Învăţământul va primi minimum 6 % din PIB, iar şcoala obligatorie va fi de 11 clase

Învăţământul va primi minimum şase la sută din PIB-ul anului respectiv, Cercetarea minimum unu la sută, iar şcoala se generalizează la 13 clase, din care 11 obligatorii, cuprinzând şi grupa pregătitoare, potrivit proiectului Legii educaţiei naţionale.

218 afișări
Imaginea articolului Învăţământul va primi minimum 6 % din PIB, iar şcoala obligatorie va fi de 11 clase

Învăţământul va primi minimum 6 % din PIB, iar şcoala obligatorie va fi de 11 clase (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Proiectul de act normativ prevede că, în scopul realizării finalităţilor educaţiei şi formării profesionale prin sistemul naţional de învăţământ, se generalizează învăţământul de 13 clase, cuprinzând grupa mare, pregătitoare pentru şcoală şi nivelurile de învăţământ primar şi secundar.

Învăţământul obligatoriu este de 11 clase şi cuprinde grupa mare, pregătitoare pentru şcoală şi clasele I-X.

Obligaţia de a frecventa învăţământul preuniversitar, la forma de zi, încetează la vârsta de 18 ani.

Proiectul face precizări legate de gratuitatea învăţământului.

Astfel, învăţământul de stat este gratuit. Pentru unele activităţi şi programe de studii se pot percepe taxe în condiţiile stabilite de prezenta lege.

Finanţarea învăţământului de stat şi finanţarea de bază a învăţământului obligatoriu organizat prin învăţământul particular acreditat se fac de la bugetul de stat, de la bugetele locale şi din alte surse, conform prevederilor prezentei legi.

Fondurile destinate învăţământului sunt nominalizate distinct în bugetul de stat şi în bugetele locale, potrivit actului normativ.

Pentru finanţarea învăţământului de stat şi finanţarea de bază a învăţământului obligatoriu organizat prin învăţământul particular acreditat din fonduri publice se asigură anual prin legea bugetului de stat alocaţii bugetare de minimum şase la sută din produsul intern brut al anului respectiv iar pentru activitatea de cercetare ştiinţifică se asigură minimum unul la sută din produsul intern brut al anului respectiv.

Învăţământul poate fi finanţat şi direct de către operatorii economici, precum şi de alte persoane fizice sau juridice, cu respectarea legislaţiei în vigoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici