la DNA. În momentul în care a fost ridicat de anchetatori, Constantinescu a încercat să se opună şi a refuzat să fie urcat în maşina procurorilor, el reclamând că se face un abuz întrucât nu a fost citat să se prezinte. Constantinescu a fost audiat la DNA timp de aproximativ o oră şi jumătate.

Ulterior, DNA a anunţat că Nicuşor Constantinescu este urmărit penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce ar fi dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici