Institutul "C.I. Parhon" primeşte iod radioactiv după 1 mai. Pacienţii pot continua tratamentele

Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Capitală va primi iod radioactiv după 1 mai, astfel că pacienţii pot continua tratamentele conform programărilor făcute, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX profesorul Constantin Dumitrache.

1007 afișări
Imaginea articolului Institutul "C.I. Parhon" primeşte iod radioactiv după 1 mai. Pacienţii pot continua tratamentele

Institutul "C.I. Parhon" primeşte iod radioactiv după 1 mai. Pacienţii pot continua tratamentele

Firma Fidelio a obţinut deja avizele pentru punerea pe piaţă a iodului radioactiv, atât de la Agenţia Naţională a Medicamentului, cât şi de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), a spus profesorul Constantin Dumitrache, de la Institutul "C.I. Parhon".

El a precizat că, pentru prima dată, cele două instituţii s-au mobilizat urgent, astfel că bolnavii pot continua din luna mai tratamentele, conform programărilor făcute.

Medicii Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Capitală le-au administrat pacienţilor, luni, ultimele doze de iod radioactiv, din cauza problemelor de autorizare pe care le avea furnizorul acestui produs.

"Din păcate, nu putem face stoc de iod radioactiv, pentru că acesta rezistă numai o săptămână, după care pierde din radioactivitate. Din decembrie, Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară «Horia Hulubei» nu a mai trimis iod radioactiv, întrucât i-a fost retrasă autorizaţia de către Agenţia Naţională a Medicamentului. De asemenea, firma Fidelio, cea care are autorizaţia de punere pe piaţă a produsului în România, nu mai are autorizaţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare", declara pentru MEDIAFAX managerul Institutului "C. I. Parhon", Diana Păun.

Ea preciza că lipsa iodului radioactiv ar afecta numeroşi pacienţi, arătând că la institut sunt liste de aşteptare pentru tratamentul cu iod radioactiv până în noiembrie.

Potrivit Dianei Păun, anual sunt descoperite 730 de cazuri noi care necesită tratament cu iod radioactiv. Acest tratamentul este administrat şi în institutele oncologice din Bucureşti şi Iaşi. În total, câteva mii de pacienţi au nevoie de tratament cu iod radioactiv, pentru ca boala lor să nu recidiveze.

În 2009, medicii de familie au descoperit, la nivel naţional, 502 cazuri de cancer tiroidian, iar numărul acestora a crescut anul trecut la 640.

Iodarea sării în România începând din 1948 a oprit apariţia cazurilor de guşă gigant şi de cretinism, iar cei care sunt împotriva acestei măsuri vor să avem mulţi bolnavi cu aceste maladii, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX profesorul Constantin Dumitrache.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici