Prima pagină » Tehnologie » Chatboții devin prietenii adolescenților. Sfaturi pentru părinți dar și pentru tinerii care apelează frecvent la AI

Chatboții devin prietenii adolescenților. Sfaturi pentru părinți dar și pentru tinerii care apelează frecvent la AI

Pe măsură ce tehnologia inteligenței artificiale devine parte a vieții de zi cu zi, adolescenții apelează la chatboți pentru sfaturi, îndrumare și conversație și nu la prieteni. Atractivitatea este clară: chatboții sunt răbdători, nu judecă niciodată, oferă sprijin și sunt întotdeauna disponibili.
Chatboții devin prietenii adolescenților. Sfaturi pentru părinți dar și pentru tinerii care apelează frecvent la AI
Sursa foto: AI
Laura Buciu
23 iul. 2025, 09:06, Social

Acest lucru îi îngrijorează pe experții care spun că industria inteligenței artificiale, aflată în plină expansiune, este în mare parte nereglementată și că mulți părinți nu au nicio idee despre modul în care copiii lor folosesc instrumentele de inteligență artificială sau despre amploarea informațiilor personale pe care le partajează cu chatboții, scrie AP.

Un nou studiu arată că peste 70% dintre adolescenții americani au folosit „tovarăși de inteligență artificială” și mai mult de jumătate conversează cu aceștia în mod regulat. Studiul realizat de Common Sense Media s-a concentrat pe „tovarășii de inteligență artificială”, precum Character.AI, Nomi și Replika, pe care îi definește ca „prieteni digitali sau personaje cu care poți trimite mesaje text sau poți vorbi oricând dorești”, comparativ cu asistenții sau instrumentele de inteligență artificială precum ChatGPT, deși menționează că pot fi utilizați în același mod.

Este important ca părinții să înțeleagă tehnologia

Experții sugerează câteva lucruri pe care părinții le pot face pentru a-și proteja copiii:

  • Începeți o conversație, fără a judeca, spune Michael Robb, cercetător principal la Common Sense Media. Abordați-vă adolescentul cu curiozitate și întrebări de bază: „Ați auzit de tovarăși de inteligență artificială?” / „Folosiți aplicații care vă vorbesc ca pe un prieten?” Ascultați și înțelegeți ce îl atrage pe adolescentul dumneavoastră înainte de a-l respinge sau de a spune că vă faceți griji.
  • Ajutați adolescenții să recunoască faptul că tovarășii de inteligență artificială sunt programați să fie agreabili și să inspire. Explicați-le că nu așa funcționează relațiile reale și că prietenii reali, cu propriile puncte de vedere, pot ajuta la navigarea în situații dificile în moduri în care tovarășii de inteligență artificială nu pot.

„Unul dintre lucrurile cu adevărat îngrijorătoare nu este doar ceea ce se întâmplă pe ecran, ci și cât de mult timp îi ia pe copii departe de relațiile din viața reală”, spune Mitch Prinstein, șeful departamentului de psihologie de la Asociația Americană de Psihologie. „Trebuie să-i învățăm pe copii că aceasta este o formă de divertisment. Nu este reală și este foarte important să o distingă de realitate și să nu înlocuiască relațiile din viața lor reală”.

APA a publicat recent un aviz de sănătate privind inteligența artificială

Raportul vorbește despre bunăstarea adolescenților aducând și sfaturi pentru părinți.

  • Părinții ar trebui să fie atenți la semnele unor atașamente nesănătoase. „Dacă adolescentul dumneavoastră preferă interacțiunile cu inteligența artificială în locul relațiilor reale sau petrece ore întregi vorbind cu parteneri cu inteligență artificială sau arată că devine stresat emoțional atunci când este separat de aceștia — acestea sunt tipare care sugerează că partenerii cu inteligență artificială ar putea înlocui, mai degrabă decât completa, conexiunea umană”, spune Robb.
  • Părinții pot stabili reguli privind utilizarea inteligenței artificiale, la fel cum fac pentru timpul petrecut în fața ecranelor și pe rețelele sociale. Purtați discuții despre când și cum pot fi și nu pot fi utilizate instrumentele cu inteligență artificială. Mulți parteneri cu inteligență artificială sunt concepuți pentru a fi utilizați de adulți și pot imita scenarii romantice, intime și de joc de rol.

Deși partenerii cu inteligență artificială se pot simți susținători, copiii ar trebui să înțeleagă că instrumentele nu sunt echipate pentru a gestiona o criză reală sau pentru a oferi un sprijin real pentru sănătatea mintală. Dacă copiii se luptă cu depresia, anxietatea, singurătatea, o tulburare de alimentație sau alte probleme de sănătate mintală, au nevoie de sprijin uman — fie că este vorba de familie, prieteni sau un profesionist în sănătate mintală.

  • Informați-vă. Cu cât părinții știu mai multe despre inteligența artificială, cu atât mai bine. „Nu cred că oamenii înțeleg pe deplin ce poate face IA, câți adolescenți o folosesc și de ce începe să devină puțin înfricoșătoare”, spune Prinstein, unul dintre numeroșii experți care solicită reglementări pentru a asigura balustrade de siguranță pentru copii. „Mulți dintre noi ridicăm mâinile și spunem: «Nu știu ce este asta!» Sună nebunește! Din păcate, asta le spune copiilor că, dacă au o problemă cu asta, nu trebuie să vină la mine pentru că o voi diminua și minimaliza”.

Adolescenții mai mari au și ei sfaturi pentru părinți și copii

Interzicerea instrumentelor de inteligență artificială nu este o soluție, deoarece tehnologia devine omniprezentă, spune Ganesh Nair, în vârstă de 18 ani.

„A încerca să nu folosești inteligența artificială este ca și cum ai încerca să nu folosești rețelele sociale în zilele noastre. Este prea înrădăcinată în tot ceea ce facem”, spune Nair, care încearcă să renunțe la utilizarea tovarășilor de inteligență artificială după ce i-a văzut influențându-și prieteniile din viața reală în liceu. „Cel mai bun mod prin care poți încerca să-l reglezi este să accepți provocările”.

„Orice este dificil, inteligența artificială poate face ușor. Dar aceasta este o problemă”, spune Nair. „Caută în mod activ provocări, fie ele academice, fie personale. Dacă te lași păcălit de ideea că mai ușor este mai bine, atunci ești cel mai vulnerabil la a fi absorbit de această lume nou artificială”.