Acest lucru îi îngrijorează pe experții care spun că industria inteligenței artificiale, aflată în plină expansiune, este în mare parte nereglementată și că mulți părinți nu au nicio idee despre modul în care copiii lor folosesc instrumentele de inteligență artificială sau despre amploarea informațiilor personale pe care le partajează cu chatboții, scrie AP.
Un nou studiu arată că peste 70% dintre adolescenții americani au folosit „tovarăși de inteligență artificială” și mai mult de jumătate conversează cu aceștia în mod regulat. Studiul realizat de Common Sense Media s-a concentrat pe „tovarășii de inteligență artificială”, precum Character.AI, Nomi și Replika, pe care îi definește ca „prieteni digitali sau personaje cu care poți trimite mesaje text sau poți vorbi oricând dorești”, comparativ cu asistenții sau instrumentele de inteligență artificială precum ChatGPT, deși menționează că pot fi utilizați în același mod.
Experții sugerează câteva lucruri pe care părinții le pot face pentru a-și proteja copiii:
„Unul dintre lucrurile cu adevărat îngrijorătoare nu este doar ceea ce se întâmplă pe ecran, ci și cât de mult timp îi ia pe copii departe de relațiile din viața reală”, spune Mitch Prinstein, șeful departamentului de psihologie de la Asociația Americană de Psihologie. „Trebuie să-i învățăm pe copii că aceasta este o formă de divertisment. Nu este reală și este foarte important să o distingă de realitate și să nu înlocuiască relațiile din viața lor reală”.
Raportul vorbește despre bunăstarea adolescenților aducând și sfaturi pentru părinți.
Deși partenerii cu inteligență artificială se pot simți susținători, copiii ar trebui să înțeleagă că instrumentele nu sunt echipate pentru a gestiona o criză reală sau pentru a oferi un sprijin real pentru sănătatea mintală. Dacă copiii se luptă cu depresia, anxietatea, singurătatea, o tulburare de alimentație sau alte probleme de sănătate mintală, au nevoie de sprijin uman — fie că este vorba de familie, prieteni sau un profesionist în sănătate mintală.
Interzicerea instrumentelor de inteligență artificială nu este o soluție, deoarece tehnologia devine omniprezentă, spune Ganesh Nair, în vârstă de 18 ani.
„A încerca să nu folosești inteligența artificială este ca și cum ai încerca să nu folosești rețelele sociale în zilele noastre. Este prea înrădăcinată în tot ceea ce facem”, spune Nair, care încearcă să renunțe la utilizarea tovarășilor de inteligență artificială după ce i-a văzut influențându-și prieteniile din viața reală în liceu. „Cel mai bun mod prin care poți încerca să-l reglezi este să accepți provocările”.
„Orice este dificil, inteligența artificială poate face ușor. Dar aceasta este o problemă”, spune Nair. „Caută în mod activ provocări, fie ele academice, fie personale. Dacă te lași păcălit de ideea că mai ușor este mai bine, atunci ești cel mai vulnerabil la a fi absorbit de această lume nou artificială”.