Institutul Naţional de Sănătate Publică: În România, nu avem suspiciuni de infecţii cu noul coronavirus. Reţeaua sanitară este în alertă

România nu a înregistrat, până în prezent, nicio suspiciune de infecţie respiratorie severă asociată cu noul coronavirus (nCoV), însă reţeaua sanitară este în alertă, conform recomandărilor OMS şi ECDC, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

423 afișări
Imaginea articolului Institutul Naţional de Sănătate Publică: În România, nu avem suspiciuni de infecţii cu noul coronavirus. Reţeaua sanitară este în alertă

INSP: În România, nu avem suspiciuni de infecţii cu noul coronavirus. Reţeaua sanitară este în alertă (Imagine: Shutterstock)

Astfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă autorităţilor sanitare naţionale să rămână vigilente, conform recomandărilor făcute anterior, şi să implementeze măsurile de prevenţie şi control al infecţiei în spitale, spune dr. Odette Popovici, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică - Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile.

Potrivit medicului, în 8 mai, Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a transmis mai multe recomandări statelor membre UE, pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

În acest context, personalul medical din EU ar trebui să fie vigilent în continuare, pentru identificarea rapidă a pacienţilor care necesită investigaţii de laborator. Prin urmare, pacienţii cu infecţii respiratorii acute severe care au călătorit în Peninsula Arabică şi ţările vecine în perioada de zece zile anterioară debutului bolii ar trebui investigaţi rapid, în conformitate cu recomandările ECDC şi cele naţionale.

Pe de altă parte, ECDC nu consideră necesară testarea de rutină a pacienţilor cu pneumonii sau alte manifestări respiratorii neexplicate, cu excepţia situaţiilor în care aceştia se încadrează în una dintre categoriile stabilite de regulamentele transmise de organizaţiile de sănătate internaţionale.

În plus, ECDC susţine recomandările OMS şi este de acord că nu sunt necesare restricţii de călătorie sau comerciale, în relaţie cu noul coronavirus. Totuşi, cetăţenii Uniunii Europene care călătoresc în Peninsula Arabică şi ţările vecine trebuie să fie informaţi şi să conştientizeze prezenţa noului coronavirus (nCoV) în această zonă geografică şi riscul scăzut de infecţie.

Arabia Saudită a notificat OMS, marţi, cu privire la două cazuri noi de infecţie cu nCoV, confirmate cu laboratorul. Primul caz este un bărbat de 45 de ani, cetăţean străin, personal medical, care a venit în contact cu un caz confirmat la 28 aprilie. Acesta a prezentat febră în 2 mai şi pneumonie bilaterală şase zile mai târziu, fiind în prezent stare critică. Al doilea caz, o femeie în vârstă de 43 ani, tot cetăţean străin şi tot cadru medical, a fost internată în 14 mai, cu pneumonie. Femeia a intrat în contact cu un pacient la care a fost confirmată boala, iar în prezent este în stare clinică stabilă.

"Este prima dată când o infecţie cu noul coronavirus este diagnosticată la personalul medical după contactul cu pacienţii", a dezvăluit OMS, într-un comunicat.

Investigaţia epidemiologică realizată de autorităţile de sănătate publică din Arabia Saudită este în desfăşurare.

Numărul total de cazuri de infecţie cu noul coronavirus, confirmate până în prezent, este 40, dintre care 20 s-au soldat cu deces.

Cele mai multe cazuri - aproximativ 30, dintre care jumătate mortale - au fost înregistrate în Arabia Saudită. Celelalte au fost semnalate în Iordania, Qatar, Germania, Marea Britanie şi Franţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici