Video INTERVIU - Panait: Numărul anual de adopţii este sub realitatea de zi cu zi din sistemul de protecţie

Numărul anual de adopţii este sub realitatea de zi cu zi din sistemul de protecţie, deoarece şansele la adopţie a 70% dintre copiii instituţionalizaţi, care au peste cinci ani, scad iar sistemul adopţiei este neunitar, a spus secretarul de stat la ORA Bogdan Panait, într-un interviu pentru MEDIAFAX.

1223 afișări

Reporter: Avem o propunere de introducere în lege a acestei prevederi, pe de altă parte avem peste 60.000 de copii în sistem. Câţi copii sunt declaraţi adoptabili anual şi câte adopţii se fac?

Bogdan Panait: În momentul de faţă, hai să zic o medie a ultimilor patru - cinci ani, se fac 1.000, 1.100, 1.200 de adopţii, dintre care, circa 300 - 350 de adopţii sunt în familie. Deci, practic, se fac undeva la 900 de adopţii. Noi considerăm că este o cifră sub realitatea de zi cu zi din sistemul de protecţie. Încă o dată spun: mulţi copii sunt abandonaţi în fapt.

Şi mai este un aspect, cu cât copiii cresc, cu atât posibilitatea de a fi adoptaţi este mai dificilă. Practic, din suma acestor copii, peste 70 la sută sunt copii de peste cinci ani. În România se adoptă copii, în general, până la patru ani, cinci ani, şase ani, rareori peste şase ani. Deci, în această zonă, zero - cinci ani, putem să sperăm că putem să mărim numărul de adopţii. Noi nu ne oprim aici. Am început un proces de promovare a adopţiei. Sigur, el este timid. Suntem pe punctul de a construi o strategie în ceea ce priveşte recrutarea de familii.

Românii vor să adopte copii, asta e clar. Faţă de alte state, în România se doreşte şi noi trebuie să profităm de acest aspect şi trebuie să-l promovăm. Am început să facem acest lucru chiar de 1 iunie. Noi am făcut nişte afişe prin care promovăm imaginea chiar a unui copil cu dizabilităţi. Şi acel copil are foarte multe calităţi şi poate fi adoptat. Vrem să schimbăm mentalitatea românilor. Chiar şi copiii de romi. În ultimii ani sunt familii care au adoptat şi care sunt foarte, foarte mulţumite. Aceste afişe le-am postat deocamdată la marile magazine şi în locuri publice foarte frecventate în aşa fel încât oamenii să intre în contact cu realităţile şi să ia cunoştinţă că pot să se adreseze unei instituţii care îi ajută să facă acest lucru. Dar asta impune şi la nivelul direcţiilor o pregătire pentru acest pas. Noi am început cursuri de pregătire cu fiecare categorie profesională din aceste structuri, în aşa fel încât, după doi ani de zile să existe o bază teoretică, dar şi practică, comună pentru toţi cei care lucrează în sistemul de adopţie şi post-adopţie.

Reporter: Poate că mai eficient decât afişele şi tot ce mai discutăm aici ar fi fost adoptarea acelei modificări a legii, întrucât ea uşurează şi procesul de adopţie, care, chiar dumneavoastră spuneaţi, descurajează acele familii care au această dorinţă de a adopta un copil. De ce nu aţi făcut un lobby mai puternic pentru adoptarea mai rapidă a acestei propuneri de modificare a legii?

Bogdan Panait: Vă mulţumesc foarte mult pentru întrebare şi o să vorbesc foarte deschis. În România există o anumită mentalitate sau abordare la nivel public a adopţiei. Zilele trecute vorbeam cu nişte colegi şi ei erau foarte supăraţi pentru că mulţi îi întrebau cu ce se ocupă la Oficiul Român pentru Adopţii şi răspunsul şi-l dădeau singuri: cu vânzarea de copii. Deci asta a rămas în mentalul public. Foarte mulţi dintre români, când aud de adopţii, se gândesc la adopţii internaţionale, se gândesc la trafic, se gândesc la foarte multe lucruri care s-au spus între 2000 şi 2005. (...)

Reporter: Dar nu publicul era cel care trebuia să adopte acele propuneri de modificare!

Bogdan Panait: Nu, dar vreau să vă spun altceva. Vreau să vă spun că lumea este foarte prudentă. Şi politicienii, şi cetăţenii! Noi avem întâniri în judeţe cu toţi specialiştii, de la prefecţi până la şeful de post dintr-o comună. Când e vorba de adopţii, toţi sunt foarte prudenţi. Toţi şi-ar dori, toţi ar face-o dar când este vorba de adopţii toţi sunt foarte prudenţi şi atunci a trebuit o muncă de ani de zile, şi trebuie în continuare o muncă, pentru a lămuri ce înseamnă adopţia şi ce a fost adopţia, ce a fost real din toată povestea asta şi, de fapt, care este beneficiul copilului, pentru că, dincolo de toate discuţiile, foarte multe exagerate, trebuie să avem în vedere interesul superior al copilului şi interesul superior al copilului este să crească într-o familie.

Reporter: Luni, în Parlament ar fi trebuit să fie în sfârşit şi acest proiect de lege supus votului.

Bogdan Panait: Am auzit în Parlament vorbindu-se de Legea adopţiilor şi se spunea, la un moment dat, că este o lege de complexitate deosebită. Pe mine m-a bucurat lucrul acesta pentru că, practic, toate modificările le-am făcut cu colegii mei şi cu consultarea a aproape tot ce înseamnă specialişti din domeniu. Este făcută de noi, în ţară, analizând problemele cu care ne confruntăm în fiecare zi. În fiecare comisie am fost de trei ori. În comisia juridică am fost de cinci ori. Deci, într-adevăr, este o lege care presupune foarte, foarte multe dezbateri. Din păcate, sunt câteva lucruri şi trebuie să le spun, pentru care nici măcar nu am avut posibilitatea să-mi aduc argumente. Cum ştiţi foarte bine, este testul ADN.

Reporter: Această propunere a dumneavoastră a fost deja eliminată în Comisii în Parlament şi, totuşi, când vom avea măcar restul modificărilor propuse de dumneavoastră adoptate?

Bogdan Panait: Ea a fost respinsă în Senat. Senatul nu este cameră decizională pentru noi. Eu sper că în Camera Deputaţilor ea se va reintroduce. Vreau să mai fac o precizare, că mă întrebaţi de ce aşa târziu, şi vă spuneam că de câte ori venea vorba despre adopţie era un subiect tabu în România. Şi de foarte multe ori am fost criticaţi de instituţiile internaţionale, de toţi partenerii noştrii internaţionali de faptul ăsta, că nu discutăm despre adopţii şi nu facem nimic pentru a îmbunătăţi situaţia copiilor din sistem. Nu vreau să credeţi că dau o turnură politică, dar eu am apreciat ca un act, cum să spun, nu neapărat de curaj, ci un act realist şi de implicare faptul că Guvernul a aprobat această lege.

Reporter: După un an şi.

Bogdan Panait: Au fost foarte multe discuţii şi important e faptul că s-a aprobat, deşi au fost foarte mulţi care au încercat să oprească această lege.

Reporter: Cine?

Bogdan Panait: Nici n-are importantă, important e că n-au reuşit.

Reporter: E vorba de oameni politici, e vorba de organizaţii neguvernamentale? De cine e vorba?

Bogdan Panait: E vorba de oameni care nu înţeleg despre ce este vorba în România. Deci faptul că premierul a acceptat şi chiar a susţinut legea, deci premierul - în momentul în care am avut şedinţa de Guvern, apropo de ADN - chiar a şi spus "uite un lucru pe care eu îl susţin, un lucru bun pe care vreau să-l subliniez, testul ADN".

Vreau să vă spun că legea a fost dezbătută destul de mult în şedinţa de Guvern, ceea ce pentru mine a fost un lucru bun. Şi în Senat a fost dezbătută de multe ori, din păcate însă nu întotdeauna cu argumente logice şi profesionale, ci mai mult cu argumente personale. Dar faptul că se face o discuţie, o discuţie publică şi că începe din ce în ce mai mult ca acest subiect să fie discutat este bine, pentru că trebuie să înţelegem că adopţia nu este un lucru rău.

Spunea, mă rog, am citit un articol zilele trecute în presă, un om politic a spus că nu este în structura poporului român să facă adopţii. E ceva mai în vârstă ca mine şi eu i-aş aminti că în anii '40, când a fost seceta aceea foarte mare, foarte multe familii din sudul ţării au adoptat copii din Moldova, din părţile acelea afectate de secetă.

Adopţia la români e, n-aş putea spune o tradiţie, dar e un lucru care s-a făcut foarte mult şi românii totdeauna au întins o mână, un sprijin pentru familiile care au avut nevoie şi pentru copiii care au avut nevoie. Românii sunt un popor care îşi iubesc copiii şi au grijă de ei. Din păcate însă, mai persistă această mentalitate din anii '70 şi de pe vremea comunismului când se spunea "faceţi copii că vi-i creşte statul". Pentru că şi reversul a ceea ce vă spuneam adineauri este că noi ne abandonăm foarte, foarte uşor copiii în sistemul de protecţie şi nu facem nimic după aceea ca să-i reintregăm în familie. Vorbesc de familie aici în primul rând, nu de autorităţi. E, lucrurile acestea aparţin de mentalitate şi ele trebuiesc schimbate.

CITEŞTE ÎN CONTINUARE...

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici