Instanţa supremă a stabilit pronunţarea în dosarul "Antena Group-RCS&RDS" pe 28 iunie

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au stabilit să se pronunţe în dosarul "Antena Group-RCS&RDS" pe data de 28 iunie, termenul de vineri fiind ultimul de judecată, în care procurorii au cerut pedepse mai mari pentru inculpaţi, iar aceştia au cerut achitarea, în ultimul cuvânt.

1746 afișări
Imaginea articolului Instanţa supremă a stabilit pronunţarea în dosarul "Antena Group-RCS&RDS" pe 28 iunie

Instanţa supremă a stabilit pronunţarea în dosarul "Antena Group-RCS&RDS" pe 28 iunie

Decizia instanţei supreme va fi definitivă.

Sorin Alexandrescu a susţinut că este victima unei înscenări.

"Nu l-am şantajat pe Ioan Bendei şi nu am intenţionat să fac asta. Am iniţiat o anchetă jurnalistică în mod justificat, situaţia este confirmată de dosarul DNA. Acesta a fost unicul motiv pentru care i-am solicitat întâlnirea. Este o obligaţia a mass mediei ca orice informaţie să fie verificată înainte de a fi prezentată. Am acceptat solicitărilor lui Ioan Bendei cu scopul acestei anchete jurnalistice. Nu m-am gândit că aceste discuţii îl vor speria pe Ioan Bendei. Mi-a precizat că acea operaţiune este legală. Acea anchetă nu se referea la dânsul. După data de 9 mai, momentul în care demersul nostru jurnalistic a devenit public, nu am mai luat legătura cu Bendei. (...) Astăzi am acelaşi sentiment pe care l-am avut acum patru ani de zile şi respectiv că sunt victima unei înscenări. Acum 4 ani, când aşteptam să întru în sala de judecată aceeaşi persoană mi-a spus de 20 de ori: spune-mi tot ce ştii despre Dan şi Camelia Voiculescu", a declarat Sorin Alexandrescu, în ultimul cuvânt în faţa magistraţilor.

Pe de altă parte, Camelia Voiculescu a susţinut că procurorii vor să ajungă la tatăl ei.

"Tot la tata vor să ajungă şi o pot face numai prin noi. Ar fi incorect ca Sorin să plătească pentru ceva ce nu a făcut. După părerea mea, Bendei a recunoscut că l-a provocat. El nu a avut curajul să vină măcar o singură dată să spună în faţa dumneavoastră cât a suferit, probabil v-aţi fi dat seama cât minţea. Nu am discutat niciodată cu Sorin despre întâlnirile cu Bendei", a declarat Camelia Voiculescu.

"Nu am avut intenţia de a îi face rău domnului Bendei. Nu puteam să fiu suspicios atunci când un avocat îmi prezenta un document, să mă gândesc că în spatele lui ar fi un interes. Voiculeştii nu m-au informat de demersurile lui Sorin Alexandrescu. Nu aveau de ce să împărtăşească acest secret uriaş unui angajat. Nici măcar nu eram un angajat preferat", a declarat şi George Matiescu, fostul şef al Intact Publishing.

Procurorii au solicitat, la ultimul termen al procesului "Antena Group-RCS&RDS" desfăşurat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pedepse mai mari pentru inculpaţi. Astfel, DNA a cerut o pedeapsă între mediu şi maximum, adică 9 ani şi 4 luni, cu executare, pentru fostul director general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, acuzat de şantaj. Procurorii au cerut instanţei să aibă în vedere numărul mare de acte materiale, faptul că Sorin Alexandrescu a săvârşit fapta printr-un trust de presă, valoarea foarte mare, dar şi conduita inculpatului, respectiv faptul că a negat fapta de care e acuzat. În primă instanţă, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis condamnarea lui Sorin Alexandrescu la trei ani şi şase luni de detenţie.

Pentru Camelia Voiculescu, acuzată de complicitate la şantaj, procurorii au cerut, vineri, o pedeapsă cu executare orientată spre mediu, cu înlăturarea circumstanţelor atenuante, având în vedere că a încercat să influenţeze martorii. În primă instanţă, Camelia Voiculescu a primit doi ani de închisoare cu suspendare.

În ceea ce-l priveşte pe Dan Voiculescu, DNA a solicitat o pedeapsă orientată spre mediu, respectiv între 7 şi 12 ani. În primă instanţă, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis condamnarea lui Dan Voiculescu la doi ani de închisoare cu executare pentru complicitate la şantaj.

Totodată, pentru Antena Group SA, a fost solicitată majorarea amenzii penale la 500.000 de lei.

Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, şi fiica sa Camelia au fost trimişi în judecată la 1 octombrie 2013, alături de fostul director general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, şi de fostul şef ANAF Şerban Pop. Sorin Alexandrescu este acuzat de şantaj, iar Dan Voiculescu şi fiica sa, de complicitate la această infracţiune. Şerban Pop, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală la data faptelor, avocat suspendat, este acuzat de folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.În acelaşi dosar este judecat, pentru complicitate la şantaj, George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, în calitate de director general al SC Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu a exercitat, în mod repetat şi gradual, acte de constrângere asupra administratorului RCS&RDS Ioan Bendei, ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de el. Semnarea contractului în condiţiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare 6.480.000 euro/an, pe o durată de cinci ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanţelor, oprirea campaniei media împotriva RCS&RDS pe care o reprezenta partea vătămată şi a persoanelor din conducerea RCS&RDS, arată anchetatorii.

Faptele de corupţie cu care ar fi fost ameninţat Ioan Bendei fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA, în care se fac cercetări faţă de Bendei, Alexandru Oprea, Dumitru Dragomir, compania RCS-RDS şi alte persoane.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici