Inspecţia Muncii: Neprotejarea lucrătorilor expuşi la temperaturi extreme, sancţionată cu până la 2.500 de lei

Angajatorii sunt obligaţi să distribuie ceai fierbinte şi să acorde pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare angajaţilor care lucrează expuşi la temperaturi extreme, iar în caz contrar riscă să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei, informează Inspecţia Muncii.

Inspecţia Muncii: Neprotejarea lucrătorilor expuşi la temperaturi extreme, sancţionată cu până la 2.500 de lei

Inspecţia Muncii (IM) atenţionează angajatorii că au obligaţia legală să distribuie ceai fierbinte angajaţilor care lucrează expuşi la temperaturi extreme, când termometrul scade sub minus 20 de grade sau în condiţii de vânt, care pot fi corelate cu aceste valori. Totodată, aceştia trebuie să acorde pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare în spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător şi să le asigure echipament individual de protecţie.

"În situaţia în care angajatorii nu pot asigura aceste condiţii, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau ai salariaţilor, vor dispune reducerea duratei de lucru în mod corespunzător sau întreruperea acestuia cu asigurarea continuităţii la locurile de muncă. Pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă. Ulterior, vor fi stabilite modalităţile de recuperare a timpului nelucrat. Aceste măsuri minimale de protecţie a sănătăţii salariaţilor trebuie luate dacă temperaturile extreme se menţin cel puţin două zile consecutiv. În caz de nerespectare a prevederilor legale prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă 99/2000 privind măsurile care pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, sancţiunile pot fi amenzi de la 1.500 la 2.500 lei sau chiar sistarea activităţii companiei până la remedierea deficienţelor constatate", precizează inspectorul general de stat de la IM, Dantes Nicolae Bratu.

Citeşte şi: CODUL GALBEN de GER a fost prelungit. Vremea va fi deosebit de rece în aproape toată ţara

Inspectorii de muncă au făcut, în perioada 11 – 15 ianuarie, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 250.693 euro, adică 1.103.050 de lei.

"Au fost depistate 100 de persoane care lucrau la negru. Dintre aceştia 39 erau din judeţul Brăila şi 14 din Argeş. În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel naţional s-au aplicat amenzi în valoare de 699.550 de lei din care 479.500 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut patru propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 306 angajatori", se arată în comunicatul transmis agenţiei MEDIAFAX.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 403.500 de lei, iar angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 65 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea, 23 au fost în Bucureşti.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 4 comentarii
Taguri:
ANGAJATORI ,
OBLIGAŢII ,
ger ,
munca
COMENTARII
  • Dan 21 ian 2016

    Controleaza cineva, am rude care lucreaza pe fizicienilor in halele alea inalte, fara geamuri, e mai frig ca afara, daca il reclami pe patron mai vii a doua zi la serviciu?? Legi peste legi dar nimeni nu le respecta

  • dan 21 ian 2016

    a facut statul roman asa ceva?adica m-a protejat pe mine si nu pe patron?urmareste statul abuzurile patronilor?ma faceti sa rad.la noi nu exista sindicate,drepturile oamenilor,reforma administrativa,etc.patronii isi bat joc de oameni deoarece nimeni nu-i sanctioneaza.

  • Saq 21 ian 2016

    sa mai controleze si alte conditii . echipamente si locuri speciale unde se schimba si igenizeaza :)

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Nu mai e nimic de făcut?! Anunţul care arată DEZASTRUL cu cinci zile înainte de alegeri. Datele despre Firea sunt de NECONTESTAT